Buitenmomentjes (119)

Moestuinsprookjes:

Het is oktober en dat is de tijd voor “het feest van de teentjes! “
Nu zal je denken teentjes? Zelf heb je natuurlijk ook tien teentjes, maar die zitten aan de voeten, het loopt natuurlijk wel fijn en soms verzorg je de teentjes goed door ze te wassen en in te smeren met een lekker middeltje, daarna lopen jullie voeten nóg beter.
Maar nee, deze keer gaat het niet over de teentjes aan jullie voeten, maar over knoflookteentjes.
Heel lang geleden kenden wij, als gewone Hollandse mensen, nog helemaal geen knoflook en ook in de moestuin hoorde je daar niemand over. Net als paprika’s en pepers en aubergines, waren dat vruchten die voor kwamen in de zuidelijke landen. Maar doordat er mensen uit de zuidelijke landen naar Nederland kwamen, zag je ook steeds vaker dat deze vruchten in de tuinen verschenen.
Een tijdje geleden vertelde ik al een verhaal over Knoffie Knoflook, een klein en vrolijk teentje dat opgegroeid is in een knoflook bolletje, je kent ze vast wel… in de winkel koop je vaak netjes met daarin drie knoflook bolletjes. Als je één zo’n bolletje uit elkaar haalt, zal je zien dat er allemaal knoflookteentjes in zitten, al die teentjes zitten rondom een paar andere teentjes in het midden.
Knoflook wordt gebruikt in het eten, dat ruik je soms wel aan de adem van iemand die het heeft gegeten, vroeger zeiden ze: “ hé bah!” als je het kon ruiken, maar eigenlijk is het helemaal niet vies en het is nog gezond ook. We halen dus één zo’n bolletje uit elkaar en wie komen we gelijk al tegen? Juist! Het is Knoffie… Knoffie is blij dat ze van het bolletje af mag en ook de andere teentjes springen gelijk uit het bolletje en zingen en dansen van blijdschap! Eindelijk even lekker rondrennen en feest vieren, want het is oktober en de teentjes vieren hun eigen oktoberfeest.
De glaasjes worden gevuld met water en de teentjes proosten met elkaar op het nieuwe leven, want dat is wat er gaat gebeuren, de Knoffies gaan zorgen voor veel nieuwe teentjes.
Jullie begrijpen er vast nog helemaal niks van, maar als ik Knoffie vraag om het uit te leggen, dan doet ze dat graag.
Oktober is de tiende maand en dat getal tien is dus heel belangrijk voor de Knoffies, net zo belangrijk als dat als wij blij zijn met onze tien teentjes!
Knoffie vertelt dat in oktober alle knoflookbollen uit elkaar gehaald worden en dat alle teentjes, slechts gehuld in een heel dun vliesjasje, de koude grond in gaan, planten heet dat, de teentjes worden in de tuin geplant.
Om de tien centimeter wordt er een gaatje gemaakt van zes of zeven centimeter diep en hierin wordt één teentje geplant, weer tien centimeter verder wordt het volgende teentje geplant en zo gaat dat de hele rij door. Als de rij vol is, maak je een nieuwe rij, zo’n 25 centimeter verder komt deze rij en ook deze rij plant je weer in, door om de tien centimeter een teentje te planten, net zolang tot alle teentjes op zijn. Je denkt nu vast van : “oh, wat zielig, al die kleine Knoffies zo in de koude grond..”, maar dat valt best mee, in de grond is het vaak net iets warmer dan boven de grond … “en het waait er nooit”, lacht Knoffie. Wel wordt de grond nat door de regen en dat regenwater trekt in de grond en komt zo bij al die kleine teentjes terecht. Van dat water worden de teentjes groter, logisch, want water is voor ons ook heel gezond! Dus de teentjes gaan krachtiger worden en boven uit hun hoofdje groeit een klein blond sprietje dat door de temperatuur in de grond en met behulp van het vocht, uitgroeit tot een mooi langwerpig blaadje, dat eenmaal boven de grond mooi groen wordt.
Het duurt tien maanden voor ze geoogst kunnen worden, dus ze hebben tien maanden de tijd om te groeien… nu begrijpen jullie ook wel waarom het getal tien zo belangrijk is voor de Knoffies.
Maar waarom worden jullie nu al geplant? Vraag ik aan Knoffie, waarom niet in het voorjaar als het lekker warm wordt? Knoffie legt uit dat dat ook wel kan, maar dat de teentjes die in oktober worden geplant en dus de winter in gaan in de grond, door de koude winterse temperaturen, veel sterker worden en uiteindelijk grotere bollen geven dan wanneer ze in het voorjaar worden geplant.
Dus het is reden voor een feestje nu en daarom zijn alle teentjes zo blij, alsof ze allemaal jarig zijn.
De kleine teentjes hebben een hoop kabaal en springen van de tafel zo op de grond en zien door het raam dat de tuinmensen alweer druk zijn om een stukje grond vrij te maken, waarin ze straks allemaal worden geplant.
Ook de andere soorten teentjes komen binnen lopen, witte teentjes, roze teentjes en zelfs de reuzenknoflook, die ook wel olifantenknoflook wordt genoemd, zijn aanwezig op deze feestdag.
Olifantenknoflook wordt een hele grote plant, die ver boven alle andere Knoffies uitgroeit, net als een olifant in de dierentuin, die ook veel groter is dan alle andere dieren.
Het feest duurt nog een paar uur en zowel de grote als de kleine teentjes feesten er op los.
En dan is het zover, alle teentjes worden verzameld in een grote bak en worden meegenomen de tuin in, het is tijd! Tijd om de komende tien maanden lekker uit te groeien tot mooie grote knoflookbollen. Ook Knoffie gaat mee en zij wordt als eerste geplant.
Nog net voor er iets grond over haar teentje wordt gegooid ,zwaait ze en roept blij te zijn dat het eindelijk zover is! Ik zwaai terug, maar inmiddels verdwijnen alle teentjes onder de grond om verder uit te groeien.
Lijkt het jullie nu ook leuk om eens knoflook te planten? Het is niet zo heel moeilijk, misschien op school of in de tuin bij huis of in een grote bak, je weet nu hoe het moet, eerst de teentjes uit de bol halen en deze dan planten, zoals in het verhaal verteld wordt. Meng wat potgrond of bemeste tuinaarde door jullie tuingrond, dat geeft extra voeding en wie weet… hebben jullie straks over tien maanden ook allemaal lekkere eigen Knoffies in de tuin. Succes!
Wim Boers.