Buitenmomentjes (24)

Afgelopen zondag 14 juli was het zover, de dag van de Imkers en van de bijenhoek Helmerhoek, met de Natuurmarkt.

Jenne en Paul hebben er de afgelopen weken veel aandacht aan besteed en samen met alle vrijwilligers daar is het tot een mooi resultaat gekomen. Daar konden we dus deze zondag van genieten. Alles lag en stond er prachtig bij.

De ochtend begon met iets miezerig weer, maar het was te weinig om het een naam te geven. Gaandeweg de dag werd het steeds mooier en warmer en zag je een terrein met voor elk wat wils.

Naast de bijenkasten stonden rondom allemaal kraampjes, met leuke dingen. Van gratis boeken, tot uitleg van Groen Verbindt met Caroline Drent als gastvrouw en van honing tot jam, van kralen tot de geitjes van de kinderboerderij de Wesseler, van heerlijke pannenkoeken, gebakken van meel afkomstig van de Wissinks möl , mooie stenen van Miranda Arling, de kraam van Belinda, Human kind de kinderopvang, de familie Bruins met het maken van hotels voor dieren, waar Beppie op de foto zelf aan het werk is te zien en verder nog veel meer, mijn geheugen heeft vast wel iemand vergeten , hopelijk nemen ze me dat niet kwalijk, maar het was top! En dat springkussen voor de kleintjes was al helemaal een succes.

Verder liepen er trotse vrijwilligers rond, want zij hebben veel werk verricht, prachtig gedaan, de groenten stonden er mooi bij en de snijbonen hingen al hoog in de stokken. Twee andere trotse mensen waren Jenne en Paul, ook hun succes dat dit zo’n prachtige dag is geworden met heel veel bezoekers die allemaal even enthousiast waren. Paul liet zich ook nog horen als zanger en muzikant wat een leuke sfeer gaf aan het geheel, iedereen om het keyboard heen was vrolijk en blij.

Ook werden de winnaars van de fotoactie genoemd en kregen ze een prijs voor hun mooie ingezonden foto. Er waren verder ook heel veel bekende gezichten, voor mij althans, want ik woon hier 34 jaar in de wijk en dan ken je zo wel een aantal gezichten. Ook de mensen van de fotoclub Helmerhoekers waren aanwezig, boerin Tiny was al met een ander boerinnetje op pad geweest om bij een boerderij hooibalen te halen en deze werden op het terrein gezet met een heuse greep of riek, hoe je het noemen wilt, te maken tot een leuk geheel waar mensen groot en klein op de foto konden, het was een succes! Veel bekende fotografen uit onze wijk die heel professioneel te werk gingen.

Linda Ludwig en partner Henri deelden boeken uit, gratis, tevens werd er aandacht gevraagd voor het mantelzorgcafé Helmerhoek, ook opgezet door Linda. De Fam. Boerscholte, had de lekkerste jam die je kon proeven, vol op keus en altijd een succes. Marjan Veldhausz de Graaff stond er met zelfgemaakte sieraden van half edelstenen en mineralen, die had ze mooi gemaakt en er was ruime keus voor een leuk prijsje.

Zonnepanelen op een vleermuistoren, deze panelen zorgen dat er stroom is voor de waterpomp, zodat er op deze manier gesproeid kan worden. Een goede manier van stroom opwekken. Efrim Ergün wordt genoemd als jarenlange wijkbewoner die de moestuin in de bijenhoek onderhoudt, hij heeft het er keurig bij staan. Ook Klaas Lassche is met grote regelmaat in de tuin te zien. Het leuke bijenhoekje, daar draait natuurlijk veel om bij de naam Bijenhoek, een imker is er aanwezig en die zorgt dat de lekkere honing in de potjes komt, deze honing vond gretig aftrek bij de bezoekers en ze konden bij het kraampje vragen beantwoord krijgen over de bijen en de honing.

Het was al met al een zeer geslaagde dag, de mensen waren blij en de bijen dansten vrolijk in de lucht, omdat ze deze dag zoveel aandacht kregen. Inmiddels zag ik Anneke, de vrouw van Jenne, al aan komen lopen met de bolderkar, de dag liep ten einde, er moest weer worden opgeruimd… ook dat hoort erbij.

Wie weet is het voor herhaling vatbaar, het zou leuk zijn om zo’n dag volgend jaar weer op te kunnen zetten.Iedereen die deze dag mogelijk heeft gemaakt en zich van achter een kraampje heeft ingezet, verdient een dikke pluim.

Wim Boers.