Halfweg de Jacobsrietweg bij het bruggetje over de Usselerstroom kom je na het kleine watervalletje in een uniek gebied. Je kunt er vrij over de paden wandelen en ook de Mergellandschapen lopen er vrij rond. Dit buitengebied wordt beheerd door de Helmerhoeker Leon Haghuis en zijn medewerkers van de kinderboerderij Wesselerbrink.

We noemden het al, de schapen zijn Mergellandschapen, het is een oud ras. Ze kunnen ook gehouden worden in een natuurgebied, oorspronkelijk is het een dierenras uit Limburg. Het is uniek dat deze schapen in het Twentse buitengebied lopen omdat het een bedreigd ras is. Het aantal ooien in Nederland is ongeveer 1400 en is de laatste 15 jaar stabiel. Het Mergellandschaap heeft een rustig en gemakkelijk karakter, dit maakt ze zeer geschikt om te houden op kinderboerderijen en andere plaatsen waar veel recreanten komen. Op plekken waar geregeld contact is met mensen, zijn ze vaak goed benaderbaar en vinden ze het fijn om te worden aangehaald. Het moederschaap brengt de lammetjes gemakkelijk ter wereld. De kenner zal zeggen, het Mergellandschaap geeft weinig problemen bij het aflammeren.

Het Mergellandschaap vertoont een goed kuddegedrag en kan leven van een relatief sober rantsoen. Mergellandschapen doen het goed op kalkgraslanden en zijn gewend op steile hellingen te grazen. Ze doen het ook goed in Twente. Het Mergellandschaap is een groot, lang en slank landras met een ruime, lichte wol vacht, deze is gelijkmatig, lang en sluik. Door de vrij losse stapeling van de wol kan een scheiding van de wol over de wervelkolom ontstaan, de kleur is meestal wit met hier en daar een zwart dier. De poten zijn behaard en hebben meestal een grillig bruin of een bruin-zwartvlekkenpatroon op een lichte achtergrond. Ze zijn hoornloos en hebben een gewicht rond de 65 kg en een gemiddelde schofthoogte van 70 cm.

Meer weten over het Mergellandschaap, dat kan op de website https://szh.nl/dieren/schaap/mergellandschaap/ en op wikipedia is ook de nodige informatie te vinden.