Buitenmomentjes (108)

Aangezien over ruim vier maanden de herfst begint, zijn we blij dat het dit weekend toch nog zomers wordt, zomers in de lente uiteraard, want de drie zomermaanden moeten nog beginnen.
Maar het lijkt vandaag wel herfst, als ik zie wat er allemaal voorbij komt waaien….
Kortom, na deze herfstdag vallen we de komende dagen van de winter in de zomer, nu zitten we nog bij de verwarming, zondag zit de verwarming buiten boven ons hoofd, de natuurlijke verwarming, die niet alleen goed voor de mens is, maar ook voor onze plantjes en vooral voor de plantjes die door de koude nog steeds niet naar buiten kunnen, soms geplaagd door bladluis, want die komt langzaam ook binnen in huis, die hebben het vast te koud buiten en met hun groene wollen jasjes aan, zie je ze op de planten, vervelend, maar goed, als ze eenmaal naar buiten kunnen, zullen deze kleine luisjes ten prooi vallen aan de gepantserde rode, gestippelde, lieveheersbeestjes… oh wat zijn ze toch lief… mooi niet, ze lijken wel lieve beestjes maar ze hebben als taak om al die kleine boefjes op te vreten, kannibalen zijn het!!

Maar ja, aan de andere kant… voor ons zijn ze dan wel weer lief, want zo komen wij van de bladluizen af. De larfjes van het lieveheersbeestje zien er heel anders uit, roei ze niet uit, maar wees er zuinig op, ze kunnen echt wel lief zijn, zie de foto.

Het is de natuur en de natuur heeft ook bepaald dat wij plantjes zijn gaan kweken, wij helpen de natuur dus! Hoewel er ook veel mensen zijn die de natuur kapot maken, dat is het ongedierte in de natuur, zoals dat ook dieren kunnen zijn, naast bladluizen, bijvoorbeeld de boktor, of de nieuwe kevers die uit het zuiden komen, onze dennen aantasten… Gelukkig zijn de goede mensen en de goede dieren behulpzaam om het weer goed te krijgen.

Samen vechten we tegen alles wat onze plantjes het leven moeilijk maakt.
Onze zelfgezaaide plantjes zijn natuurlijk onze grote liefdes, waarvan we hopen dat ze gezond groot worden, dat we geen gifspuit pakken om ze groot te brengen, maar dat we liefde geven aan deze plantjes , zodat ze straks juichend in de tuin staan.

En zo doen wij dat vaak samen, met tips en weetjes helpen we elkaar om het tot een succes te maken, ook in de bijenhoek wordt druk gewerkt, wat eens een stukje grasland was met enkele pony’s , is inmiddels uitgegroeid tot een prachtige tuin voor de wijk, bijna een parkje, zou je kunnen zeggen.

De insectenhotels zijn er om de kleine insecten te beschermen, iedereen is daarin welkom, het is er warm en de bedoeling is dat het daarin ook gezellig wordt, een feestje voor alle insecten die daar binnen komen en vooral in de winter er lekker warmpjes bij zitten. Die lieveheersbeestjes kruipen daar ook graag in, die zoeken daar bescherming en veiligheid, ik zie dat in het voorjaar ook in mijn bonenstokken, binnenin de bamboestokken zitten ze vaak verstopt, zo’n klein plekje is voor hun al genoeg.

Maar nu eerst vooruit kijken naar het weekend, temperaturen van boven de 20 graden worden voorspeld, laten we hopen dat ze dit keer gelijk hebben.

Wim Boers.

Foto 1 : larve van het lieveheersbeestjes, wees er zuinig op
Foto 2 : de moestuinmaatjes van mijn kleindochter
Foto 3: tomatenplantjes in wording
Foto 4: de peperplantjes die graag naar buiten willen
Foto 5: basilicum komt ook tevoorschijn.