Buitenmomentjes (136).

Er is weer een maand voorbij, “maart roert zijn staart”, is de uitdrukking en de staart zit aan het einde, dat klopt dus wel, want de laatste dag van maart was het koud en nat en werd er zelfs sneeuw voorspeld, het werd uiteindelijk maar een klein laagje, tenminste bij ons, want op de Veluwe viel een mooi dik pak. Terwijl de dagen ervoor de zon nog zoveel warmte gaf, dat het heerlijk was om in de zon te zitten.

Af en toe even fietsen in de omgeving, reeën, mooie vogels, je ziet van alles! Even naar de moestuin, door de natuur, waar hard wordt gewerkt, op diverse plaatsen in het Buurserzand hebben ze grond afgegraven voor nieuwe natuur en bekkens om water op te vangen en in natuurgebied het Witteveen zie je nog de schade die de storm heeft toegebracht aan de bomen. De Schotse hooglanders genieten van het mooie weer en trekken zich weinig aan van alle wandelaars.
Op de terugweg passeer ik een kwekerij, even afstappen en rondkijken… met een fruitboompje in de fietstas fiets ik verder, deze plant ik bij de caravan op de camping.

Bij huis is daar geen plaats voor, bovendien loopt de tuin thuis alweer mooi uit. Als je er nog niet aan toe bent gekomen is het nu een mooie tijd om de tuin klaar te maken.
Tot eind april kunnen we de overjarige delen van de vaste planten nog afknippen, voor zover dat nog niet gebeurd is, in april kunnen de rozen gesnoeid worden, op het derde oog, werd mij vroeger geleerd. Het derde oog is dus het derde puntje van onder af waar een uitlopertje uit het takje groeit. Door het mooie weer van maart is de tuin al aardig uitgelopen en zie je overal planten tevoorschijn komen. Bolgewassen stonden al mooi in bloei en ook de tulpen zullen hier in de bakken binnenkort gaan bloeien. Het knippen van de hagen moet nog even wachten, juni en september zijn daar de beste maanden voor, leerde ik, maar juni vind ik eigenlijk helemaal geen goede maand. Hagen zitten dan vaak nog vol met vogelnesten van de mussen, goudvinken, boekvinken, heggenmusjes etc… we zouden hun rust en broed verstoren met het knippen van de haag in juni. Dan zou september beter zijn. Een kleine haag kan natuurlijk wel.
Planten voor in de tuin, daarmee bedoel ik vaste planten, maar ook heesters of een leuke boom, kun je tot eind april nog in de tuin zetten. Nu heb je tegenwoordig ook vaak heesters en bomen die verkocht worden in een kuip, deze kun je eigenlijk het hele jaar door wel planten.
Heesters met “blote” wortels beter tot eind april, omdat het zolang nog de rusttijd van de planten is.
En dan wordt het mei en is het ook tijd voor ons om weer meer van de tuin en de natuur te genieten, dat doen we het beste in ons eigen mooie Twentse landschap, ik zie er al naar uit, jullie ook?

Wim Boers.