Daar waar de Usselerstroom de Jacobsrietweg kruist ligt een prachtig watervalletje. Verder wandelend of fietsend lopen er bijzondere schapen. De moeite waard om er aandacht aan te besteden. De verzorging van de schapen is in handen van Leon Haghuis, ook bekend van zijn werk bij de kinderboerderij in de Wesselerbrink en zijn tomeloze inzet voor de Bijenhoek. De schapen zijn Mergellandschapen ook wel Mergellanders genoemd, het is een oud ras. Je zou kunnen zeggen dat het tot het cultuur historisch erfgoed van Nederland behoort. Het ras heeft een rustig en gemakkelijk karakter, dit maakt ze zeer geschikt om te houden op kinderboerderijen. Zo vinden ze het fijn om te worden aangehaald.

Het Mergellandschaap is een groot, lang en slank landras met een ruime, lichte wolvacht, deze is gelijkmatig, lang en sluik. Door de vrij losse stapeling van de wol kan een scheiding van de wol over de wervelkolom ontstaan, de kleur is meestal wit met hier en daar incidenteel een zwart dier. Ze zijn hoornloos, hebben een gewicht rond de 65 kg en een gemiddelde schofthoogte van 70 cm.

Het is de bedoeling van Leon Haghuis en zijn team dat de schapen vrij rond kunnen lopen en de afrastering niet meer nodig is. Door het rustige en gemakkelijke karakter zijn de schapen er zeer geschikt voor. Ziet u een groene vlek aan de achterkant van het schaap, dan weet u het, een lammetje zal binnenkort geboren worden.

Bron: szh.nl