Buitenmomentjes (139)

We weten allemaal wel dat planten eetbaar kunnen zijn, want we eten diverse groenten die gezond zijn. Natuurlijk kennen we in de kruidentuin ook veel soorten kruiden die eetbaar zijn of waar we een lekker kopje thee van kunnen trekken. Munt is wel één van de bekendste kruiden om thee van te maken en menigeen laat zomers een bosje munt in een glas water hangen, om de lekkere smaak te krijgen. Maar ook kruiden als basilicum en oregano, maggiplant, salie en noem maar op, zijn lekker en gezond in de maaltijden. Deze planten kunnen we allemaal gewoon in de tuin zaaien.
Ook buiten de tuin, langs de kant van de weg in de berm of op het veld, groeien bekende en minder bekende planten die je gewoon kunt eten of waar je thee van kunt zetten en vaak zit er een verhaal achter. Het is onmogelijk om al die kruiden te benoemen, dus beperk ik mij tot een paar die nu gaan groeien en bloeien. In deze tijd van het jaar bloeit het Look zonder look, een plant met witte bloemen en fiets je buiten de bebouwde kom, dan zie je ze al regelmatig staan. Over een paar dagen staan er weer hele bermen vol mee. Ik kende het eerst ook niet, maar iemand uit het westen stuurde mij eens een zakje met zaden van deze plant. Dáár komen ze minder voor, maar hier in onze omgeving staan er dus heel veel en ik heb ze dan ook niet gezaaid, maar verder gestuurd naar een andere liefhebber. Wat kun je met Look zonder look? Als je het blad fijn drukt, ruik je de geur van knoflook, daar zal de naam vandaan komen. Voordat de plant echt gaat bloeien kun je de jonge bladeren in een salade verwerken en zo eten of verwerken in kruidenboter, zaden worden gebruikt om mosterd te maken en de jonge wortel van deze plant heeft een raapachtige smaak, deze kun je laten trekken in een bouillon voor een lekkere soep.
Een ander veel voorkomende plant, waar we vaak een grote hekel aan hebben, dat is het zevenblad, wortelstokken van deze plant groeien door de hele tuin, wat het moeilijk maakt om deze helemaal te verwijderen, maar de jonge blaadjes van deze plant kun je gewoon oogsten, je kunt er bijvoorbeeld een voorjaarsstamppotje van maken of pesto, ook kun je het wokken of rauw eten en ook hiervan kun je thee trekken. Een geneeskrachtig kruid, goed voor de nieren en darmen.
Nog zo’n vervelend kruid is Heermoes, krijg het maar eens uit de tuin, dat zal nog heel lastig worden. Maar heermoesthee is een bekende thee, heermoes is goed voor soepele spieren en voor nog veel meer, zoals bijvoorbeeld de nagels, ook schijnt het goed te zijn tegen hart- en vaatziekten.
Weegbree, we kennen de brede en de smalle, maar er is ook nog een hertshoorn weegbree. Sommigen weten het wel, als je je brandt aan brandnetels of je hebt een insectenbeet, wrijf er maar met weegbreeblad over en de jeuk zal een stuk minder zijn. Eigenlijk zijn er tal van goede redenen om weegbree thee te drinken, het heeft o.a. een reinigende werking.
Brandnetelthee , heel bekend, vocht afdrijvend. Brandnetelsoep, brandnetelstamppot, er zijn tal van mogelijkheden om deze plant te eten. Gebruik de jonge bladeren. Brandnetels zijn heel gezond.
Pinksterbloemen, daar heb ik de bloemen wel eens van gegeten, zo hebben bladeren en bloemen een iets pittige smaak en kun je ze bijvoorbeeld in een salade eten, net als de bloemen van de viooltjes.
Er zijn nog veel en veel meer wilde planten die je kunt eten, maar voor we met zijn allen de bermen en velden als konijnen leeg gaan eten… beperk ik mij maar tot deze planten. Maar één hoort er nog bij en dat is de paardenbloem, we kennen het wel, jonge blaadjes mee snijden in een salade, heel gezond, maar ook de bloemen zijn eetbaar. De gele bloemblaadjes haal je van de bloembodems af, wel een heel werk en je moet er ook heel veel van hebben om ze te bereiden tot bijvoorbeeld paardenbloemengelei of paardenbloemensoep. Recepten kun je vast wel vinden op het internet. Van deze plant kun je zowel de bladeren, bloemen als de wortel gebruiken, vroeger zeiden ze dat als je de melk van deze plant op een wrat smeerde, dat de wrat dan zou verdwijnen. Als je een kan water op tafel zet, doe er dan eens een paar paardenbloemen in, dat maakt het een stuk vrolijker om te zien. Tijdens het schrijven betrap ik mij er zelf op, dat ik ook veel vaker eens wilde planten moet gaan eten. Want gezondheid gaat boven alles.

Wim.

Foto 1 : Look zonder look
Foto 2 : Zevenblad
Foto 3 : Paardenbloem
Foto 4 : Pinksterbloemen