Buitenmomentjes (28)

Afgelopen week las ik dat Jenne van der Velde meedeelde dat het van 1 tot 8 oktober de week van de eenzaamheid is en hij vroeg hier de nodige aandacht voor. Het duurt nog even, maar het is een goed idee van Jenne om hier aandacht voor te vragen. Eenzaamheid, je hebt er allemaal wel eens mee te maken of hebt er al mee te maken gehad. Je alleen voelen of het gevoel hebben van nutteloosheid of je vreselijk vervelen iedere dag weer, het kan allemaal leiden tot eenzaamheid. En daarvoor hoef je niet alleen te zijn, ik hoorde toevallig vorige week nog van een jonge vrouw met twee kleine kinderen dat ze d’r eenzaam voelt, omdat haar man nooit thuis is. Of hij is op zijn werk of hij zit hele avonden en weekenden met vrienden in de kroeg. Dus ook binnen een relatie kan eenzaamheid ontstaan.

Maar ik kan mij heel goed voorstellen dat ook alleenstaanden, jong en oud wel eens het gevoel van eenzaamheid ondervinden, vervelend. Bij het ouder worden kan het zomaar gebeuren dat je na jarenlang gelukkig samen zijn, plots je partner verliest en je blijft alleen achter, als je kinderen hebt, zie je ze vaak alleen op zondag en de dagen worden langer en langer voor het weer zondag is, heb je geen kinderen is het nog zwaarder, de rouw moet je alleen verwerken denk je dan en soms is er een goede vriend of vriendin die naar je luistert en je troost geeft. Ook in zo’n geval zijn er mogelijkheden om er uit te gaan, bijvoorbeeld de Huiskamer Helmerhoek, daar kun je met anderen gezellig koffie of thee drinken en kun je even op andere gedachten komen door te praten of gezellig mee te doen aan een activiteit, je bent niet de enige en ook zeker niet de eerste die daar heen gaat, het kan soms opluchten om er even uit te zijn.

In de winter komt eenzaamheid meer voor dan in de zomer denk ik, zomers trek je erop uit, zie je veel mensen buiten en kun je her en der een praatje maken, je gaat op vakantie of blijft thuis, maar er is altijd wel iets of iemand om je heen of je pakt de fiets, auto, scooter of scootmobiel en trekt er op uit, immers zomers wordt overal van alles georganiseerd. De wintermaanden dan zijn de dagen korter, is het ‘s avonds eerder donker en met tegenvallend weer zit je liever binnen, maar de hele dag tv kijken of op internet zitten kijken, dat verveelt ook gauw. Natuurlijk werken een groot aantal mensen en vinden hun bezigheden in hun werkzaamheden, maar ook dan kun je ‘s avonds toch wel eens het gevoel van eenzaamheid ondervinden.

Ben je zonder baan of afgekeurd of al met pensioen of ben je om een andere reden niet meer aan het werk, dan is er altijd nog de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te gaan doen. Vrijwilligerswerk is werk dat je vrijwillig doet, maar er wordt wel van je verwacht dat je dan ook aanwezig bent, dus niet daar aan beginnen als je de ene dag wel zin hebt en de andere dag niet Zoek iets wat je leuk vind of laat je informeren bij mensen die daar in de gemeente waar je woont, mee bezig zijn. M-pact bijvoorbeeld is in Enschede een instantie dat mensen aan het werk helpt, werk als vrijwilliger, loop daar eens binnen of maak een afspraak, je kunt er je creativiteit in kwijt en zo anderen helpen. Nee, het wordt niet betaald, maar je krijgt wel veel waardering en je bent onder de mensen.

Zomers kom ikzelf tijd te kort, maar in de wintermaanden had ik de laatste jaren wel eens het gevoel van : “Pfff… wat duren de dagen lang”, als alleenstaande is het dan best vervelend dat de winter zolang duurt en kijk je al vooruit naar de lente, dan is er weer genoeg te doen. Vorig jaar, november 2018, had ik zo’n gevoel toen het winter werd, bij toeval kwam ik terecht in de Huiskamer Helmerhoek, ik zou daar normaal nooit zomaar binnen lopen, het leek mij iets waar allemaal oude dametjes zaten te breien. Het was een slecht gevoel, want daar binnengekomen zaten er mensen van allerlei leeftijden en voor mij ook veel bekende gezichten uit de wijk, ook de fotoclub Helmerhoek zat er bij en het waren mensen van jong tot oud.

Er werd mij thee aangeboden met een lekkere koek, mazzel, want niet iedere week was er zo’n lekkere koek, maar iemand jarig maken is snel gebeurd 🙂 . Ik nam plaats aan de tafel van de fotoclub en werd dezelfde ochtend daar nog lid. Voor je het weet koop je een mooie camera en trek je er op uit met andere mensen, de natuur in om foto’s te maken. Weg dat stukje eenzaamheid, gezelligheid, heel belangrijk. Binnen de kortste keren was ik vrijwilliger in de Huiskamer Helmerhoek en het is leuk om te doen. Dat is zo’n beetje mijn verhaal, maar ik ben niet de enige, er zijn daar en bij de andere activiteiten in ons wijkcentrum, Erve Leppink, de Bijenhoek, etc. nog veel meer vrijwilligers. Mensen die zich inzetten om het anderen naar de zin te maken, om mensen die daar komen voor hun plezier of uit eenzaamheid hulp te bieden en zo ook jouw eigen eenzaamheid minder te maken.

Samen voor elkaar, klinkt als één of andere politieke slagzin, maar het is wel zo, samen met andere vrijwilligers kunnen we elkaar en alle andere mensen iets bieden wat voor iedereen goed voelt. En je hoeft natuurlijk niet iedere dag acht uren klaar te staan, maar je kunt ook bijvoorbeeld 1 dag per week iets voor anderen betekenen, dat is voor jou een halve of hele dag even geen eenzaamheid. Door je in te zetten, leer je ook weer andere mensen kennen, misschien wel mensen met wie het klikt om samen eens iets leuks te ondernemen. Het enige wat je moet doen is opstaan en contact zoeken met iets of iemand op een vlak wat jou interesseert. Is dat niet in onze wijk, dan zijn er nog zorginstellingen genoeg die jou graag zien komen.

Ben je afgekeurd of werkloos en ontvang je een uitkering van het UWV, meldt het dan wel even daar, het aantal uren dat je vrijwilligerswerk gaat doen, dat is in sommige gevallen verplicht. Vrijwilligerswerk is bijna altijd toegestaan. Zien we jou, die eenzaam is, binnenkort verschijnen als vrijwilliger of als bezoeker van ons wijkcentrum? Het is één van de manieren voor een rijker en gezelliger leven. Je hoeft niet te wachten tot oktober, ook nu ben je bijna overal al van harte welkom en vanaf 30 augustus kun je elke week op vrijdag weer een praatje komen maken in de Huiskamer Helmerhoek, tussen 10 en 12 uur, er is koffie en thee.

Eenzaamheid wordt dan omgezet in tevredenheid en dat is toch wat iedereen graag wil ? Ik denk het wel.

Wim Boers