Buitenmomentjes (50)

Als ik zo links en rechts rondkijk in de wijk, dan zie ik bij de huizen verschillende tuinen, tuinen met stenen, met grind, een gazon, een plantentuin of soms een kleine moestuin, maar ook tuinen ingericht voor de kleine kinderen om in te kunnen spelen. Zo heeft iedereen zijn hobby of eigen manier van het invullen van een tuin.

Voorjaar 2019 heb ik wat bloemenzaden uitgedeeld in de wijk en ik zag daarvan enkele foto’s van mooie resultaten terug. Mooie bloeiende Zinnia’s, ze waren er blij mee en willen dit jaar zelfs nog meer gaan zaaien, een goed idee en menig bij en vlinder zal er blij mee zijn. Samen met nog 3 mensen meer beheren wij op Facebook een groep om mensen te helpen om met weinig ruimte toch de mogelijkheden te laten zien om groente te kweken in een kleine tuin of op een balkon, net wat je aan ruimte hebt. En dat kan ook met de bewoners hier op de Helmerhoek:

Het kan op veel manieren, ook wij hebben niet allemaal een volkstuin of grotere moestuin bij huis, maar beschikken vaak over een klein tuintje of zo ik het al zei … een balkon. Dan zijn er toch mogelijkheden, want als je bijvb. een balkon hebt, kun je daar waarschijnlijk wel een paar potten op kwijt en in plaats van bloemen kun je daar bijvb. kruiden, groenten en zelfs aardappelen kweken. Aardappelen? hoor ik zeggen? ja hoor, je kunt een zak vullen met een dikke laag potgrond en daar 4 pootaardappelen op leggen, afdekken met grond en iets water geven, of je kweekt de aardappels voor en maakt in een zak potgrond een paar gaten waar je later de aardappelplantjes in over plant. Dan groeit het loof rondom de zak en de aardappelen er in. Natuurlijk kun je ook in een speciekuip of als er minder ruimte is in een grote pot aardappelen kweken. Het is dan al gewoon leuk om te proberen, heb je geen pootaardappelen, neem dan een al iets uitlopende aardappel uit een zak thuis en plant deze.

Het bezig zijn met deze manier en het kweken geeft vaak al veel plezier. Natuurlijk kun je ook bietjes of worteltjes of sla etc etc opkweken in potten, tomaten, paprika, aubergines en noem maar op, er is veel mogelijk op een balkon. Neem eens een plakje van een tomaat die jezelf erg lekker vindt, neem een potje met potgrond en leg dat plakje daar boven op, je hoeft het niet eens af te dekken, maar het mag wel met een klein beetje potgrond, zeg maar een halve cm. Dit doe je straks in april en dan zet je dat potje boven de verwarming, binnen 10 dagen zul je zien dat er plantjes gaan groeien, deze kun je later uitplanten en uiteindelijk buiten opkweken.

Heb je bij huis wél een tuin, maar niet zo groot, ook daarin kun je uiteraard zaaien en plantjes kweken. Dan heb je ook nog de mogelijkheid voor vierkante meter bakken. In ieder vakje kweek je iets, je bepaalt zelf de indeling, erg leuk om te doen. Ik heb altijd een grote moestuin gehad, maar nu heb ik nog maar een klein tuintje en bij huis komen dit jaar bakken en potten te staan met tomaten en paprika’s en pepers. Bij mijn kleine moestuin, ca 30m2 staan ook nog twee bakken van 6 x 1m op hoogte, daarin komen ook diverse groenten te staan. Ook staan er een tiental speciekuipen om iets in te verbouwen, zoals komkommer of courgettes, dat gaat prima. Zelfs slabonen kweken lukt nog in een kuip, maar ook in de tuin natuurlijk, niets makkelijker dan dat en heel lekker, zo uit de eigen tuin. En wat denk je van aardbeien? Doe er wel even een netje over, vogels zijn er ook gek op. Ook voor de kinderen is het leuk om te zien hoe alles groeit. Bemest de tuin vooraf met wat compost of koemestkorrels, dan worden de plantjes nog mooier, zorg wel dat de grond los is, zodat de planten beter wortelen kunnen.

Wim Boers.

Enkele foto’s van compact kweken, daarvoor moet je een beetje creatief zijn.