Werkbezoek van burgemeester Onno van Veldhuizen.

In ons wijkcentrum zien we Timo Keuken, stadsdeelmanager Zuid & West, geregeld voor overleg. Zo meldde hij vorige week dat hij vandaag, vrijdag 18 oktober, bij de Huiskamer Helmerhoek een kop koffie kwam drinken. Hij zou nog een andere ambtenaar van de gemeente meenemen. Uiteraard wordt zoiets altijd gewaardeerd. Groot was de verrassing dat die andere ambtenaar vandaag onze burgemeester bleek te zijn. Onno van Veldhuizen is van plan om periodiek alle wijken van Enschede te bezoeken om een beter contact te krijgen met de inwoners van Enschede. De heren kwamen binnen om te praten onder het genot van koffie en gebak. Met de high tea van vandaag was er geen beter moment.

Voor onze wijk had Stadsdeel Zuid het thema “Noaberschap” gekozen, een woord en begrip dat onze burgemeester bijzonder aanspreekt. Vooral in verband met het toenemend individualisme in onze samenleving wilde hij zelf vast stellen hoe dat hier in onze wijk wordt beleefd. Hij was natuurlijk op de hoogte van de recent toegekende Jan Schaefer-prijs en de actieve benadering van wijkbewoners in de strijd tegen eenzaamheid. Juist deze week was dan ook nog eens de actie “Een tegen Eenzaamheid”.

Burgemeester Van Veldhuizen stelde zich aan iedereen voor en nam plaats aan de grote tafel om in gesprek te gaan met de bezoekers van de huiskamer. Daar kreeg hij bevestigd waar hij voor kwam. In gesprekken vertelden wijkbewoners hem hoe moeilijk het was en is om over die “drempel” te gaan. Blij waren ze de stap te hebben gezet en vertelden wat het hen heeft opgeleverd. Hij nam er alle tijd voor. De wijkbewoners waren aangenaam verrast hem te leren kennen. Nog nooit had een burgemeester moeite genomen om onze wijk te bezoeken. Hij vertelde zelf nog op de hoogte te zijn dat onze wijk behoorlijk aan de weg timmert en verzocht het Noaberschap om er vooral mee door te gaan.

Enige hilariteit ontstond toen onze burgemeester opstond om verder te gaan met zijn werkbezoeken van deze dag. Het bleek dat zijn broek aan de voor- en achterzijde behoorlijk onder de poedersuiker zat. Iemand die eerder op die stoel zat, had behoorlijk gemorst met een lekkernij voorzien van veel poedersuiker. Een van de dames nam een servet en vond het nodig om de pantalon van de burgemeester te reinigen en schoon te kloppen. Hij wilde dat eigenlijk niet, maar kreeg door dat hij er niet aan ontkwam en liet haar toen maar begaan. Bij een aantal bezoekers werd hierdoor gelachen. “Je zou bijna kunnen denken dat je bij ons wijkcentrum een ander soort wit poeder kunt kopen”: een reactie en een andere: “Dat kunnen wij onze Onno van Veldhuizen niet aandoen”. Uiteindelijk ging hij weer spic en span verder op stap. Helmerhoek was blij met zijn bezoek.
Daarna bezocht hij nog wijkcentrum “De Magneet” op de Wesselerbrink en “Het Stroink” op Stroinkslanden.