Buitenmomentjes (143)

Het is alweer augustus en zo rond deze tijd ga ik meestal stekjes verzamelen en zaden winnen uit de planten. Ook in onze tuin hebben we wel planten staan die je makkelijk kunt stekken, zoals de vlinderstruik of de hortensia. Doe dat nu, knip wat jonge takjes zonder bloem van de plant af, niet te lang, maar ongeveer 10 -12 cm is al voldoende. Verwijder de onderste bladeren.

Bij de hortensia stek snijd je de stek af, daar waar twee bladeren bij elkaar komen, een verdikking zit daar en de onderste bladeren verwijder je. Heb je toevallig stekpoeder in huis, dan druk je het stekje daar even in, maar heb je het niet, komt het vaak ook wel goed. Stekpoeder bevordert de wortelgroei. Doe wat gewone tuingrond in een ruime pot, hoeft niet diep te zijn, en druk hier de stekjes in, houdt ze vochtig of trek er een plastic zak over de eerste week, de bladeren kunnen eraf vallen, maar maak je daar geen zorgen om. Eind september zijn ze al flink geworteld en kun je ieder stekje in een apart potje met potgrond zetten. Dit alles doe je gewoon buiten. In de wintermaanden bij vorst zou je ze iets kunnen beschermen, ook in het vroege voorjaar kan de vorst lelijke schade aanbrengen.

Bij de vlinderstruik stekken .. deze kun je gewoon in de grond drukken of in bosjes van vijf stekjes, daar waar de grond vochtig is en blijft. Deze laat je de hele winter staan en in het voorjaar in april haal je ze voorzichtig uit de grond en geeft ze wat meer ruimte, ze hebben dan al wortels.

De Prunus laurocerasus, ook wel bekend als de laurier of laurierkers, welke vaak gebruikt wordt als erfafscheiding of haag, kun je het hele jaar door wel stekken, maar ook in augustus, zo voor de komende winter wanneer de grond toch vaak wat vochtiger is, gaat dit beter, knip takken af van ca. 40 cm en druk deze gewoon diep in de grond, daar waar het vochtig is en schaduwrijk. Je zal het komende jaar in april / mei al mooie gewortelde planten hebben.
Forsythia ofwel bloeiend hout , is een voorjaarsbloeier, deze stek je na de bloei, dus in maart april.

Zo zijn er nog veel meer heesters die je kunt stekken, dit waren slechts een paar voorbeelden, maar gebruik altijd de jonge scheuten van dit jaar.

Zaden winnen, alle wilde bloemen en ook andere planten maken na de bloei zaden aan. Je plukt de uitgebloeide en verdorde bloemen van de planten af en het beste kun je ze nog even droog weg leggen in een open bakje, open zodat er geen condens in komt. Na een tijdje pluis je de dode bloemetjes uit elkaar en zal je merken dat onderin het bloemetje, een soort zakje zit, waarin de zaadjes zitten, soms zijn ze heel klein en soms heel groot. Sommige zaden zitten in een krans rondom en andere zaden bij elkaar. Neem nou afrikaantjes, iets makkelijker bestaat er bijna niet,

je trekt het dode gedeelte van de bloem uit het “zakje”en daar onderaan zitten allemaal zwart / witte zaadjes, deze zaadjes haal je van het verdorde bloemetje af en deze kun je volgend jaar april weer zaaien. Bij zonnebloemen weet iedereen de zaden wel te vinden, laat de dode bloem van de zonnebloem goed drogen thuis, later in de herfst kun je de pitten er gemakkelijk uithalen, om volgend voorjaar weer te zaaien of om ze in de winter aan de vogels te geven, zo of in een zelfgemaakte vetbol.

Wilde bloemen als korenbloemen, meisjesogen, zonnehoed, slaapmutsje, papaver, lupinen, koolzaad, bijenvriend en noem maar op, hieruit kun je allemaal zaden halen om het volgende jaar weer uit te zaaien. Natuurlijk zaaien deze wilde planten zichzelf ook weer gemakkelijk uit.

Dus als je de wilde planten na de bloei laat staan en ze in het voorjaar afmaait, alles voorzichtig eraf harkt en er verder niets aan doet, zal je zien dat veel bloemen vanzelf terug komen, desgewenst zaai je er nog wat extra zaden tussen. Zo krijg je volgend jaar weer een mooie wilde bloemenstrook.

Andere planten die niet wild zijn, daarvan kun je beter de zaden wél oogsten, deze gaan in de winter vaak verloren. Succes!

Wim Boers.