Buitenmomentjes (114)

Ergens in een tuin hier niet ver vandaan woont een hele grote familie en hoewel ze allemaal heel verschillend zijn, komen ze toch allemaal uit de familie Kruid. Vaak wonen ze dicht bij elkaar in een stukje tuin dat speciaal voor hun is aangelegd met de naam : Kruidentuintje.


We maken kennis met Peter, Peter is nog een jong plantje en heet eigenlijk vol uit Peterselie.
Peterselie heb je zowel in plat als in krulvorm, maar in dit tuintje is Peter een echte krullenbol.
Wie we ook tegenkomen is Sally, Sally is een selderijplantje. Het zijn een neefje en een nichtje en vaak staan ze dichtbij elkaar in de tuin, ook spelen ze vaak samen in gerechten, die de tuinmensen maken in hun keuken. Een Italiaanse neef is Bas, ofwel Bas Basilicum. Bas is gewoon een korte naam voor het kruid dat hij is. Basilicum komt vaak voor in pasta gerechten, zoals macaroni en spaghetti, maar ook in pesto, dat klinkt allemaal best wel Italiaans, niet? Basilicum leeft maar één jaar en moet ieder jaar opnieuw gezaaid worden. Naast groene basilicum heb je ook nog een donkerpaarse soort, die wordt vaak gekscherend rooie genoemd, maar dat vindt hij eigenlijk helemaal niet leuk.


Peter en Sally hebben het beter, zij leven twee jaren. Het ene jaar worden ze gezaaid, groeien op en geven hun bladeren en in de winter blijven ze kaal achter, om in het voorjaar weer uit te lopen, maar na een aantal maanden komen ze in bloei en worden ze er niet knapper op. Ze gaan zaadjes dragen en uiteindelijk zit hun leven er op en gaan ze dood, maar de zaadjes worden later weer gezaaid en zo leven ook deze kruiden ieder jaar weer in de kruidentuin.
Rozemarijn draagt haar naam trots en ook Marjolein is een blij kruidenplantje. Rozemarijn komt ook uit het zuiden van Europa, maar kan in het koude Nederland goed overwinteren en als vaste plant heeft ze dus een lang en gelukkig leven. Rozemarijn wordt vaak gegeten bij vlees of gestrooid over gebakken aardappelen, ze geeft als verpleegster ook hulp aan mensen met gewrichtspijn, moeilijk woord, maar heb je pijn in de gewrichten, de knieën of heupen bijvoorbeeld, dan wil Rozemarijn nog wel eens goede hulp bieden. Marjolein is erg kruiderig en met haar sterke smaak geeft ze aan menig gerecht en extra tintje.


In de hoek van de kruidentuin staat Salina met haar prachtige, iets behaarde grote bladeren, een beetje blauwgrijs van kleur. Salina is een Salie plant, Salie is een kruid dat voor volwassen mensen heel veel goeds kan doen, eigenlijk zou Salina Salie in iedere tuin moeten staan, ze geeft ons zoveel gezondheid door af en toe een blaadje van haar te plukken. Thee maken van een blaadje of de blaadjes vers door de maaltijd of gedroogd en verkruimeld, zijn in veel gerechten te gebruiken. Alleen moeders die een kindje krijgen of hun baby voeden, mogen het niet eten, zoals ik al zei is Salina er voor de volwassenen en dat zijn baby’s nog lang niet…
Tenslotte maken we kennis met Mindy, zij komt uit een Mega grote familie van diverse soorten munt. Van de muntfamilie zijn veel soorten, maar ze hebben ieder hun eigen smaak.
Al deze kruiden gebruiken waarschijnlijk veel parfum, want als je in de kruidentuin rond loopt en goed ruikt, dan ruik je de heerlijk geurende bloemen van al deze kruiden, maar ook hun bladeren geven een sterke geur af.


Ze wonen met zijn allen gezellig bij elkaar en na schooltijd spelen ze samen, maken muziek met behulp van een dikke bromvlieg die op hun bloem zit en met het zoemen van de bijtjes.
Een sprinkhaan maakt met haar vleugels een mooi geluid en een vogel fluit het hoogste lied.
Zo klinkt er een mooi concert, de wind waait door de planten en zo dansen de planten mee op de muziek. Peter Peterselie is helemaal vrolijk geworden door al deze gezelligheid en zingt vrolijk zijn lied mee: “Selderiiieeee, selderaaaaa… Selderiéééé, selderaaahahaha… en de anderen moeten er allemaal vrolijk om lachen.
Oom Venkel grijpt in; “ Nu is het mooi geweest! ” , de kinderen luisteren natuurlijk gelijk , maar het was wel even gezellig zo met zijn allen. Alle jonge kruidjes gaan slapen, voor het zover is, hoor je af en toe nog wel eens een kruidje mopperen… “moet ik nu al naar bed? “
Uiteindelijk wordt het rustig in de kruidentuin, maar morgenvroeg als het licht wordt en de kruidjes weer ontwaken, begint het feest weer van voren af aan.
Het is al laat als er ineens “auw”klinkt in de stille tuin… Een mevrouw met een hoed op loopt door de tuin en trekt nog even een takje van Mindy haar lichaam af, de mevrouw mompelt nog wat over een lekker kopje muntthee en dat het zo gezond is voor haar en haar man, dan verdwijnt ze uit de tuin en loopt achter de mooie berkenbomen door naar huis…. Het wordt opnieuw stil in de tuin….
Iedereen is lekker gaan slapen! De maan verdwijnt achter een donkere wolk en zachtjes begint het te regenen, Al slapend krijgen ze een lekkere douche om morgen weer fris te ontwaken.

Wim Boers.