Buitenmomentjes (131)

Begin februari , het schiet al mooi op, overal komen al foto’s voorbij van plantjes die al voor het raam staan of in een kweekbakje groeien en of het nu de goede tijd is of niet, ze zijn er al. Zonnebloemen zag ik al, nee, niet omdat het nu de tijd zou zijn, maar het is gewoon leuk voor de kinderen om te zien dat er plantjes groeien en ach, mislukt het, dan zaai je later gewoon opnieuw. Gewoon een beetje het lentegevoel beleven in de woonkamer. Zelf wacht ik tot april, dan is het voor de zonnebloemen nog vroeg genoeg. Maar paprika- en peperplantjes groeien hier inmiddels onder een groeilamp, nog wel klein, maar dat komt vanzelf wel. Kun je echt niet langer wachten en heb je hoofdpijn van de spanning of lig je ‘s nachts wakker om te bedenken wanneer je zaaien kunt… Het kan, je kunt al wat buiten zaaien. 🙂
Wat dan? Nou, tuinbonen kun je gerust in de grond leggen, de vooruitzichten zijn niet echt winters en mocht er nog wel winter komen, zitten ze veilig in de grond. Wat ook kan is zomerworteltjes zaaien, het klinkt misschien raar, maar februari is er een prima maand voor, ze zullen niet bevriezen, mocht het kouder worden. Het worden echt geen winterwortelen 😉 .
Spinazie in de bakken, ja dat kan en ik heb het ook meerdere jaren in de tuin gezaaid in februari. Mocht je een kas hebben of een koude bak, dan kan dat zeker, evenals de vroege raapstelen.
Dus zo langzaamaan kunnen we zaaien. En zaai je liever binnen iets voor… paprika’s , pepers, aubergines en bij sommigen lees ik al dat tomaten worden voor gezaaid, dan kan dat. Van de week had er iemand afrikaantjes gezaaid, het leek mij gelijk een leuk experiment om er een paar te zaaien en op te kweken bij de paprika’s onder de groeilampen, om te kijken of afrikaantjes eventuele rouwvarenvliegjes, die kleine zwarte vliegjes, op afstand kunnen houden. Ik heb wel 10.000 afrikanenzaadjes bewaard, dus mochten deze experimentjes niet lukken, dan zaai ik ze in april weer gewoon buiten om later uit te planten. Sommige dingen kunnen echt nog niet en andere wel, daarbij komt dat de ene ook vaak meer geluk heeft dan de ander.
Voor komkommers vind ik het nog veel te vroeg, maar er zijn bedrijven die straks begin mei al prachtige planten te koop aanbieden. Met de juiste mogelijkheden zou het misschien kunnen, maar of het veel voordeel oplevert weet ik niet, dus ik zaai ze in april, wel binnen voor in potjes. Vaak doe ik alles nog net zo, zoals ik het al bijna 50 jaar heb gedaan en soms probeer ik eens wat op goed geluk… maar je bent dan wel lekker bezig, minder hoofdpijn, minder spanning en je kunt weer lekker slapen. En gaat het toch mis? Ach, na één dag balen, zaai je gewoon weer opnieuw, want dat kan nog genoeg.
Wat je al wel kunt doen of misschien al hebt gedaan, is de tuin klaar maken voor het komend seizoen, spitten of op een andere manier de grond bewerken, dat is aan jezelf. Compost, bemesting, kalk strooien… je kunt in ieder geval lekker bezig. Succes!

Wim Boers.