Buitenmomentjes (155)

,Vanaf vandaag 21 maart is het dan eindelijk lente! Daar hebben we allemaal naar uitgekeken, de wintermaanden duren altijd zolang, maar nu is het dan eindelijk zover dat we hopen op zon en betere temperaturen.
In de tuin zie je al de narcissen in bloei staan en binnenkort ook de tulpen en hyacinten.

De vroege sneeuwklokjes en krokusjes zijn al bijna uitgebloeid. Nee, nu is het tijd voor ons, vaker naar buiten en genieten van de natuur en van de vogels die je steeds vaker hoort fluiten en die steeds mooier worden, op zoek naar een vrouwtje om samen een nestje te bouwen. Want ook al zeggen ze dat in mei iedere vogel een ei legt, ook in maart worden er al eieren gelegd, begin april zie je al vaak jonge eendjes, dus als je weet dat een eend drie weken broedt, dan kun je wel uitrekenen wanneer die eieren gelegd zijn.
Ook in deze tijd gaan we weer bezig in de tuin, de laatste vaste planten kunnen nog tot begin april worden afgeknipt, vlinderstruiken kun je nu nog snoeien en binnenkort kunnen de rozen worden gesnoeid, deze afknippen op het derde oog van onder af gerekend. Liefst met het oog aan de buitenkant van het takje, zodat de plant zó groeit dat de zon er van bovenaf beter in kan schijnen.

Ook in de moestuin kan van alles worden geplant of worden gezaaid. De vroege aardappelen kunnen de grond in en de eerste groentezaden kunnen worden gezaaid en zo kan er iedere volgende week iets meer gezaaid worden. Vanaf half april worden de dahliaknollen weer in de tuin geplant en natuurlijk ook andere zomerse bolgewassen. Soms zaaien we binnen plantjes voor, in januari zaaide ik binnen al paprika’s en pepers, omdat deze een langere groeiperiode nodig hebben, wil je deze komende herfst nog goed kunnen oogsten. Tomaten kun je nu ook zaaien en vanaf begin april ook komkommers, augurken, courgettes etc… Houdt er wel rekening mee dat al deze plantjes pas na 15 mei en nog beter eind mei, pas buiten in de tuin kunnen worden gezet, want ook begin mei kun je nog nachtvorst krijgen, waar deze plantjes niet tegen kunnen. Je moet dus wel de ruimte hebben om ze vroeg te kunnen kweken. Mocht je in potten kweken, dan kun je een pot nog wel een keer even een nachtje binnen zetten. Trouwens plantjes die je binnen vóór kweekt, kunnen straks als het zover is ook niet gelijk in één keer de volle zon in, dan kunnen ze brandschade oplopen, dat zie je aan de bruine blaadjes die dan verschijnen. Beter is het om ze af te harden, door ze eerst af en toe twee uurtjes in de ochtendzon te laten wennen, dit bouw je uit na drie of vier uren en uiteindelijk kunnen ze overdag buiten blijven staan, nog in hun kleine potjes. Pas als de nachttemperatuur ongeveer boven de 12 graden is, kun je ze in de nacht ook buiten laten staan, beetje beschermd dicht bij huis. Uiteindelijk kunnen ze dan half mei / eind mei buiten uitgeplant worden.
Wilde bloemen wil ik binnenkort ook zaaien, dat kan in maart, april en mei nog prima, het ligt er een beetje aan wanneer je van hun bloemenpracht wilt genieten. Na het zaaien van een mengsel van wilde bloemen, is een buitje regen mooi meegenomen, daarna maar afwachten wat er boven komt, binnen niet al te lange tijd zie je de eerste plantjes al verschijnen.
Vanaf deze tijd kun je ook al éénjarige bloemen thuis vóór zaaien, zoals afrikaantjes, petunia’s , salvia’s, vlijtige liesjes, Hollandse begonia’s, etc. Wil je deze buiten zaaien, wacht dan nog even tot half april. Zonnebloemen zaai ik ook buiten vanaf half april, later kun je ze dan nog uitplanten.
Hoe diep zaai je de zaden? Nou twee maal de dikte van het zaadje, dat is soms maar heel weinig, maar meestal genoeg, de grond licht aandrukken, zo nodig een beetje water geven.
Soms wordt voor het zaaien van grotere zaden, zoals komkommers, courgettes, pompoen, maar ook van de kleinere als de paprikazaden, de DENO methode gebruikt. Deno is de naam van een wetenschapper, de methode die hij gebruikte is naar hem vernoemd. Je neemt een stukje keukenrol of toiletpapier, legt hier een paar zaden op en maakt het papier met de zaden vervolgens nat met een plonsje water, daarna vouw je het papier met de zaden dicht, vouw het dubbel en nog een keer, dit geheel doe je in een plastic zakje en legt het ergens neer waar het een beetje warm is, bijvoorbeeld in de buurt van een apparaat wat warmte afstraalt. Afhankelijk van de soorten, bijvoorbeeld bij grote zaden, kijk je na 5 – 8 dagen even hoe het er voor staat, haal het geheel uit het zakje, vouw het voorzichtig open en zijn er zaden gekiemd, dan pak je zo’n zaadje er voorzichtig af en plant dit in een potje met potgrond. De zaden die na twee weken nog niet gekiemd zijn, kun je weg doen. Bij peper- en paprikazaden kan het wel tot vier weken duren voor ze kiemen.
Zo bespaar je met deze methode veel werk en onnodige kosten, want als je deze zaden per potje zaait en ze kiemen niet, dan is dat toch jammer van al het werk.
Natuurlijk kun je ze wel in een grotere pot zaaien, om later uit te planten, het is maar wat je zelf het makkelijkst vindt.
Je ziet het, in de Lente is er van alles te doen, geniet van deze maanden en kijk vooral uit naar de zomer, want als je dan lekker buiten zit, kun je gelijk genieten van alle moois dat je zelf hebt gezaaid. Fijne lentetijd gewenst!

Wim Boers.

foto 1: Narcissen bij de Helmerhoek vijver
foto 2: Lammetjestijd
foto 3: Boekvink, mannetje.
foto 4: Tuinbonen voorgezaaid
foto 5: zaden kiemen volgens de DENO methode.