Buitenmomentjes (68)

“Compact moestuinieren” deel 9

Enkelen van ons hebben dit jaar weer komkommers gezaaid, leuk om te doen en de jonge plantjes kunnen vanaf nu de tuin in. Voor augurken geldt eigenlijk hetzelfde verhaal, maar die groeien wat kleiner, maar op dezelfde manier. Sommigen zaaien ze niet omdat ze veel ruimte innemen, maar ook voor mensen met een kleine tuin of zelfs een bak, kan er ook goed gekweekt worden. Ik heb een speciekuip van ca. 80cm doorsnede met gaten aan de zijkanten zo laag mogelijk, gevuld met potgrond. Daarin plaats ik 3 bamboestokken van ca 1.50m lang, evenwijdig van elkaar, die ik bovenin met een stukje touw vast knoop. Bij iedere stok zet ik een plantje en zodra ze gaan groeien leid ik ze omhoog aan de stok en zet ze met een plantenklemmetje of touwtje vast aan de stok, na een tijdje zullen ze zichzelf vastgrijpen met de “klauwtjes” die ze overal omheen slingeren om zich omhoog te trekken. Zo groeien ze verder uit op eigen kracht. Als je veel ruimte hebt, kun je ze ook gewoon over de grond laten kruipen. De planten gaan bloeien met mooie gele bloemen en geven zowel manlijke als vrouwelijke bloemen. In het begin vaak erg veel manlijke bloemen waardoor er wel eens over geklaagd wordt dat er geen komkommers aan komen, nou wees gerust, over een tijdje komen die wel.De seksuele voorlichting hierover is vrij duidelijk uit te leggen…: manlijke bloemen bloeien op een steeltje en onder vrouwelijke bloemen zie je een beginnende vrucht, een klein komkommertje dus.

Bij augurken gaat dat eigenlijk net zo, eigenlijk kun je zeggen dat een augurk een klein komkommertje is, maar dat klopt niet helemaal, een komkommer is lekker van smaak, een augurk is minder lekker om vers te eten. Geef de planten tijdens de vruchtvorming voldoende water, anders kunnen de vruchten bitter van smaak worden. Ook wat vloeibare mest in het gietwater is vanaf de bloei aan te raden.

Je hebt diverse rassen, zowel kaskomkommers als buitenkomkommers, die voor buiten zijn voor ons wijkbewoners het gemakkelijkst. Rassen als Tanja en Chinese slangen of Chinese wonder zijn de makkelijkste komkommers om te kweken. De schil van de komkommer kan prikken, dat is normaal voor een gewone komkommer, een keer met een theedoek er langs strijken en de prikkels verdwijnen. Je kunt ook stekelvrije komkommers kweken, dan neem je de Tanja, dat is een speciaal gekweekt ras voor gladde komkommers. Er zijn ook witte komkommers en misschien nog wel andere kleuren, maar dit jaar beperk ik mij tot de groene. Een tijdje geleden kreeg ik van een wijkbewoner nog een oud zakje komkommerzaden, die heb ik dit jaar gezaaid. Zelf heb ik ook nog zaden van de snackkomkommer. Gewone komkommers worden vaak wat langer en snackkomkommers pluk je klein, dan zijn ze het lekkerst. Worden de komkommers te dik, dan kun je ze ook nog inmaken in het zoetzuur, vrij eenvoudig te doen en zo zeker 3-4 jaar houdbaar. Inmiddels is het ‘s nachts niet meer zo koud en de plantjes kunnen nu dus gewoon buiten worden geplant. Het is leuk om het eens te proberen. In juli kun je al vaak regelmatig een komkommer plukken. Voor augurken geldt dat je ze jong plukt, laat ze niet te groot worden, er zijn diverse soorten te koop, de Hokus is een veel gekweekt soort, dat mooie kleine augurken geeft. In de loop van augustus september krijgen de bladeren nog wel eens last van meeldauw, dan worden de bladeren wat wazig wit, een soort schimmel zeg maar, dat kan voor de vrucht géén kwaad, snijdt het blad er maar gewoon af, de komkommers groeien gewoon door.

Een eenvoudig recept voor het inmaken:
Je bewaart wat groente of sauspotjes met een draaideksel, ook de 1-2 deksels van een bekende fabriek zijn geschikt. Deze potjes was je met heet water en wat afwasmiddel goed uit, na de tijd nog even door een badje heet water zonder afwasmiddel halen. Je wast de komkommers aan de buitenkant, droogt ze af en snijdt ze in de lengte middendoor, met een lepel trek je de zaden eruit, dat gaat vrij eenvoudig. Maak nu repen van de komkommer, zo lang , dat ze in het potje passen. In ieder potje doe je een theelepel mosterdzaad, 1 kruidnagel, een stukje rode ui in snippers en een paar peperkorrels.Vervolgens druk je zoveel mogelijk repen in het potje, goed kracht zetten, het potje moet echt stampvol zitten. In een pan kook je 350ml gewone goedkope witte azijn + 200ml water, hierdoor meng je 250 gram gewone suiker, ik ga nu uit van een paar potjes, stuk of 4-5… breng dit aan de kook en laat het zolang koken tot de suiker goed is opgelost. Nu vul je de potjes met komkommerrepen af met dit kokende mengsel, tot bovenaan de rand en je draait gelijk het deksel er stevig op. Let op, het potje wordt heel heet. Zet het potje op de kop op een doek en laat dat zo een uurtje staan, nu trekt het deksel vacuüm , daarna zet je de pot weer recht op. Er zijn mensen die zeggen dat het op de kop zetten niet nodig is, ik doe het wel, kun je gelijk zien of de deksels goed zijn en niet lekken.Na het Vacuüm trekken niet meer aan het deksel draaien!!! Deksels die ooit opengemaakt zijn met een tik of opener of welke op een andere manier geopend zijn, kun je NIET gebruiken.Na 2 maanden open je een potje en eet je je eigen lekkere komkommers. Voor augurken geldt hetzelfde, alleen deze stop je heel in de potjes, nadat ze gewassen zijn.

Succes!

Wim Boers.

Foto 1 : jonge komkommerplantjes uitgeplant in een speciekuip, met gaatjes onderin.

Foto 2 en foto 3: Vorig jaar, de groeiende planten.

Foto 4: Juli is de maand dat er veel komkommers zijn, ook in andere modellen dan recht 😉

Foto 5: Een zogenaamde witte komkommer