Buitenmomentjes (106)

We zaaien er allemaal weer lekker op los, april geeft ons daar voor buiten veel mogelijkheden, de natuur doet de rest, geeft licht en op zijn tijd een buitje regen…

Hoe anders is dat als je binnen zaait, veel van onze wijkgenoten zijn druk in de weer met de moestuinmaatjes van onze bekende supermarkt. De uitleg is eenvoudig, van het meegeleverde cocopeat tabletje, maak je potgrond en daarin zaai je de zaadjes..

Zelf zaai ik in zaai grond, dat ik dit keer met succes zelf heb gemaakt. Nadat na de kiemblaadjes de echte blaadjes komen, verspeen ik de plantjes in potgrond, beetje water geven en onder de lamp zetten of voor het raam.
Ik heb speciale groeilampen, maar onder een tl buisje van de Actio… van 5 euro, doen ze het net zo goed, misschien mede door de combinatie met alle andere lampen…

De meeste mensen zetten de kweekbakjes gewoon in de vensterbank voor het raam, dat kan nu wel nu de dagen langer worden. De plantjes kunnen na enkele dagen tevoorschijn komen, het ene plantje doet dat in een paar dagen, terwijl het andere plantje pas kiemt na drie of vier weken.

Daarna begint het, je moet ze verzorgen…. om de rouwvarenvliegjes tegen te gaan, zeggen ze altijd dat je van onderaf water moet geven, maar dat lukt mij niet en dus hang ik zo’n kleverige vliegenstrip op, gelukkig zie ik zelden zo’n klein zwart vliegje, maar aan de strip zitten er best wel een aantal, dus dat werkt goed.

Dan moet je de plantjes af en toe water geven, vaak raad ik aan om ze niet teveel water te geven, want dan worden ze te lang en slap, leven op water, zou je bijna denken. Nee, ze moeten zelf voeding zoeken, daardoor gaan de wortels dieper en dieper op zoek naar voeding en vocht en worden de planten dus sterker.

Ik geef de plantjes dus 1x per week een scheutje water, natuurlijk moeten ze niet helemaal uitdrogen, maar op mijn logeerkamer is de verwarming nooit aan, dus staan ze gewoon op de temperatuur van deze kamer. Als ze té droog staan gaan ze hangen, dat is natuurlijk ook niet de bedoeling.

Het is net als een boom planten, je zet er een boompaal bij als steun, zodat deze niet omwaait, maar na een aantal jaren haal je die paal weg, zodat de boom zelf wortels maakt om staande te blijven bij bijvb. harde wind.
Laat je die paal te lang staan, dan leunt de boom op die paal en denkt: “lekker makkelijk, ik hoef niks te doen” , haal je dan de paal weg, zal de boom het moeilijk krijgen en misschien alsnog omwaaien.

Ik vergelijk het ook wel eens met mensen, mensen hebben soms hulp nodig, maar zonder hulpmiddelen lukt het uiteindelijk ook. Het leven dat zijn wij ook, de bomen, de planten, de mensen… we hebben allemaal zuurstof nodig, maar ook voeding en vocht, maar niet teveel.

Ooit kocht ik jonge plantjes van een groot bedrijf, die kluitjes waren zo vreselijk droog, maar die raadden toen al aan: geef niet teveel water. Water geven is dus goed, maar zorg ervoor dat de planten sterk worden en doe het dus met mate.

Je zal zien dat dan ook de plantjes uit de moestuinmaatjes bakjes mooier worden, ook als je zonnebloemen zaait, die kunnen met teveel water te lang worden.
Bij het verspenen kun je ze wel iets dieper planten.

Verspenen is dus de jonge plantjes, zodra ze de twee echte blaadjes hebben, na de kiemblaadjes, voorzichtig uit het zaaibakje halen en planten in een potje met potgrond.

Potgrond bevat voeding voor 2-3 maanden, dus voorlopig is dat genoeg, zodra bij tomaten bijvoorbeeld of andere vruchtdragende gewassen bloemen tevoorschijn komen, ga je extra bemesten, dat heeft de plant nodig om vruchten te kunnen maken. Haal gewoon een goedkope fles plantenvoeding, geschikt voor de vruchtdragende gewassen, hiervan kun je een kleine hoeveelheid oplossen in water en dit wekelijks aan de plant geven. Het resultaat zal dan mooi zijn.

Succes!

Wim Boers.