Buitenmomentjes (133)

Deze morgen zit ik onderuitgezakt in mijn luie stoel, ook dat doen moestuinmensen weleens… Buiten is het koud en nat, niks aan.
In mijn hoofd ben ik een beetje aan het dromen over mijn kleine moestuin, ik weet waar de aardappelen dit jaar komen te staan, het zijn er niet zoveel, nadat ik de afgelopen jaren mij had beperkt tot alleen Annabelle, heb ik voor de aardigheid de wat latere Mozart weer een keer besteld. Van ieder ras heb ik één kilo, dat is genoeg voor mijn kleine stukje tuin. In eerdere jaren pootte ik wel 10 kg poters, maar ja, daar had ik ook de ruimte voor. Nu was het wel zo dat de poters die ik bij de plaatselijke zaadhandel kocht, véél groter in omvang waren dan de pootaardappelen die ik tegenwoordig bestel. Het lijkt er op dat er wel 50 in één kilo zitten, terwijl ik er vroeger maximaal 18 in één kilo had. Mozart had ik toen altijd, op de zandgrond een echte topper. Op klei? Geen idee, ik ken het niet om te moestuinieren op klei. Mozart heeft een licht rode schil en is ooit gekruist uit de Redstar en Caesar. De Redstar werd vroeger veel verkocht, die naam is mij wel bekend, de Caesar ken ik niet. De Mozart is ruim 140 dagen na het planten te oogsten, maar ik wachtte altijd tot het loof helemaal afgestorven was. De oogst waren prachtige grote knollen die heerlijk van smaak zijn en geschikt voor stamppot en gewoon om te koken of te bakken. Je kunt ze ook goed bewaren voor de winter. Het voordeel is dat je ze iets korter op elkaar kunt planten dan andere rassen en zo een mooi geheel krijgt. Ook heeft dit ras weinig last van de aardappelziekte..
Maar nu ik minder grond heb, te weinig om ook aardappelen te verbouwen, was Mozart verleden tijd, totdat ik ze weer zag staan tijdens het bestellen. Ik kon het niet laten. Ergens naast de tuin staan twee rabarberplanten in het gras, daar heeft verder nog nooit wat gestaan. Die twee planten gaan er uit en daar kunnen een groot deel van de Mozart aardappelen staan. Mooi geregeld en weer een klein stukje tuin erbij voor één jaar 🙂 .
Ik denk dat ik vandaag nog maar even verder blijf dromen, want zo komen er nog veel meer plannen naar boven. Het is nog vroeg genoeg, maar voor je het weet is het lente en dan wil je toch graag de planning klaar hebben. Of mijn dromen ook gaan uitkomen? Ik blijf het positief zien.
Inmiddels droom ik verder over kweken in mijn speciekuipen, wat zal er dit jaar in komen? Koolrabi gelijk ter plaatse zaaien in een speciekuip was vorig jaar een goed idee, om de 7 cm één zaadje leggen, leverde in de kuip méér mooie koolrabi op dan in de tuin. Ooit ontdekte ik dat in de Bijenhoek, toen stonden er net als nu nog, bakken voor mensen uit de wijk. Door Corona had ik ze ingezaaid en eigenlijk had ik zomaar in iedere bak wat koolrabi zaden gezaaid om later uit te planten. Maar van het uitplanten kwam niks terecht en ze groeiden wonder boven wonder uit tot prachtige koolrabi. Dus ik doe het zelf nu ook zo.
Dat geldt ook voor de pastinaken die het zowel in de kuip als in de bakken prima deden, mooie oogst. Ook deze stonden ooit in de Bijenhoek in de tuin, ook dat lukte goed, maar houdt er rekening mee dat het een fors gewas wordt boven de grond. Leg de zaadjes ca 10 cm uit elkaar. Voor de snijbiet liefhebbers… snijbiet kun je bijna overal wel in zaaien, het groeit vrij gemakkelijk en je kunt ervan blijven oogsten, het hele seizoen door. Leg ook hier de zaadjes iets uit elkaar, zodat het mooie stevige planten kunnen worden.
Begin maart kun je de koolsoorten alweer buiten zaaien, ook dat gaat goed. Ik heb het dan niet over boerenkool of spruitjes, winterkolen daar wacht ik mee tot begin juni. Maar de vroege spitskolen zijn het eerst aan de beurt, zodra het begin mei al mooie planten zijn, plant ik ze tussen de bonenstokken, in het midden. Vóór de bonen hoog opgegroeid zijn, komen er al mooie spitskolen in. Zo bespaar je grond. Afgelopen jaren heb ik er ook sla en koolrapen tussen gezet, werkt prima! Wat je nu al kunt zaaien? Tuinbonen ( in het Twents “grote bonen genoemd” ), zijn een ander gewas dan alle andere bonen, tuinbonen kun je nu al buiten zaaien, 3 cm diep. Zomerworteltjes nu gewoon buiten zaaien, dat kan al in februari. En straks in maart… naast de koolsoorten zaai je de eerste spinazie of raapstelen, die de Tukkers dan weer “stengel” noemen en ja, dan is het dromen wel voorbij, want dan wordt het tijd om je dromen te verwezenlijken Dan komt er weer een drukke tijd aan. Ook in de Helmerhoek zijn inmiddels meerdere gezinnen die een kleine moestuin bij huis hebben, maak er wat moois van en heb je geen tuin, maar misschien wel een balkon, ook daar kun je meer kweken dan je denkt. Een ruime pot of een balkonbak, er is veel mogelijk. Droom gerust mee, samen komen onze dromen uit.

Wim Boers.

Op de foto : De Mozart aardappelen zoals ik ze had in 2016.