Buitenmomentjes (137)

Deze week hebben we eindelijk mooi weer, temperaturen boven de 20 graden, heerlijk!
Af en toe even naar de caravan, lekker genieten van de rust en van het gefluit van de vogels en soms even van het getik van de spechten. Als de vogels naar mij kijken zullen ze wel denken van wat voor een rare vogel zit daar nou weer, helemaal kaal zonder veren.. , maar andersom kijk ik naar hun, hun prachtige verenkleed is nu mooier dan ooit. De paringstijd is aangebroken en ze moeten er weer op hun best uitzien om een vrouwtje te veroveren. In allerlei mooie kleuren en met een mooi gefluit maken ze de dames het hof. Niet allemaal hoeven ze hun best te doen, hoewel ze dat natuurlijk wel doen, maar sommigen zoals de goudvinken zijn monogaam en blijven hun leven lang bij dezelfde partner. Ook zwanen doen dat. Dus kom niet aan hun vrouwtje, die is voor eeuwig van hun. Maar terug naar de kleinere vogels, we zien ze ook op de Helmerhoek dagelijks en als we ze niet zien, dan horen we ze wel. De nestkastjes hangen aan de bomen, ze kunnen er zo in.
Natuurlijk moet er een nest worden gemaakt of dat nu in de boom is of in een struik of in een nestkastje. Jonge vogels moeten veilig in hun nest kunnen verblijven. Hoewel dat bij de duiven wel eens onbegrijpelijk lijkt, een paar takjes op een tak in de boom, dat is alles en het gaat nog goed ook, alsof het nest is vastgelijmd. Zodra de nestjes klaar zijn en de paring heeft plaatsgevonden, worden er eitjes gelegd. Die paring dat gaat niet zoals bij mensen, nee , deze vogeltjes hebben cloaca, deze heeft een gaatje en door deze op elkaar te drukken, vindt de bevruchting plaats. Niet veel later komt het eerste eitje. Hoeveel eitjes er komen is afhankelijk van de soort, de duif legt meestal twee eieren en de jongen zijn zo goed als zeker altijd een jongetje en een meisje, heel vreemd! Andere vogels zoals de meesjes leggen een heel nest vol, gemiddeld wel acht of negen eieren, bij vinken zijn het er vaak drie tot vijf. Het laatste ei is vaak iets donkerder van kleur. Het broeden begint soms bij het derde ei, zodat de jongen ongeveer gelijk uit komen, bij vinken geeft het laatst uitgekomen ei vaak ook een iets kleiner jong, maar deze blijft later niet veel achter.
In de jaren dat ik vogels hield als hobby, haalde ik iedere dag het ei uit het nest en legde een kunsteitje terug, totdat er vier eieren waren, dan legde ik de echte eieren weer terug, de jongen kwamen dan vaak gelijk uit. De broedtijd van de meeste kleine vogels is dertien dagen. Doordat de vogels af en toe een waterplas opzoeken om te badderen zorgen ze met hun natte veertjes dat de luchtvochtigheid voor de eieren op peil blijft en de eitjes niet uitdrogen.
De eerste dag heeft het jong nog genoeg voedsel uit het ei meegekregen, daarna zullen de ouders druk zijn met voedsel zoeken, vaak kleine insectjes, deze bevatten immers veel eiwitten, die belangrijk zijn voor de groei van het kleine grut. Door de ouders wordt het nest netjes schoongehouden. De jongen poepen niet in het nest, maar op de rand daarvan. Ze drukken hun kontje omhoog en poepen omhoog, de ouders verzamelen dit als in een klein zakje en brengen het uit het nest. Bij het ouder worden blijft de mest wel op de rand liggen. Je ziet de kleintjes groeien, na drie weken zitten ze op de rand van het nest, mezen vliegen na drie weken al uit, vinken na ongeveer 25 dagen. Maar ook dan nog zullen de ouders druk zijn met het voeren van hun jongen, die daarna langzaam zelfstandig worden. En zo fluiten ze volgend jaar weer, samen met hun kinderen, want hier in de wijk is het goed vertoeven.

Wim Boers.