Buitenmomentjes (26)

Jaren geleden zaten we wel eens bij elkaar in de zomer en fantaseerden over mooie hoge Spaanse temperaturen, dat zouden wij ook wel willen, dat we niet ver hoefden te reizen voor de zon, maar dat het hier lekker tropisch zou zijn… we fantaseerden dan al over onze blauwe zee, al het moois dat er op de stranden loopt , bounty, palmen en lekkere hoge temperaturen… Maar tijdens deze fantasie moesten we snel een droog plekje zoeken, want er kwam weer een regenbui voorbij en het was te fris voor de tijd van het jaar, maar dat ligt inmiddels ver achter ons. In die tijd was het eens een keer 33 graden, een record in die tijd en al zwetend waren we aan het werk en regende het in de weekenden…

Inmiddels hebben we die Spaanse temperaturen ook hier, met afgelopen week het Twentse record van 40,2 graden. Ik heb heel wat mensen horen klagen….. maar ook blije geluiden gehoord en angstige geluiden van waar gaat het heen met het klimaat… Onze droom uit de 80er jaren is werkelijkheid geworden, we hadden er in die jaren vast niet bij stil gestaan dat er ook nadelen aan zulke temperaturen kleven.

De droogte die is ontstaan, we snakken naar regen en hoewel er links en rechts van ons al buien zijn gevallen, bleef het hier afgelopen weekend gewoon droog. De maïs staat treurig op het land en de weilanden kleuren rood… maar je mag het ook geel noemen, het zal Twents zijn. De tuinen en gazons worden dagelijks gesproeid en of dat zin heeft? Ik heb die dagen niet gesproeid, maar afgelopen maandag voor het eerst de sproeier aangezet, niet om een mooi groen gazon te krijgen, maar om te voorkomen dat mijn bonen slap aan de stokken gaan hangen, waardoor ze taai kunnen worden. Het gazon zal zich bijzonder snel herstellen zodra er weer regen komt en ook de meeste tuinplanten komen dan weer tot leven. Die hitte vorige week dat was wel even wennen, reacties van : “het mag zo van mij weken blijven”, zei een bekende wijkbewoonster, tot : “laat het alsjeblieft snel koud worden” door andere wijkbewoners. Het is ook nooit goed!

Als je geen tuin hebt en je houdt van dit weer, nou, dan heb je het mooi voor elkaar, heb je wel een tuin dan heb je inderdaad zorgen en extra werk. Maar met dieren heb je dat ook. Honden uitlaten… pas op voor verbrande voetzooltjes, katten springen zelf wel omhoog als het ze te heet onder de voetjes wordt… en de vogels, vlinders en bijen zijn blij met elk bakje water dat ze tegenkomen.

Mijn hobby en dat van veel meer wijkbewoners is dat we konijnen of cavia’s hebben, buiten in een hok en of we er nu één hebben of tien, het blijft lastig met deze hoge temperaturen. De konijnen zweten voor een groot deel via hun oren, soms maar goed dat ze grote oren hebben, hoewel grote oren ook vaak op een groot lichaam zitten en ze dus meer zweten… , maar hoe hoger de temperaturen hoe heter de oren en hoe moeilijker het voor ze wordt, waardoor ze kunnen stikken. Dat willen we niet dus we moeten ingrijpen, bij 30 graden kun je nog wel een fles ijs in de kooi leggen ter verkoeling, maar bij 40 graden? Bij die temperatuur is zo’n fles ijswater snel een fles warm water. Dus de konijnen moeten beschermd worden en dus worden er binnen in huis, waar het koel is, hokken, kooien, kisten, de wasmand etc… ingericht als tijdelijke Bed en Breakfast voor de konijnen. Iedere morgen vroeg gaan ze naar binnen en ‘s nachts tegen 0.00u gaan ze weer naar buiten.

Een heel werk en vakantieplannen moeten omgezet worden, want je kunt je buren hier ook niet mee lastig vallen. Dus vaarwel camping, ‘s nachts thuis slapen, en overdag weer even naar de camping, want vrienden uit de omgeving waren al op vakantie en ik zou hun tien konijnen, de cavia’s, schapen, eekhoorns, parkieten, eenden, pauwen , fretten, kippen etc.. elke dag even wat te eten geven, dat werd twee keer per dag schoon water en hokken verzamelen of iets wat er op leek om zo de konijnen binnen te zetten, tja en zo fiets je van het ene konijn naar het andere konijn, hobby! En beweging, dat is dan weer gezond.

Nu de temperaturen wat lager zijn geworden, valt dat extra werk weer weg, gelukkig maar, ik ben wel blij met 24 graden, jammer voor de buurtbewoonster die graag de 40 graden terug wil. Ik denk dat er met mij wel een overgroot aantal wijkbewoners zijn, die hetzelfde als ik vinden.

Nu nog wat regen graag.

De kippen leggen minder eieren dan normaal met deze warme dagen, balen, want de eieren mocht ik meenemen … twee van de 6 grote kippen zijn weer aan de leg en in de legnesten heb ik dus iedere dag een wit en een lichtgroen ei… nee het zijn geen paaseieren die gekleurd zijn, maar gewone kippeneieren. We zijn witte en bruine eieren gewend, maar er zijn ook kippen die dus andere kleur eieren leggen, de araucana kip is grijsblauw van kleur en legt eieren in de licht blauwgroene kleur, ze smaken gewoon gelijk. Drie pauweneieren kreeg ik laatst mee, ik heb ze gebakken, waren ook erg lekker, maar ik kreeg advies dat pauweneieren een bacterie dragen, wat de reden is dat je ze dus moet bakken of hard koken. Gelukkig eten we ze niet dagelijks maar ze waren toch heerlijk. Twee krielkippen, die buiten om het huis scharrelen leggen hun eieren tussen de hortensia’s in een ouderwetse puttenring. Het was even zoeken, maar gevonden… Dan legt er ook nog een parelhoender ofwel poelepetaat genoemd een ei in de ren, deze eitjes zijn lekker, maar deze hoendersoort valt onder wild en de schaal is zo hard, dat je bijna een deuk in de pan slaat als je de eierschaal wilt breken. Maar al die eieren zijn wel lekker en voor de komende week heb ik weer eieren genoeg. Als het minder warm wordt zullen er weer meer eieren komen, maar inmiddels hoef ik dan niet meer te voederen…

Inmiddels ga ik weer fantaseren, er wordt veel gepraat over klimaatveranderingen, ik ben daar niet zo mee bezig, de ene zegt ze hadden er 50 jaar geleden al over moeten beginnen, maar achteraf kun je van alles makkelijk zeggen, toen dachten ze daar volgens mij nog niet over na, het was in 1944, 75 jaar geleden dus, ook al eens zo heet en dat is nu pas overtroffen. In het Oosten van het land, hier in Twente dus, is de grond te droog, het waterpeil is veel te laag en dat wordt de komende jaren niet beter, lijkt het.Bij de veel besproken klimaatveranderingen, zou het zeewater hoger worden, met gevaar voor de dijken, dus moeten de dijken worden verhoogd of verstevigd… Ik fantaseer er dan over om een grote machine te bouwen om zeewater te bewerken tot water dat geschikt is om de droogte in het oosten aan te pakken, zodat het waterpeil weer normaal wordt en daardoor zal het zeewater niet te snel stijgen, want tja, in de krant las ik van de week dat ze hier in Twente al zover zijn, dat ze van rioolwater drinkwater kunnen maken, dan moet zeewater toch ook zoutvrij en gezond grondwater kunnen worden? Of bestaat er al zo’n techniek? Voor mij blijft het fantasie, maar wel een fantasie met mogelijkheden…

Afijn, ik laat die klimaatverandering maar verder rusten, we zitten nu gewoon in de mindere jaren met droogte , rupsen en ander ongedierte, maar er komt vast ook een tijd dat het weer beter gaat, kijk maar naar de 80er en 90er jaren, de natuurdeskundigen klaagden over zure regen, het zag en allemaal heel slecht uit, tegenwoordig praat er niemand meer over zure regen en toch zijn de doelstellingen niet gehaald…

Het ligt altijd aan de boeren, die zouden alles verkeerd doen, maar zonder boeren zou de natuur er heel anders uit zien, zeker niet beter en zouden we ons eten moeten importeren uit landen waar ze niet zo netjes met gif en andere troep omgaan, zoals de Nederlandse boer en tuinder, ook zou alles veel duurder worden. Natuurlijk zullen dit jaar de aardappelen en veel groenten ook prijzig blijven, want al dat sproeien en alle kosten eromheen maakt het niet goedkoper voor de consument. Er zal nog veel gesproken worden over de warmte en het klimaat, maar ik hoop dat we de komende winter weer een ouderwets pak sneeuw krijgen, dat het lekker koud wordt, er een mooie Elfstedentocht komt en dat we over een paar jaar weer gewone zomers hebben, dat er over 75 jaar pas weer een temperatuurgrens wordt verbroken. De komende weken kunnen we vast ook heerlijk genieten van 23 graden en laat het ‘s nachts maar lekker regenen, van mij mag het!

Wim Boers.

Foto 1 : Het was heet afgelopen week.
Foto 2: De maïs staat er treurig bij.
Foto 3: Het lijkt wel herfst.
Foto 4: Verschillende eieren, 2 v d pauw, 2 v d parelhoen en de rest van verschillende kippen, groot en klein.
Foto 5: De konijnen hadden het ook warm.