Twentse levenslessen (29)

Het is zaterdag en er staat voor mij een nieuwe uitdaging om een Twents gezegde te zoeken dat grappig is of betekenis voor mij heeft. Daar kom ik op door twee video-interviews die we gemaakt hebben voor Helmerhoeknieuws. Eerder met Willy Bruins en deze week met Joop Leeuwerink. Beiden zeggen in hun eigen woorden dat vrijwilligerswerk belangrijk voor jezelf is en dat je daarmee anderen van dienst wil zijn en bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid, bevorderen van zelfredzaamheid of een hobby delen, schilderen, fotograferen en wat er nog meer te bedenken valt.
Wat heeft dat te maken met de spreuk van deze week. Naar mijn idee zegt de schrijver van deze spreuk, als je iets weg doet dat belangrijk voor je is, dan leidt dat altijd tot verlies. We kennen allemaal het gevoel, een lekker zittende jas of trui is versleten en een andere terugvinden valt tegen.
Voor vrijwilligers geldt hetzelfde, om welke reden dan ook hebben ze meer vrij tijd tot hun beschikking en energie voldoende om aan de slag te gaan. Niets doen voelt als je bed verkopen en wat er voor terugkomt is vaak slechter. Vrijwilligers willen hun energie besteden en vooral niet verspillen, het is belangrijk dat ze plezier beleven aan wat ze doen, doordat ze de resultaten van hun werk zien. Vaak hechten ze zich aan de mensen waarmee of waarvoor ze werken. Ze voelen dat hun inspanningen waardevol zijn en weten dat die niet vrijblijvend zijn. Toch zijn er veel mensen die tijd hebben en waarvoor het plezieriger en gezonder zou zijn dat ze vrijwilligerswerk gaan doen en het er niet van komt. Wie het weet hoe dat komt mag het zeggen.