Buitenmomentjes (105)

Het is april en vaak is het dan al mooi voorjaarsweer, maar één keer in de zoveel jaren is het dat niet, dus dat is dit jaar. Pasen geeft meestal mooie dagen, dit jaar viel het weer knap tegen en een paar dagen later werd het nog een beetje wit. Afijn, dat hoef ik niet te vertellen, bijna iedereen die ramen heeft, heeft het kunnen zien.
Bij een rondje door de wijk zag ik dat er in de bijenhoek al hard gewerkt wordt, het ziet er netjes uit en als binnenkort de kas wordt geplaatst, zullen de tuinliefhebbers nog meer mogelijkheden krijgen.

Maar de zon hebben we wel nodig, natuurlijk is het in de kas ook zonder zon wel aangenaam, maar bij koude nachten kan het voor de jonge plantjes nog weer net te koud zijn. Dus daar moet dan wel rekening mee worden gehouden.

In 2018 kreeg ik zo’n plastic kas en deze stond het eerste jaar achter mijn caravan, gevuld met tomatenplanten, dat ging prima, maar in 2020 was de camping er niet meer en verplaatste ik de caravan en de kas ging mee naar huis. Afgelopen jaar deze opgebouwd in de achtertuin, planten erin, prachtig… totdat er een voorjaarsstorm kwam en de hele kas weg blies..

En nu krijg ik een aantal ramen om zo een soort koude bak te kunnen maken, zwaarder en beter vast te zetten voor mijn eigen gekweekte plantjes, mits het wel wat warmer wordt. Nu staan de plantjes nog binnen, lekker onder een groeilamp. Dat is een lamp met gekleurde lichtjes, net als in de kweek van de “verboden planten”…
Het paars roze licht schijnt over de planten en de lichtsterkte hiervan wordt uitgedrukt in Kelvin, dan heb je het beste resultaat met 6400K ( Kelvin dus). Maar soms lukt het ook wel onder een tl buisje, hoe witter het licht, hoe beter.

In februari ben ik begonnen, pepers, enkele paprika’s en later nog wat aubergines. Zaaien doe je het beste in zaaigrond en er zijn dure merken, waar ik vaak een zak van kocht. Nu denk je misschien aan potgrond, maar het verschil tussen zaaigrond en potgrond is , dat potgrond voeding bevat en zaaigrond niet. Het gevaar bij het gebruik van potgrond is, dat de worteltjes van de gekiemde plantjes al heel snel gaan rotten door de voeding (mest) in het potgrond.

Nu was het door Corona niet mogelijk om zaaigrond te kopen in februari, dus heb ik het zelf gemaakt, door twee handen potgrond te mengen met drie handen vol brekerszand ( geel zand of metselzand) , een schep grond uit de tuin en een groot tablet cocopeat.
Het meeste kennen jullie wel, maar cocopeat? Dat is een kokostablet ,dat doe je in een emmer met water en dat lost op tot een rul potgrond, zonder veel voeding, het is heel water doorlatend.
Je ziet het ook in de moestuintjes van AH, daarin zit ook een kokos tabletje, dat je met een beetje water tot een soort grond kunt maken om in te zaaien. Dit alles heb ik goed gemengd en het resultaat was goed, ik had meer opkomst van plantjes dan andere jaren.

Zodra de plantjes kiemen heb je eerst de twee kiemblaadjes, daarna komen de twee echte blaadjes en dan is het tijd om te verspenen, dus dan geef je ieder plantje een eigen potje, maar nu wél met potgrond, zodat ze kunnen groeien. Inmiddels kun je ze al mooi opkweken voor het raam, op de vensterbank. Het gaat om de lichturen en het licht wat binnenkomt, bij mij is dat weinig, vandaar de extra lampen, maar inmiddels is het al langer licht en zal het zonder deze lampen ook kunnen, alleen niet bij mij, boven mijn raam loopt een galerij die veel licht wegneemt.

Vanaf half mei kunnen de plantjes in grotere potten naar buiten, alleen bij late nachtvorst nog even oppassen. Hopelijk wordt het eind april nog iets warmer, dan kunnen ze vast in de kas of onder de ramen staan. Er gaat niks boven buitenlicht, de natuurlijke omstandigheden.

Inmiddels ben ik begonnen met enkele vaste planten te zaaien, zoals ridderspoor en akelei en volgende week maak ik een begin met het zaaien van tomaten , courgettes en komkommers.

Wim Boers.

Foto 1 : een jong peperplantje
Foto 2: de plantjes
Foto 3: enkele plantjes onder de lamp
Foto 4: Een oud aquarium met de juiste lamp werkt ook.
Foto 5: vaste plant, de riddersporen.