Twentse levenslessen (47)

De schrijver van deze levensles heeft deze week een belangrijke boodschap. Als iemand mij niet wil, dan wil ik ook niet blijven. Deze spreuk heeft veel verschillende begrippen in zich, respect, begrip, waardering en u kent er vast nog wel een paar, eigenlijk gaat het om aandacht voor gevoelens.
Dit vinden we ook terug bij de danser, choreograaf, en filmmaker Yvonne Rainer. Ze heeft in 2006 een boek geschreven met als titel “feeling are facts”, waarin ze over haar kinderjaren schrijft en hoe ze dat gevoeld heeft.
Gevoelens zijn feiten, met die kennis kun je je afvragen, voordat je iemand de rug toekeert, niet met iemand wil praten, beslissingen neemt die gevoelig liggen, iemand in het publiek de les leest, in juridische haarkloverij vervalt, wat dat met anderen doet. Neem liever eerst even de tijd om na te denken welke gevoelens bij de ander zullen ontstaan. Het gevaar dat je nieuwe feiten creeërt is levensgroot, hoe dat verder gaat is te voorspellen, die zullen vrijwel elke oplossing in de weg staan.