Buitenmomentjes (110)

Je kent het wel, het gezegde de kip met de gouden eieren, bij iets wat veel waarde heeft, heb je een kip met gouden eieren, dus wees er zuinig op!
Nu is ieder ei een gouden ei, want de winkelschappen liggen iedere dag weer vol verse eieren, dus er valt wel wat aan te verdienen, ook al zal dat niet gelijk goud zijn, maar door de jaren heen levert het voor de winkel een mooi centje op. De boer die de kippen heeft, waar al deze eieren uitkomen verdient er veel minder aan en heeft er ook nog eens veel werk mee.

Een kip doet er ongeveer 25-30 uren over om een ei te maken en te leggen. Nee, het wordt niet helemaal in die tijd gemaakt, want een hen heeft van jongs af aan al een hele sliert met mini-eitjes in haar lichaam en iedere dag maakt zij van één zo’n mini eitje weer een heel mooi ei om te leggen. Daar komt nog wel wat bij kijken, zo’n ei bestaat van binnen uit eiwit, eidooier, een luchtzak, vocht, hagelsnoeren en bij bevruchte eieren de kiemcel waar het leven van het kuikentje begint. Dus het verhaal wat je vaak hoort dat het eigeel het kuiken is, dat is een fabeltje.

Maar de kiemcel is dus het begin van het leven, het kuikentje ontwikkelt zich in het eiwit en het eigeel is de voeding waardoor het kuikentje groeit. Door het eten van dit eigeel , vol vetten en vitamines, kan het dus ook de gele kleur krijgen die wij van kuikentjes kennen, maar soms ook donkerder door het pigment in de veertjes. (melanine).

Wrijf een bevrucht ei om uit te broeden nooit met een (vochtige) lap schoon, want dan druk je alle luchtgaatjes dicht. Om het ei zit een vlies, de binnenste beschermlaag van het ei, daaromheen komt later de schaal. De schaal is een kalksausje dat bij het leggen om het ei wordt gelegd en zodra er lucht bij komt, wordt deze schaal hard. Dus het ei zit normaal niet hard in de kip.

De hagelsnoeren aan beide kanten van het ei zorgen ervoor dat het eigeel in het midden van het ei blijft en dat de kiemcel bovenin blijft liggen en zo de meeste warmte krijgt tijdens het broeden. Zodra het eigeel op is, is het kuiken volgroeid, dat is na ongeveer 21 dagen broeden. Het kuiken pikt dan gaatjes in de luchtzak, zodat het zelf kan ademen, de longen gaan nu werken en het jong kondigt in het ei al aan dat het zover is om eruit te komen.. door een scherp puntje op de snavel, de eitand, tikt het kuikentje de schaal open en komt tevoorschijn. Eenmaal uit het ei, zoeken ze nog graag wat warmte op bij moeder onder haar vleugels.

Een heel verhaal dus dat zich in drie weken afspeelt en dan tikken wij bij het ontbijt een eitje op ons bord of wordt er met eieren gegooid alsof het niets is, ieder ei is gewoon een gouden ei. Komen er ook gouden kuikens uit? Nou die lieve kleine kuikentjes zijn net als bij mensen de baby’s, heel vertederend en ook de eerste weken zijn ze prachtig, maar in de pubertijd zijn ze soms wel eens lastig en als ze volwassen zijn, zijn ze ook niet altijd allemaal even lief.

Het kleine haantje bij mijn moestuin valt mij regelmatig aan, het eens zo leuke kleine kuiken is een echt kemphaantje geworden… En de parelhoenders, ook wel poelepetaten genoemd, zijn als kuiken prachtig, het waren zelfs mijn lievelingskuikens toen ze een paar jaar geleden bij vrienden op een boerderij geboren werden, prachtige kuikens, maar eenmaal groot waren het schreeuwers. ‘s Morgens zodra het licht werd, was iedereen al gewekt door hun geschreeuw en als ik niet uitkeek, vraten ze mijn hele tuin leeg. Eens waren het gouden eieren en hun veren zitten vol prachtige parels, maar ook al is de buitenkant nog zo mooi, van binnen kunnen ze heel anders zijn.

Wim Boers.

Foto 1: kip met “gouden” kuikens
Foto 2: Parelhoen met “gouden”kuikens
Foto 3: Jonge Parelhoenders
Foto 4: mooie parels in de veer van de parelhoen
Foto 5: nest eendeneieren