Helmerhoek: de wijk

De wijk Helmerhoek bevindt zich in het zuiden van Enschede. Het is een van de drie wijken in het stadsdeel Zuid.

Bereikbaarheid Helmerhoek

Via de Broekheurne-ring kun je via drie ontsluitingswegen de wijk binnenrijden. De bus rijdt via een speciale busbaan die dwars door de wijk loopt.

Het winkelcentrum Helmerhoek bevindt zich midden in de wijk ten noorden van de busbaan. Aan de andere kant van de busbaan is het wijkcentrum en het gezondheidscentrum.

Ten zuiden van de wijk ligt de recreatieplas Het Rutbeek. Hier is “half Enschede” bij mooi weer te vinden, er zijn diverse strandjes en een waterskibaan. Ook is er een mountainbikepad en een trimbaan met diverse toestellen.
Bij het Rutbeek vevindt zich ook het monument van “de laag van Usselo”.

Geschiedenis Helmerhoek

De bouw van de wijk is in de jaren ’80 begonnen en was eind jaren ’90 afgerond. Eind jaren ’10 is er nog een stukje bij de wijk gebouwd: de Bergvennenhoek.

De Helmerhoek is vernoemd naar het nabijgelegen erve ‘De Helmer’. De straten in het oudste gedeelte van de wijk, Helmerhoek-Zuid, zijn vernoemd naar verschillende landgoederen in Twente. De straten in de Helmerhoek-Noord zijn vernoemd naar landbouwgereedschap en werktuigen. Zie ook de artikelen “Waar komt die naam vandaan?“.

De Helmerhoek is een bijzondere wijk: er loopt geen gasnetwerk. De wijk is aangesloten op de stadsverwarming. Wat dat betreft is de Helmerhoek al klaar voor de toekomst!

Artikelen over de Helmerhoek vroeger