Buitenmomentjes (127)

Iemand vroeg of het nog niet te vroeg was om nu al te beginnen met het kweken van plantjes, nou het ligt eraan wat je wilt zaaien.
Voor veel is het nog te vroeg, maar voor paprika’s, pepers en bijvb. Aubergines, is het nu een mooie tijd om te zaaien. Ik gebruik daarvoor een klein bakje waar ik zaaigrond in doe, de buitenranden druk ik iets aan, zo werd mij vroeger op school geleerd, zou dat beter zijn tegen, ik dacht, schimmelvorming.
Dan zaai ik de zaadjes en dek het héél iets af met wat grond en druk het zachtjes aan, beetje vochtig maken, maar niet te nat. Ik span er een stukje plastic over en zet het geheel in de woonkamer voor het raam.
Na een aantal dagen, soms weken of nog langer, gaan de zaden kiemen en komen de plantjes tevoorschijn, ik verwijder nu het plastic en als de plantjes gaan groeien, verplaats ik ze naar de onverwarmde logeerkamer, waar het altijd redelijk van temperatuur is. Daar zet ik ze onder een groeilamp. Zodra het tweede stel blaadjes verschijnt, de echte blaadjes, is het tijd om te verspenen, nu gebruik ik potgrond, ieder plantje krijgt zijn eigen potje, vaak de bekende p9 potjes. De potjes worden onder groeilampen gezet en af en toe krijgen ze een beetje water. Niet teveel. Het aantal lichturen stel ik in op 15 uren.
Hier groeien ze verder en naarmate het langer licht wordt, komen de grootste plantjes al voor het raam te staan.
Bij goed weer in april zet ik het raam open. Vanaf half mei, beter nog eind mei, kunnen ze opgepot worden in grote potten buiten, in een bak of in de tuin. Als de verwachtingen eind april goed zijn, wil ik ze ook nog wel eens buiten in het koude kasje zetten. Let er op dat je de planten wél eerst afhard, vóór ze definitief naar buiten gaan, dit doe je door ze een week voor de tijd overdag buiten te zetten en ‘s nachts weer binnen te plaatsen. Als het vanaf eind mei beter weer wordt gaat de groei voorspoedig, potgrond heeft voor twee maanden meststoffen, daarna kun je voeding bij geven, vaak haal ik een liter meststof, wat oplosbaar is in water en geef dit één keer per week in de groei en twee keer per week als ze bloeien en vruchten gaan vormen. Succes!

PS. De foto is van afgelopen jaar april.

Wim Boers.