Twentse levenslessen (17)

Een tijdje geleden hoorde ik iemand zeggen, wat met liefde bereid is, smaakt beter’. In de Bijenhoek werd de kleine markt aangeprezen als natuurmarkt. Honing uit de bijenkast in de Helmerhoek en meel verkocht door Wissink’s Möl. Is dat alleen een beetje goedkope nostalgie of is er meer aan de hand. De schrijver van deze spreuk weet het wel, verbouwen op eigen grond geeft iets extra’s mee, dat zijn de smaak en de gezondheid. Dichtbij de natuur, zien hoe iets groeit en bloeit, zorgvuldig met de opbrengst van het land omgaan dat is de boodschap die in de spreuk doorklinkt. Ook de bereiding voegt iets belangrijks toe. Deze boodschap is er ook voor kinderen. Tegelijkertijd kunnen we, zeker afgelopen week, zien hoe kwetsbaar de natuur is. Er is een les te leren, vroeger zo blijkt uit de spreuk, nu en voor komende generaties.