Buitenmomentjes (122)

Moestuinsprookjes

Pesten dat is niet leuk, je hoort vaak dat kinderen op school gepest worden.
Kinderen die gepest worden trekken zich dan terug en zijn verdrietig, nee pesten is niét leuk! Natuurlijk willen we helemaal niet gepest worden, die pesters denken dat ze stoer zijn, maar eigenlijk zijn het zielige figuren. Denk nu niet dat het alleen bij kinderen voor komt, nee hoor, zelfs bij ouderen hoor je dat er gepest wordt, jammer dat dat gebeurt.
Je zou het niet verwachten, maar ook in de moestuin komen groenten voor die elkaar pesten, dat had je niet verwacht hé!
Wij zien dat zo niet, maar er is al veel over geschreven. Goede en slechte buren in de tuin.
De ene groente kan totaal niet opschieten met de andere groente en als ze naast elkaar in de tuin staan, nou dan kan het best zijn dat de plantjes niet goed groeien of dat ze geen vruchten gaan dragen. Ze kwijnen weg en er blijft niet veel over van wat eens een mooie plant was….
Zie je! Ook een kind kan het zo moeilijk hebben doordat het gepest wordt, dat het niet meer straalt,
dat het wegkwijnt en niet meer vrolijk is, terwijl dat juist wel zou moeten. Iedereen zou vrolijk en blij in het leven moeten staan, maar helaas, die nare kinderen en die nare mensen zullen er altijd zijn. Blijf er niet mee rondlopen, het is geen schande om je verhaal aan je ouders te vertellen, zij kunnen ingrijpen.
In de moestuin kunnen wij ook ingrijpen als we merken dat de ene plant de ander zo pest, dat de plant niet meer straalt en niet meer vrolijk is, de bladeren gaan hangen en uiteindelijk blijft er niks van de plant over.
Wie zijn die pesters in de moestuin? Nou dat kunnen heel veel groenten zijn, met de ene groente zijn ze dikke vrienden en de andere kunnen ze wel dood kijken, wat naar toch… maar bij de planten is het de natuur die dit zo regelt. Heel soms gaan planten waarvan gezegd wordt dat ze elkaar niet mogen, tóch goed met elkaar om, dat is fijn, zulke groenten willen wij wel in onze tuin.
Aardappelen zijn wel vaak heel vriendelijk, Annabelle Aardappel zegt dat haar familie best wel lief is voor heel veel groentevriendjes, maar komkommers? Nee, daar moet ze niks van hebben, met de neus in de lucht loopt ze langs Peppino. Peppino kijkt daar niet zo raar van op, zij vindt Annabelle toch maar een tutje. Kroppie Sla is ook niet altijd blij hoor, ons vriendelijke kropje sla kan bijna met iedereen overweg, maar ja, als er dicht naast hem een koolplant staat, is dat eerst nog niet zo erg, maar als hij groter groeit en zijn bladeren groot worden, nou dan begint Kroppie wel te mopperen… , “hey Witje de Kool, trek je grote bladeren eens weg, ik zie helemaal niks meer!” Witje de Kool reageert van : “pfff klein ding, bekijk het lekker, ik ben groot en sterk en ik wil graag veel zonlicht om lekker te kunnen groeien”… nou, daar begint het al, ze krijgen ruzie, maar ja, Kroppie is klein en kan zonder zon en licht niet groeien en hij kwijnt weg. De volgende morgen klinkt er gejammer in de moestuin. De tuinmevrouw breekt een paar bladeren van Witje af, zodat er meer licht bij Kroppie komt, die blij verrast is dat hij weer licht krijgt om groter te worden. Witje de Kool moppert nog wat en klaagt over de pijn in zijn oksels, waar de mevrouw zijn bladeren heeft afgebroken.
Jetje Courgetje is een lieve courgette, zij doet niet zo moeilijk, zij groeit en bloeit en geeft mooie vruchten en niemand heeft last van haar en zij ook niet van anderen.
Peentje Wortel kan het prima vinden met Erwtje, ze zijn echte vrienden en gaan vaak samen naar school, onderweg pikken ze dan Sellie Selderij op en samen gaan ze vrolijk verder, ze hebben een prima band, dat merk je ook wel als je in de winkel bent bij de potten groente, doperwtjes en worteltjes zitten vaak samen achter het glas in één pot. En ze samen opeten, dat is ook een fijne combinatie. Met de familie rode Biet hebben ze geen goede band, vervelend, ze mogen elkaar niet, dus willen ze ook niet naast elkaar in de tuin gezaaid worden,
Spruitje heeft een gruwelijke hekel aan Pietje Prei, eerder wist ik niet waarom dat was, maar als ik goed nadenk…. ,héél goed nadenk, dan herinner ik mij nog dat ik eens vertelde dat spruitjes iets bitter smaken en als je dan een stukje prei mee kookt , dat Spruitje dan minder bitter is…. misschien is dat wel de reden dat ze elkaar niet mogen, Pietje Prei verpest de smaak van Spruitje, hun bittere trots wordt dus te niet gedaan door de familie Prei, nee, dat is dan ook weer niet leuk.
Arie Aardbei is bevriend met alle bonen, hoewel Arie Aardbei laag groeit en de bonenfamilie vaak hoger is en zelfs soms aan stokken omhoog groeit, zijn ze toch vrienden. Misschien geniet de familie Boon wel van die prachtige rode aardbei en misschien waarschuwen die hoge stokbonen Arie wel als er gevaar dreigt… afijn, ze zijn echte vrienden. Ook met Trui Ui, met Knoffie Knoflook, met de familie Bieslook en met de familie Spinazie hebben ze een hele goede band, maar met de familie Kool??? Nee, die mogen ze niet, de Kolen zijn pesters en daar houden die anderen niet van, die willen juist groeien en groeien en niet geplaagd worden door zo’n vervelende kool. Maar ook de familie Kool heeft soms last van het pestgedrag van de Koolwitjes, de Koolwitjes zijn witte vlinders die hun eitjes op de koolplanten leggen en zodra de eitjes uitkomen, krioelt het van de kleine rupsjes. Nu weten jullie vast wel dat rupsen later vlinders worden, maar eerst moeten ze groeien en ze zijn nou eenmaal gek op kool. Dat klinkt wel lief, dat ze gek op kool zijn, maar voor de koolplant is dat helemaal niet fijn…. “auwww” roept de Koolplant, jullie bijten in mijn mooie bladeren en er komen allemaal gaatjes in mijn mooie groene kleren… Gelukkig zien de tuinmensen het ook, ze pakken een bakje en verzamelen alle rupsjes, zodat de familie Kool weer zonder pijn verder kan groeien. De rupsen worden ver buiten de tuin weer losgelaten, ze moeten daar maar op zoek naar ander eten. In de verte klinkt nog een angstig geluid, het is Arie Aardbei, hij wordt aangevallen door twee wespen… Zo is het dus net als in de grote mensenwereld ook niet altijd fijn, maar de tuinmensen kunnen voorkomen dat er in de tuin gepest wordt, zo kunnen de mensen van de school en je ouders ook de kinderen helpen die op school gepest worden. En ben jij een pester? Pest jij wel eens iemand? Laat zien dat jij veel verstandiger bent en ga leuk om met elkaar, ook al is iemand ánders dan jou, dat wil nog niet zeggen dat jij beter bent dan de ander.
Net als in de moestuin willen we ook allemaal vrolijke en blije groenten zien, groenten en kinderen die mooi glanzen en mooi gezond groot worden. En je mag best groente eten, dat vinden ze niet erg, ze willen jou gezond maken, daarvoor groeien ze en zo groeien jullie ook uit tot hele gezonde kinderen, die er samen een leuke tijd van gaan maken, toch? Ik vertrouw er op!

Wim Boers.