Twentse levenslessen (46)

In veel twentse levenslessen kun je in een wijsheid een waarschuwing lezen. Zo ook heeft de schrijver van deze levensles waarschijnlijk willen zeggen, denk erom het verstand verliest het van het willen. Het willen toont zich sterker. Er zijn boeken vol geschreven over wat mensen willen en waarom ze dat willen, de motieven kunnen zeer oprecht zijn, anderen helpen, maar kunnen ook zeer onoprecht zijn, anderen een hak willen zetten of denken ik kan niet winnen en de ander zal niet winnen. Zo zie je allerlei gedrag waarin het willen het gewonnen heeft en het verstand ver buiten beeld is geraakt, een goed voorbeeld daarvan is belasterend roddelen of om je doel te bereiken door achter iemands rug te zoeken naar belastende informatie. Het twentse Noaberschap heeft het tegendeel in zich, zoals we in de spreuk van twee weken geleden konden lezen. Die spreuk was, beter buigen dan barsten. Je kunt kiezen tussen ‘buigen’ dat betekent vaak een beetje toegeven en ‘barsten’ dat betekent dat een beetje toegeven niet mogelijk is. De schrijver pleitte naar mijn idee met deze spreuk voor het sluiten van compromissen. Voordat je zo’n keuze maakt tussen buigen en barsten, kun je eigenlijk beter even nadenken over de consequenties, of zoals een andere twentse spreuk zegt “Hou Noaberschap in ere”.