Buitenmomentjes (154)

Deze tekst heb ik niet verzonnen, maar komt voor op tegeltjes en is soms te lezen als uitdrukking.
Als ik in het voorjaar weer begin met het werk in de moestuin en zomers vaak druk ben met inmaken of invriezen, krijg ik weleens reacties van: “dat je daar zin in hebt, altijd al dat werk, het kost op de markt bijna niks” . Dan reageer ik vaak dat eigen geteelde groenten veel lekkerder zijn en veel gezonder, want ik gebruik geen gif of andere rotzooi. Afgelopen najaar stond er nog veel in de tuin, eigenlijk had ik wel voorraad genoeg, maar met de hoge energieprijzen verwachtte ik wel dat alles duurder zou worden, het zou zo’n vaart niet lopen, hoor ik nog zeggen. Toch alles maar extra ingevroren, dan maar twee keer in de week snijbiet, het stond er toch… Nu heb ik er gemak van, ik pak iedere dag groente uit de vriezer en heb nog genoeg aardappelen, hoewel ik de laatste aardappelen van vrienden kreeg. Voorlopig kan ik nog even vooruit, ik heb nog “voorraad” , naast de vriezer staan er in de kast ook nog potten met courgette op zoetzuur, stoofperen, appelmoes, rabarber, rode bieten en sambal. Toen, afgelopen herfst, was er volop te krijgen of voor een prikkie te koop, daar heb ik gebruik van gemaakt. Natuurlijk is het een hele klus om zeven kilo stoofperen en tien kilo appels te schillen, maar deze werden mij aangeboden en nu is het lekker eten van dit alles en het scheelt in de portemonnee bij het boodschappen halen.
Inmiddels is het maart, de zaden en het pootgoed liggen er weer om binnenkort gezaaid of gepoot te worden. In de derde week van maart gaan de vroege pootaardappelen al de grond in, zodat ik vanaf begin juni alweer nieuwe aardappelen kan eten. De tuinbonen zijn bij huis in potjes gezaaid en komen reeds boven kijken, ook de peulen zijn thuis vóór gezaaid en kan ik binnenkort uitplanten langs het gaas. Spinazie, raapstelen, worteltjes, spitskool, kunnen nu gezaaid worden, maar dat kan ook de volgende maand nog.
Heb je niet de ruimte om een moestuin te beginnen? Ook geen probleem, een grote pot of bak, bijvoorbeeld zo’n speciekuip met een paar gaten op vijf centimeter hoogte vanaf de onderkant, kan prima dienst doen. Er is zelfs makkelijke moestuin grond te koop, daar kun je zo’n bak mee vullen. Mijn ervaring is dat je in zulke kuipen van alles kunt kweken, sla, andijvie, prei, spinazie, maar ook paprika’s , pepers, courgette, tomaten, (snack)komkommer, bonen, wortels, noem maar op.
Vorig voorjaar had ik nog wat oud pastinakenzaad, vaak is dat minder kiemkrachtig na enkele jaren.
Toch zaaide ik het in een speciekuip, maar er kwamen slechts tien plantjes boven, ik heb daar half mei een courgetteplant bij in gezet. Tot mijn verbazing groeide het groen van de pastinaken gewoon tussen de bladeren van de courgetteplant door en aan het eind van de herfst bleken er gewoon mooie pastinaken in de pot te zijn gegroeid. Twee vliegen in één klap, maar dat is weer een andere uitdrukking….
Als je in deze tijd raapstelen zaait in een speciekuip, kun je ze al vrij snel oogsten, daarna kun je gewoon weer een ander gewas in de kuip planten. Zo is er met weinig veel mogelijk.
Snijbiet kan ook, maar dat kan zelfs in een grote bloempot, heel eenvoudig, niet teveel zaadjes gebruiken, om de vijf centimeter één zaadje leggen, dan worden het stevige planten, waarvan je het hele jaar kunt oogsten. Natuurlijk hebben bakken in de zomermaanden wel regelmatig water nodig, want grond in bakken droogt vrij snel uit. Kruiden zijn ook makkelijk in potten en bloembakken te kweken, daar heb je ook weinig ruimte voor nodig. Zo is er nog veel meer makkelijk te kweken.
Het ligt er natuurlijk aan wat je lekker vindt. Wil je liever niet van alles zaaien, kun je ook in het voorjaar een paar plantjes halen om deze in de potten uit te planten. Er zijn diverse zaken die ze aanbieden, soms ook op een markt.
Er zijn nog veel meer mogelijkheden om iets te kweken, zoals aardappelen kweken in zakken.
Ook aardbeien kun je in zakken kweken. Neem een grote zak potgrond, leg deze plat en maak er bovenin een aantal gaten, plant in ieder gat een aardbeienplantje, leg het geheel hoog, op een muurtje of andere verhoging, de planten zullen gaan groeien en naar beneden gaan hangen, je kunt staand aardbeien plukken, in tegenstelling tot aardbeien in de tuin, heb je geen last dat ze op de grond verrotten. Zo pluk je ze altijd vers en deze zijn veel lekkerder dan de aardbeien die in de winkel worden verkocht. Een zakje groentezaden is ook duurder geworden, maar de zaden die in sommige grote supermarktketens worden aangeboden voor weinig geld, hebben bewezen van goede kwaliteit te zijn. Probeer het eens, wat je zelf zaait is lekkerder en misschien kun je op de één of andere manier nog een voorraadje opbouwen, want éénmaal begonnen met groente kweken, ben je snel geneigd om door te gaan.

Wim Boers.