Buitenmomentjes (60)

Een jaar geleden heb ik eens een Buitenmomentje geweid aan de Helmerhoekweg en over de huizen die er stonden, maar van één huis had ik geen foto’s gekregen, omdat de nabestaanden op vakantie waren. Die had ik dus nog tegoed en zodoende schrijf ik dit verhaal over onder andere de familie Gerritsen aan de Helmerhoekweg 103 in Broekheurne, nu Enschede en je kunt de plaats van het dubbele huis vinden aan de Bekspringhoek, daar waar nu de school nog staat.

De Helmerhoekweg liep vroeger vanaf de kruising Geessinkweg met de Groot Bruninkstraat tot aan manege de Hoefslag. Het eerste gedeelte, bij Weldink vlees, is later veranderd in Groot Bruninkstraat. Vroeger woonden er naar mijn weten zeven gezinnen aan deze Helmerhoekweg en van de meesten heb ik nog contact met de nabestaanden. De Boswinkelbeekweg liep vroeger van de hoek Haaksbergerstraat / Usselerrondweg, daar waar nu het dierenasiel zit, door tot aan de Voshaarweg. ( Waterzuivering) , nu heet dit laatste gedeelte Heersenkampweg. Op de plek waar de Boswinkelbeekweg de Helmerhoekweg kruiste, stond aan de overkant, dus als je vanaf de Geessinkweg kwam, een blok van twee huizen, aan de rechterkant. Daar waar het blok van twee huizen stond, daar staat nu dus de oude Bekspringhoek school.

Aan de ene kant van het blok woonde een familie ter Horst en aan de andere kant de familie Gerritsen. Bij de zoon van deze familie zat ik deze morgen aan de keukentafel om herinneringen op te halen voor dit verhaal en om foto’s te fotograferen als herinnering aan hun huis aan de Helmerhoekweg. In de vroegere jaren, begin 1900 had je boeren en herenboeren, herenboeren waren de rijke boeren. Net als nu met het Corona virus, dat de beurzen ineens inzakken, had je dat in 1920 ook, ook toen zakten de beurzen in en de rijke herenboeren kochten grond en bouwden daarop huizen als geldbelegging. Dat waren altijd blokken van twee huizen en deze werden dan verhuurd of gebruikt voor de knechten. Deze herenboeren die hier gebouwd hebben hadden de naam de Kemper, Dini van de Kemper, getrouwd met ter Horst, had een dochter Truus, deze Truus is later getrouwd met Jan Assink, bekend van het Restaurant Assink, wat er nu niet meer is, maar was aan de Hengelosestraat, bij de meesten wel bekend. Truus had twee broers , Jan en Herman ter Horst , ook wel de Kemper genoemd. Herman van de Kemper bleef wonen in het ouderhuis en Jan werd uitgetrouwd naar het huis van de familie van zijn vrouw aan de Heersenkampweg, deze boerderij staat er nog en is sinds enkele jaren in tweeën gesplitst, we fietsen er allemaal wel eens langs of lopen er achter langs tijdens een wandeling door het nieuwe stuk natuur.

Maar ik had het over Gerritsen, de mensen waar ik deze morgen aan de thee zit, zij woonden aan de andere kant van het blok van twee. De oude Gerritsen, ouders van waar ik op bezoek ben, zijn begin twintiger jaren getrouwd en huurden hun huis van de Kemper. Ze kregen vier kinderen, twee jongens en twee meisjes, één van de dochters woonde jaren in het blok van twee aan de Helmerstraat, net buiten onze wijk, waar nu een tuinbedrijf zit. Als kind kwam ik daar wel eens en ik herinner mij het paard dat ze daar hadden.

De man die mij dit verhaal vertelde ging vanuit het ouderhuis trouwen en woonde met zijn vrouw en later twee kinderen aan de Geessinkweg , waar wij een beetje “buren” waren, ik was daar aan de overkant altijd te vinden. Ze bewoonden een deel van een boerderij, waarin ook een familie ter Horst woonde, echter deze was weer familie van bakker Ter Horst uit Usselo, daar waar nu Edwin Kist zit met zijn begrafenisonderneming. Moeilijker zal ik het niet maken, anders dwaal ik teveel af. Later toen hun kinderen groot werden verhuisden ze naar Boekelo, waar ze nu nog wonen. Dat ouderhuis waar ze dus woonden, werd in april 1981 gesloopt voor de bouw van de Helmerhoek, op de foto’s zie je hoe het huis aan de nu Bekspringhoek werd gesloopt, de Houwbeek liep vroeger door hun achtertuin.

Een grappig verhaaltje is dat toen deze bewoner vele jaren later voor zijn werk aan de Bekspringhoek moest zijn, hij naar de wc moest en hij daarvoor naar de school ging, hij keek uit het raam van de wc en zag hetzelfde beeld als toen hij kind was en uit zijn slaapkamerraam keek. De vorige keer vertelde ik nog dat een eind verderop een zelfde blok van twee huizen heeft gestaan waar de families Brouwer en Lippinkhof woonden, net daar, ongeveer 75 meter voor de beek, dat toen nog een sloot was.

Tot zover de Helmerhoekweg, voor mij ook een herinnering aan de jonge jaren die ik daar heb doorgebracht, ik heb dit blok van twee huizen wel gekend, maar herinner mij maar een half gedeelte, want het was er begroeid en ik was nog een stuk jonger 🙂 .

Wim Boers.

Bij de foto’s : De afbraak van het blok huizen in april 1981, een foto van de school aan de Bekspringhoek waar eerder het blok huizen heeft gestaan, het huis van de Kemper, aan de Heersenkampweg.