Als gevolg van het gemeentelijk maaibeleid enkele jaren terug, was het mogelijk om in juni 2016 onderstaande serie foto’s te maken. Als we van huis naar de Bijenhoek wilden, passeerden we eerst een stuk gazon waar een peuter kon verdwalen. Zo kwamen we bij de Bijenhoek aan. Twee jaar achter elkaar is er één keer per jaar gemaaid. Verder was er geen sprake van onderhoud.
Inmiddels is de Bijenhoek een plekje waarover gesproken wordt. Als mensen er langs lopen of fietsen maken ze opmerkingen over hoe mooi het is en de natuurmarkt en de donderdagavonden werden in 2019 druk bezocht. Helaas is dat dit jaar niet mogelijk door het coronavirus.
De vrijwilligers werken gestaag door en stap voor stap realiseren ze een tuin waar aandacht voor bijen en natuur centraal staat en er sprake is van een sociaal trefpunt. De oppervlakte van de tuin maakt het mogelijk om in de toekomst de tuin open te stellen, zonder dat er risico is voor de gezondheid. De 1,5 meter samenleving is al aanwezig. Er staan drie picknickbanken vergenoeg uit elkaar zodat groepjes van drie er kunnen zitten, bovendien zijn er twee poortjes die open kunnen. Het derde poortje is voor de imkers, binnenkort wordt dat gedeelte van de tuin afgesloten, zodat bezoekers geen onvrijwillig bezoek van bijen krijgen en gestoken kunnen worden.
Hoewel er veel werk verzet is, waaronder achterstallig onderhoud, is er nog steeds voor de vrijwilligers veel te doen. Zo zijn er plannen voor een bessenhoek, waar verschillende smaakvolle bessen geplukt kunnen worden. Binnenkort hopen de vrijwilligers een schaduwdoek te kunnen installeren. Helaas kon dit jaar de workshop moestuinieren niet doorgaan, maar dat plan gaat nog niet de ijskast in. Nadat de kweekkas de storm niet overleefd heeft is er nog steeds behoefte aan een voorkweekruimte. Ook het opbergen van het gereedschap en een mogelijkheid om te schuilen bij slecht weer (hoewel je je dat de afgelopen weken niet hebt kunnen voorstellen) is noodzakelijk. De vrijwilligers houden u op de hoogte en hebt u belangstelling voor de Bijenhoek, dan kunt u mailen naar helmerhoeknieuws@gmail.com