Buitenmomentjes (118)

Moestuinsprookjes :

Ergens in een land hier héél ver vandaan, woonden ooit de eerste Hotties,
deze kinderen met hun ouders en families waren erg pittige wezentjes.
Met de jaren trokken ze de wereld rond en zo kwamen uit Mexico, uit Chili, uit India en uit nog veel meer verre landen, steeds meer Hotties richting Europa.
Eerst woonden ze nog een tijdje in de landen langs de Middellandse Zee, maar uiteindelijk hebben ze ook ons land bereikt.
Nu houden deze Hotties heel veel van warmte en liggen dus graag in de zon of hangen lui met hun steeltje, vast aan een plant.
Deze familie heet in Nederland de Peper, pepers kunnen vrij pittig zijn en sommige zijn zelfs héél heet, hot, zeggen ze dan en zo komen we uit bij de naam “de Hotties”, want het zijn meerdere figuren die in deze familie voorkomen.
Vandaag heb ik een interview met Cayenne, zij vertelt mij een verhaal over hun vroegere bestaan. Ooit waren de eerste pepers de familie Capsicum, een soortnaam van alle pepers. Capsicum is ook een stof die in de zaadlijsten van de peper zit en wat de pittige smaak geeft, hoewel veel mensen denken dat de zaadjes het heetst zijn, is dat dus niet zo. De heetheid van alle pepers wordt uitgedrukt in de schaal van Scoville, wéér een moeilijk woord, maar ooit was de uitvinder hiervan de heer Scoville…. Hier zou je eerder denken aan meneer Jansen of aan meneer de Vries, maar die namen vinden ze in andere landen weer heel raar klinken.
Cayenne haar familie is afkomstig uit Chili en dat zijn best pittige pepertjes.
Ook vertelt ze mij over haar verre familie en dat ze stiekem al een beetje verkering heeft met Jalapeno, een moeilijke naam, maar ja, moeilijke namen heb je wel vaker in het Buitenland.
Jalapeno komt uit Mexico en verkering met een meisje uit Chili? Eigenlijk mag dat niet van hun ouders, want daar komen kindjes van die allemaal iets mee krijgen van hun beide ouders en de heetheid is in iedere familie erg belangrijk. Jalapeno is véél zachter van smaak dan Cayenne, zij is wel zes keer pittiger, dus vergeleken bij haar is Jalapeno een watje, maar Rik Paprika heeft helemaal geen pittigheid en is dus weer veel minder dan Jalapeno.
Toch zijn het broertje Rik en zusje Rika Paprika gewoon familie van alle pepers, ze komen allemaal voort uit de familienaam Capsicum. Maar hun zijn zoet, zachtaardig en lief voor onze mond. Wij kunnen hun gewoon eten zonder dat er iets prikt op onze tong. Er is wel een gevaar dat Rika gaat trouwen met een hele hete peper, want dan komen er kindjes die niet meer helemaal zoet zijn of lief of aardig, maar dan komen er kindjes die iets pittiger van smaak zijn, terwijl je denkt dat het een paprika is, omdat het uiterlijk nog steeds lijkt op een paprika… “maar dat proef je snel genoeg”… lacht Cayenne …
Nu wonen ze al een tijdje in ons land, het is hier minder warm en soms zelfs koud en nat, maar toch kunnen ze hier goed wennen en dragen hun planten lekkere pepertjes in allerlei hete vormen.
Er is een tante uit Suriname bij hun komen wonen, een echte dame, Madame Jeanette… pittig typetje hoor, je moet er geen ruzie mee krijgen, één hapje in haar neus en je staat al flink in brand, de vlammen komen bijna uit je keel. Tante Jeanette heeft vandaag bezoek van een vriendin, één van de allerheetste pepers van de hele wereld , ze heet Carolina Reaper, gelukkig blijft ze niet zo heel lang op bezoek, want iedereen vindt haar veel te pittig.
Cayenne gaat haar vriendje Jalapeno maar eens opzoeken, ze gaan zo naar de speeltuin, een speeltuin vol met allerlei planten om in te klimmen, om gek in te doen en om lekker samen te chillen, zoals echte Chili pepers dat ook doen, de naam chillen zegt het al een beetje…
In de speeltuin zijn veel verschillende pepertjes aanwezig, de familie Vlammetjes, maar ook de familie van Rik en Rika Paprika. In vele kleuren zie je ze hier, rood, geel, oranje, ook roze, bruin en heel veel groene pepers. Sommigen zijn zwart, maar daar is een goede reden voor, zowel paprika’s als enkele pepers worden eerst groen en kleuren daarna van zwart naar hun eigen kleur.
Anderen worden eerst groen, daarna roze, dan oranje en uiteindelijk rood. Sommige pepers zijn groen ook heel lekker en worden zo gegeten, vaak zijn deze niet zo heel scherp.
Dan heb je nog de peper uit Bolivia die pepers draagt in de kleuren van de regenboog, in het begin zijn ze donker paars, maar ze kleuren al snel bij.
De interviewer vertelt dat hij vaak sambal maakt van deze pepers, wat erg lekker is op brood, met een laagje pindakaas er onder.
Andere pepers gaan in stukjes in de vriezer, om later nog eens gebruikt te kunnen worden.
Cayenne onderbreekt het verhaal en vertelt dat je nooit teveel pepers mag invriezen, want ze zijn zo heet…, dat de vriezer ervan zou gaan ontdooien… De interviewer kijkt verschrikt op, maar dan begint Cayenne heel hard te lachen en roept: “Grapjuhhh” !! Dat was inderdaad grappig en samen moeten we er hard om lachen!
Afijn, het interview is voorbij, de kinderen rennen de speeltuin in en gaan er een mooie dag van maken.
Het is mooi weer, ik denk dat ik er ook maar een mooie dag van maak, maar eerst even een pittig hapje eten.

Wim Boers.