Buitenmomentjes (146)

Het is alweer een paar dagen herfst en dat hebben we gemerkt, koud en nat weer en af en toe een fris zonnetje zo eind september. Wat oktober nog voor ons in petto heeft moeten we maar afwachten, normaal geeft oktober vaak nog hele mooie herfstdagen.

Binnenshuis hebben sommigen de verwarming alweer aan, anderen houden nog rekening met de hoge energiekosten en vinden een andere manier om zich te warmen.

Ook in de moestuin is het duidelijk herfst, de laatste boontjes, bietjes, wortels etc en natuurlijk de kolen. Rode-, witte-, savooie-, spitskool, maar als echte winterkost natuurlijk ook de boerenkool.

Allemaal bekende groenten, maar soms komen er nieuwe soorten bij die we niet of nauwelijks kennen. Nou ja, erbij komen… vaak zijn het groenten die een beetje vergeten zijn.
Palmkool, ik kwam er drie jaar geleden mee in aanraking in de bijenhoek, een plant met lange dikke en ruwe bladeren, blauwgroen, die groeiden in de vorm van een palmboom.

Ik dacht wat een raar hard blad, dat hoef ik niet, ze zeiden dat je het net als boerenkool kon eten.
Het is winterhard en kan de hele winter op het land blijven staan. Eigenlijk is het een Italiaanse koolsoort. Cavolo Nero is de Italiaanse naam, Nero betekent zwart en zo noemen ze het ook wel zwarte kool. Vorig jaar maar eens een zakje zaden besteld, maar geen ruimte om te zaaien. Dit jaar heb ik het gezaaid, het zijn prachtige planten geworden met mooie bladeren. Naast stamppot zijn er meerdere mogelijkheden om het te bereiden, de ene gebruikt het in een smoothie, de ander maakt er een pesto van of wokt het. Dat wokken heb ik nu al een paar keer gedaan. Je plukt de stelen van onderen van de plant af, ritst het zachte gedeelte van de harde nerf, wast en snijdt het, en samen met een gesnipperde ui en een teentje knoflook wok je het, beetje zout en / of peper en wat Italiaanse kruiden erover en erbij eventueel een paar gebakken aardappelen of van die röstirondjes en dan maar lekker eten. Zelfs rauw kun je het eten en op deze manier schijnt het heel gezond te zijn. Er zijn vast nog veel meer lekkere recepten voor deze palmkool.
Gewoon eens proberen, je krijgt er geen spijt van!

Wim Boers.