Buitenmomentjes (152)

In dit geval wil ik het hebben over zaden voor de binnenvogels, want velen van ons hebben wel een kanarie, parkiet, zebravink of andere vogel in huis. Het is een leuke hobby, de kanarie man kan prachtig fluiten, het grasparkietje of de iets grotere parkiet kun je tam maken, kunstjes leren en zelfs woordjes laten uitspreken en andere vogeltjes zijn ook leuk om te hebben in een kooi of volière.
Jaren geleden was ik bij een vogelvereniging en kweekte ik ook met vogels, het begon met kanaries en eindigde met de mooiste tropische vogels en nu, na een aantal jaren zonder vogels, zijn er weer twee parkietjes in een mooie ruime kamer volière. Vogels die leuk kunnen kletsen, maar soms ook heel hard kunnen schetteren, ach, het begint te wennen. Ook het twee keer per dag de stofzuiger pakken went…. Vogels eten vogelzaad en drinken water, dat zijn belangrijke dingen, daarnaast krijgen ze natuurlijk iets extra in de vorm van snoepstokjes, je kent het wel, die stokjes met lekkers die je zo tussen de tralies kunt vastmaken. Ook krijgen ze af en toe eivoer, ook wel krachtvoer genoemd. Dit is kant en klaar te koop of je prakt een ei fijn met twee beschuiten, dat kan ook. Daarnaast krijgen ze kalk in blokjes of halen ze het uit het schelpenzand dat op de bodem ligt, metselzand kan ook, dat bevat tevens steentjes, goed voor hun spijsvertering, maar je kunt ook maagkiezel geven, ook dit zijn kleine scherpe steentjes. Vogels hebben geen tanden en door het bewegen van hun maag verteren ze hun eten, dus die kleine kiezeltjes helpen bij het verteren. Zo hebben ze ook goede ontlasting en blijft het niet aan de veren plakken, tenminste bij gezonde vogels. Het voer dat ze krijgen is verschillend, kanaries krijgen kanariezaad en parkieten en tropische vogels krijgen tropisch zaad. In kanariezaad zitten meestal zeven zaden die belangrijk zijn, ik zal ze niet allemaal noemen, maar het grootste deel bestaat uit witzaad en raapzaad, rood raapzaad is het lekkerst, maar als er een jaar veel zwart raapzaad is, zal dat ook gebruikt worden in de mengeling. Is er een jaar veel witzaad en dan dus goedkoper, wil er nog wel eens veel meer witzaad in de mengeling zitten. Heel erg is dat niet, maar wel voor de gerichte kweek, zang- en kleurkanaries krijgen een mengeling met veel raapzaad en postuurkanaries krijgen weer meer witzaad dan raapzaad. Maar de kanarie thuis in de kooi krijgt gewoon een bakje zaad dat gemengd uit de winkel komt. Geef niet iedere dag nieuw zaad, ze moeten eerst alles opeten, dus even uitblazen en terugzetten. Als ze steeds nieuw zaad krijgen eten ze alleen wat lekker is en laten de rest liggen, door ze alles op te laten eten, krijgen ze ook alles binnen, wat beter voor ze is.
Naast alle standaard voeding kun je ze vaak ook blij maken met wat fruit of groenvoer, zomers is dat buiten wel te vinden. Onkruidzaden vinden ze ook lekker, maar pluk het wel op veilige plaatsen, niet op plekken waar honden uitgelaten worden en niet in bermen waarnaast weilanden zijn waar gif gespoten is tegen bijvb. paardenbloemen. Zie je een weiland zonder paardenbloemen, dan is daar hoogstwaarschijnlijk gespoten. Op plaatsen waar gebouwd wordt liggen vaak grote bulten grond, hierop groeien veel kruiden, onkruid voor ons, zoals melde en perzikkruid, de nog groene onrijpe zaden, daar zijn de vogels gek op en die zullen ze graag eten.
Parkieten krijgen vaak trosgierst, dat vinden ze ook heel lekker, maar alles wordt duurder en jaren geleden had je voor € 4,95 een hele grote bos, zo’n bos kost nu inmiddels het dubbele en we willen ze het toch graag geven. Er zijn mogelijkheden om zelf zaden te zaaien, zonnebloemen zaaien dat doen we allemaal wel eens of hebben dat in het verleden wel eens gedaan, makkelijk en de uitgebloeide zonnebloemen geven mooie zaden voor zowel de buitenvogels als de binnenvogels.
Voor kanaries moeten ze vaak wel even gedopt of geplet worden, parkieten redden zich er wel mee. Trosgierst kun je ook zelf zaaien, helemaal niet moeilijk, haal de zaadjes van één zo’n streng af en zaai deze in mei in de tuin of in een grote pot of bak, beetje vochtig maken en voor je het weet kiemen de zaden en wordt het mooi groen in de tuin, zodra er aren in komen, moet je er wel een net overheen spannen, want de buitenvogels vinden het ook heel lekker. Je hoeft niet te wachten tot ze helemaal droog zijn, de groene aren met onrijpe zaden zijn ook zeer gewild. Zo kun je geld besparen en toch de vogels verwennen. Er zijn twee veel verkochte soorten, de Franse en de Chinese trosgierst, de Franse doet het hier het beste. Er groeien nog veel meer zaadjes in de natuur, de teunisbloem heeft heel fijn zaad in de herfst, dat schud je er zo uit, hoe fijner het zaad, hoe lekkerder ze het vinden. Wildzang vogels, zoals putters, zijn er gek op. Met papaver moet je oppassen, papaver ofwel de bekende klaproos geeft ook hele fijne zaden, bij de grotere soorten zoals de reuze slaapbol, krijg je te maken met het bekende blauw maanzaad, dit zit standaard in het kanariezaad, maar wel héél weinig, want bij teveel zouden de vogels sloom kunnen worden, papaver is toch een beetje een drug. Het werd in het verleden weleens aan de kanaries gegeven als ze vervoerd moesten worden, als middel tegen de stress, maar ook dan heel weinig. Verder bevat het kanariezaad ook lijnzaad en negerzaad, deze laatste geeft kleine zwarte zaadjes die ze erg lekker vinden, ook hiervan niet teveel geven, tenzij je met vogels kweekt. Er zijn speciale mengelingen voor de kweek van kanaries, deze bevatten 20% negerzaad, het zou het broeden bevorderen.
Gelukkig hebben wij die informatie niet nodig voor ons vogeltje thuis in de kooi.
Toch is het leuk om een paar vogels in huis te hebben en ook al heb ik nu een mannetje en een vrouwtje en hoef ik niet speciaal te kweken…., sinds vandaag hangt er een nestkastje aan hun verblijf, ze geven al dagen aan op zoek te zijn naar een knus plekje waar deze twee verliefde parkietjes iets mee kunnen 🙂 .

Wim Boers.