Twentse levenslessen (44)

Er zijn nogal wat twentse spreuken die beginnen met ‘Better’. Vaak is een keuze mogelijk. Ook deze twentse spreuk heeft zo’n keuze. Je kunt kiezen tussen ‘buigen’ dat betekent vaak een beetje toegeven en ‘barsten’ dat betekent dat een beetje toegeven niet mogelijk is. Voordat je zo’n keuze maakt, kun je eigenlijk beter even nadenken over de consequenties. Je kunt bij enige onenigheid meteen beslissen om iemand niet meer te ontmoeten. Je kunt er ook even over nadenken of je met de gevolgen wel zo blij of tevreden bent. Een compromis heeft een lelijke kant, er gebeurt niet helemaal wat jij wil. Het heeft ook een mooie of plezierige kant, iets wat je belangrijk vindt bijvoorbeeld een activiteit waar je veel plezier aan beleeft, kan gewoon doorgaan. Hoeveel ben je bereid te verliezen om een klein beetje te winnen. Dat is denk ik de kern van deze twentse levensles. Kortom even vragen aan iemand, wat kan ik voor je doen, zodat het beter gaat is de kortste weg van ‘barsten’ naar ‘buigen’.