Vandaag op 4 mei gedenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. We staan stil bij de verschrikkelijke periode 40-45. In de loop der jaren heb ik een bezoek gebracht aan Westerbork, aan Dachau en aan Bergen Belsen. Voor mijn vader die inmiddels 93 jaar is, is de oorlog nog steeds dichtbij en als we hem bezoeken en nu door corona bellen is de oorlog nog vaak het onderwerp van gesprek. Overal in Nederland kun je de sporen van die oorlog nog steeds terugvinden. In de Helmerhoek zijn die sporen heel dicht bij. In het Helmerbos ligt nog steeds de fundering van een V1 afschietinstallatie. Zelfs de naam van de school de Wielerbaan herinnert nog aan de oorlog. Het beton van die vooroorlogse wielerbaan is gebruikt voor de fundering van de V1. Overigens is het bouwen beperkt gebleven tot de fundering.

Enkele jaren geleden heeft Helmerhoeknieuws een video gemaakt over de Helmerhoek, daarin zijn enkele beelden opgenomen uit het Helmerbos en het bos tegenover de school de Wielerbaan. Helaas herdenkingsbijeenkomsten door corona zijn niet mogelijk. Wel kunt u als u vandaag een wandelingetje maakt in de Helmerhoek even op uw eigen manier stilstaan bij 4 mei.

De link van de video https://youtu.be/fDoO7mX-E0w