Buitenmomentjes (128)

Voor degene die het leuk vindt om zoete aardappels te kweken in de tuin of in een pot… vanaf nu tot april kun je binnenshuis beginnen met bio zoete aardappelen op water te zetten, zoals op de foto.
Vijf oranje en drie roze bio zoete aardappelen van Twentse bodem, die ik in oktober heb gekocht, staan nu op water, het is de bedoeling om op deze manier stekjes te kweken. Neem een vaasje of glas met water en prik een paar stokjes of saté prikkers in de aardappel, zodat hij rust op het glas met de onderkant een paar centimeters in het water. Uit de zoete aardappelen komen over een paar weken jonge scheuten, zodra deze zo’n 10 – 15 cm lang zijn, haal je die voorzichtig, met een schilmesje, uit de aardappel, met een klein stukje vruchtvlees erbij aan, deze stekjes zet je op water. Als het goed is komen er steeds meer stekjes aan en je blijft ze eraf halen.
Als alle stekjes op water staan zullen de wortels door groeien en na verloop van tijd zijn er zoveel wortels dat je de plantjes kunt oppotten, maar wel binnen houden. Dat oppotten doe je binnen, neem een paar bloempotjes met verse potgrond en plant in ieder potje 1-3 stekjes. Verzorg ze binnen voor het raam en geef ze af en toe een klein beetje water, zodat ze niet uitdrogen, zodra ze gaan groeien kun je iets meer water geven, maar niet te nat. Vanaf eind mei kun je ze dus buiten uitplanten . Zoete aardappelen zijn geen familie van de gewone aardappels, maar zijn familie van de Winde, ze kruipen dus over de grond en bedekken de grond met een deken aan plantjes. Tot eind oktober kun je ze oogsten, in ieder geval voor dat de eerste nachtvorst komt.
Spannend! Nu maar afwachten en ik hoop natuurlijk dat jullie, groot en/ of klein, meedoen. 🙂 .

Wim Boers.