Buitenmomentjes (129)

Moestuinsprookjes

Het is januari, buiten is het koud, maar dat hoort bij de winter. In andere landen, heel ver hier vandaan, is het zomer, daar schijnt de zon en is het lekker warm. Tropische eilanden met mooie witte stranden en een blauwe zee, nou, dat lijkt onze plantjes ook wel wat. Er zijn natuurlijk echte West Europese plantjes die sneeuw en ijs en koude helemaal niet erg vinden, net als sommige mensen die wel van dit koude weer houden, maar er zijn ook plantjes uit verre landen die het hier in onze omgeving helemaal niet fijn vinden en toch… toch willen de mensen deze plantjes graag kweken.
Heel veel jaren geleden waren er hier niet van die plantjes in de moestuin, maar toen er mensen uit warmere landen hier kwamen wonen, toen zag je in de moestuinen steeds vaker plantjes die wij niet kenden. Gelukkig leerden wij die plantjes ook kennen en zijn we al zover dat wij ook deze plantjes willen kweken. Welke plantjes dat allemaal zijn? Nou knoflook bijvoorbeeld en de families Peper, Paprika en Aubergine, daar hadden we héél lang geleden nog nooit van gehoord en nu… nu liggen ze gewoon in de winkels of koop je ze op de markt. Ook in de moestuin worden deze plantjes gekweekt en zo is het zover gekomen dat ze ook hier in de tuinen staan, maar kan dat zomaar met “onze” temperaturen?
Als wij wachten tot de zomer om deze plantjes te zaaien, dan zijn we te laat en als wij in januari deze zaadjes buiten zaaien, nou, dan komt er niks van terecht.
Net als sommige mensen die uit de verre warme landen hier in ons land zijn komen wonen, zo zijn die plantjes ook, ze hebben moeite met het koude weertype.
Maar voor alles is een oplossing, dus wij moeten de tropische temperaturen van de warme landen in huis halen en zo worden er plantjes gezaaid in een bakje boven de verwarming, groeien ze op in een kweekbakje waarin het lekker warm is en vaak onder lampen die licht geven alsof ze in het land van herkomst zijn.
Het is januari en de zaadjes zijn gezaaid, het is nog rustig onder het stukje plastic dat het potje afdekt, maar het is er wel lekker warm… Op een dag breekt de grond en komt er een klein krom steeltje tevoorschijn, zodra het steeltje zich strekt, verschijnen er twee kiemblaadjes en dan kunnen we blij zeggen: “er is een plantje geboren”! Het plantje is geboren en het is Petertje Peper, hij is blij dat hij het eerstgeboren pepertje van het nieuwe jaar is, hoewel het wel eenzaam en alleen is. Hij kijkt rond, er valt weinig te zien, eigenlijk wordt het wel een beetje benauwd in zo’n klein potje, het liefst zou hij wat meer frisse lucht krijgen, maar ja, het moet wel warm blijven… De volgende morgen als Petertje wakker wordt, hoort hij op verschillende plaatsen de grond breken en het duurt maar even of daar komen de broertjes en zusjes tevoorschijn, een drieling, twee meisjes en een jongetje zijn vandaag geboren. Petertje is maar wat blij, nu wordt het pas echt gezellig! Jeanet , lange Jan en Jopie heten ze en ook hun blaadjes vouwen open, het begin is er…
In een ander potje zijn inmiddels al 12 paprikaplantjes geboren, Flip was de eerste en hij bedenkt allerlei namen voor zijn broers en zusjes, maar dat valt niet mee, dus roept hij maar gewoon heel hard: “Welkom familie Paprika” ! Allemaal staan ze er vrolijk bij en ook de eerste Aubergientjes zijn in een ander potje geboren en ook hier was er één de eerste, Aukje genaamd en zo gaan de dagen voorbij en staan een week later alle plantjes boven de grond. De meneer die de plantjes heeft gezaaid verwijdert het plastic van de potjes, nu kunnen ze elkaar allemaal zien en ze genieten van de heerlijke temperaturen in de woonkamer, lekker boven de verwarming voor het raam. Na een tijdje verschijnen de echte blaadjes en de meneer verplaatst de bakjes met de plantjes naar een andere kamer, “brrr… het is hier wel kouder” zegt Petertje, niet echt koud hoor, maar iets minder warm. De tuinmeneer mompelt wat en zet een grote stapel bloempotjes op de tafel en hij heeft een grote zak met verse potgrond, Alle potjes worden ruim gevuld met deze potgrond en dan komt hij met zijn grote handen op de kleine plantjes af… en ook nog met een mesje in de hand… Aukje roept angstig: “Wat gaat er gebeuren??? “ Maar Flip Paprika stelt haar gerust: “We worden verspeend” zegt hij , “verspeend?” Wat is dat nou weer? Flip legt uit dat ieder plantje een eigen potje met lekkere potgrond krijgt, waar voeding in zit en waar alle plantjes lekker van kunnen groeien.
De andere plantjes zijn gerustgesteld. Ze worden één voor één voorzichtig uit het kweekbakje gestoken om vervolgens in een eigen potje geplant te worden. Achteraf zijn ze blij en tevreden,
ze staan lekker stevig en iets aangedrukt in hun nieuwe potje en krijgen zelfs een klein beetje water.
Inmiddels is de meneer druk bezig om een doos van binnen te bekleden met aluminiumfolie, hierin worden alle bloempotjes met de plantjes gezet en boven hun hoofdjes verschijnt ineens een grote lamp met allemaal kleine lampjes in blauw en rood, het licht schijnt als een mooie paarse deken over de plantjes, nu is het toch weer lekker warm. De kleuren zorgen voor groei en bloei, nu op dit moment is blauw voor de groei het belangrijkste, maar de kleuren samen zorgen er in ieder geval voor dat de plantjes voorlopig goed kunnen groeien. Het aluminiumfolie weerkaatst het licht op de plantjes. En zo staan ze lekker warm en onder een soort tropische zon, gewoon in de winter in een huiskamer in ons koude land. Je zou kunnen zeggen dat de plantjes in het begin van hun jonge leven al gelijk op vakantie zijn in een tropisch land. Ze genieten ervan.
Spoedig komen er meer blaadjes en worden de plantjes groter en sterker. Zodra de dagen meer licht geven, komen de eerste plantjes voor het raam te staan op de vensterbank, daar genieten ze achter het glas van de eerste echte zonnestraaltjes, ze voelen zich gelukkig en zien al uit naar hun toekomst, straks in mei als de vorst weg is, dan kunnen ze naar buiten de tuin in, dan begint het leven pas echt, dan gaan ze bloemen maken en vruchten geven, dan wordt het pas echt feest!
Zover is het nog niet, maar voorlopig kunnen Petertje, Aukje en Flip en al hun familieleden nog even lekker binnen genieten van hun “Tropische vakantie” in ons eigen land.

Wim Boers.