Buitenmomentjes (134)

Moestuinsprookjes.

Na een natte maand met veel regen, werd het maart en zie, de zon kwam tevoorschijn en iedere dag was het mooi weer. Ja, de nachten waren koud met lichte vorst en de wind was ook niet heel warm, maar de zon straalde en liet ons lekker meegenieten van de warmte die wij zo graag wilden.
Maart is de lentemaand en voor sommigen is het al lente, maar voor veel anderen pas op 21 maart.
In de tuin zie je al hyacinten en narcissen bloeien en ook de sneeuwklokjes, krokusjes en blauwe druifjes doen hun best. Alle bollen zijn blij dat ze eindelijk hun prachtige bloemetjes mogen laten zien en ze zingen van vreugde. De bijen en de hommels doen vrolijk mee en al zoemend hoor je een mooi gezang, zelfs de vogels fluiten hun hoogste lied en de vlinders fladderen in de lucht. Natuurlijk word je van dit weer ook vrolijk, dus we zingen gewoon mee, ook al is de zang van de ene mooier dan van de ander.
Zo langzamerhand wordt het in de moestuin ook alweer druk. De tuinmensen bewerken hun grond, de ene spit en de andere woelt, ieder doet het op zijn eigen manier. Compost en mest wordt er in de grond gebracht. Compost dat is een moeilijk woord voor oude plantenresten die op een grote hoop liggen en die grotendeels tot helemaal afgestorven zijn. Hierin zit weer voeding voor de tuinplanten. Mest kennen jullie wel, mest dat kan de poep van koeien of paarden zijn, maar ook van een olifant… gelukkig hebben we hier geen olifanten in het wild, want ze zouden heel veel poep achterlaten, daar wil je niet met je schoen intrappen… Maar ook dat is mest, dierlijke mest. Gebruik wel mest van dieren die planten eten, want mest van dieren die vlees eten is niet goed voor in de moestuin, daar zitten parasieten in, … Parasieten, weer zo’n moeilijk woord, maar het betekent dat het kleine beestjes zijn die ons ziek kunnen maken, nou dat willen we niet, we willen lekker gezond kunnen eten uit onze eigen tuin. Naast de dierlijke mest zijn er nog veel andere producten die gebruikt worden om de planten goed te laten groeien. Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke meststoffen, dat is het beste voor je tuin. Sinds een paar jaar gebruik ik nu lavameel, ook dit is een natuurproduct. Lava kennen jullie misschien wel, dat komt uit een vulkaan.
Lavameel is een fijn gemalen poeder van het lava gesteente, dit zit vol met mineralen en voedingstoffen voor de planten, je zal zien dat je planten nog mooier worden, als je jaarlijks lavameel strooit.
Als je zover bent dat je dat allemaal gedaan hebt, dan hark je de tuin netjes aan en je maakt plantenbedjes, nu zijn dat andere bedjes dan waar de kinderen en grote mensen in slapen, plantenbedden zijn vakken die je in de tuin maakt en in elk vak kun je iets zaaien, natuurlijk zaai je iets wat je mooi vindt of wat heel lekker is.
Heel gemakkelijk is het om radijsjes te zaaien. Je kunt ze zo in het wild uitstrooien over de tuin en iets afdekken met een handje grond, niet teveel hoor! Zolang je de zaadjes maar niet meer ziet, dan is het goed. Je kunt ze ook in een rijtje zaaien of je legt om de twee centimeter één zaadje, dan hebben ze gelijk ruimte genoeg om hun mooie bolletje te laten groeien en kun je er zo één uit de tuin trekken om lekker op te eten. Als je in een bedje een mooie rechte lijn trekt en deze ongeveer één of twee centimeter diep maakt, kun je daar ook andere zaden in zaaien, zoals spinazie of raapstelen. Spinazie kennen jullie wel, maar raapstelen? Dat klinkt wat onbekender, eigenlijk is dat het jonge groen van sommige koolsoorten , welke je zaait, maar die je jong al gebruikt in een lente stamppot, in een smoothie of even in de wok… en vast nog wel op andere manieren. Allemaal lekkere verse groente uit eigen tuin. Wat ook iedereen wel lekker vindt, dat zijn worteltjes. Worteltjes groeien niet zo snel als spinazie, nee worteltjes kun je nu al zaaien, maar het kan wel juli worden voor je ze kunt eten. Voorzichtig trek je er één uit de grond, spoelt hem af en hap… Oja, vergeet niet om het gaatje, waar de wortel uitkomt, even dicht te drukken. Er zijn wortelvliegjes, die zodra ze de geur van de worteltjes ruiken, gelijk daar hun eitjes gaan leggen. De jongen die uit de eitjes komen, dat zijn hele kleine wormpjes, die gangen in de worteltjes vreten om lekker te kunnen groeien. Maar bah, zowel de worteltjes als de kinderen, willen geen wortel met een wormpje erin.
Dus even het gaatje dichtdrukken, dan ruikt het vliegje het waarschijnlijk niet.
En dan heb je nog de tuinbonen en de peultjes, deze kun je ook al zaaien, lekker buiten in de tuin.
Tuinbonen zijn andere bonen dan slabonen, voor slabonen is het nog veel te vroeg, die kunnen niet tegen de koude, maar tuinbonen zijn veel sterker en die vinden het maar wat fijn om vroeg gezaaid te worden. En zo komt er steeds meer leven in de tuin. Kinderen mogen hun ouders helpen met zaaien en hopelijk leren ze ervan, zodat ze later zelf ook hun eigen groente kunnen kweken. Als je het zelf zaait, kun je ook zelf kiezen wat je lekker vindt, 🙂 .
Afijn, het is lente, lente in de moestuin, laten we er lekker van genieten en ondanks het mooie weer hopen we ook op af en toe een buitje regen, want tja… plantjes hebben natuurlijk wel water nodig om te kunnen groeien. Zo kun je iedere week zien hoever het plantje gegroeid is, soms moet je iets helpen door zelf een beetje water te geven, maar ook dat is leuk om te doen!

Wim Boers.