Buitenmomentjes (104)

De verkiezingen zijn weer geweest, we hebben in Nederland weer gestemd, maar ook in andere landen…. we kiezen bijvoorbeeld voor lekkere groente, mooi fruit, betaalbare aardappelen en fleurige bloemen, dus stemmen wij op: “De zelf telen partij” .

Deze partij kent enkel leden die graag bezig zijn met het kweken in de tuin en in bakken en potten, deze leden zijn het ook vaak eens met elkaar en vormen zo een coalitie van gezellige mensen met een leuke hobby, die allen hun best doen om er iets moois van te maken.

Natuurlijk is er ook een oppositie die vindt dat het soms anders moet, want als iemand een vraag stelt over het spitten, komt er wel eens commentaar dat spitten niet goed is, ook al is dat helemaal niet aan de orde in de vraag, zo’n vraagstuk dient goed beantwoordt te worden. Natuurlijk zijn er ook bij de tuinliefhebbers verschillende meningen, maar dat geeft niet, iedereen mag zijn mening hebben, zolang wij kunnen “debatteren” op een nette manier.

En zo gaat deze “partij”ook om met haar leden en haar leden met deze partij, samenwerken en verbinden, op weg naar een mooi product, lekker en gezond of mooi op de vaas. Wij hoeven over vier jaar niet weer opnieuw te stemmen, onze stemmen zijn voor altijd!

Allen zijn we leden van de gezondste partij van de wereld, met lekker vers van eigen oogst!
En nu is het daar een mooie tijd voor met april voor de deur, we gaan overleggen met wie we de beste band hebben, de moestuinders zoeken elkaar op en de bloemenliefhebbers hebben hun eigen groep en soms, soms hebben leden zowel groente als bloemen.

Kijk maar eens in onze wijk, we hebben de tuin bij de Bijenhoek, we hebben de tuin bij Erve Leppink én zoals we in onze laatste wijkkrant konden lezen, komt er een grotere moestuin bij de kinderboerderij op Zuid.

In al deze tuinen worden groenten en bloemen verbouwd en iedereen vindt het gezellig, nou ja… iedereen? Er zijn net als in de politiek, altijd uitzonderingen. Sommige vinden het niks, die houden niet van groente en bloemen en ze houden er ook niet van dat ik dit verhaal schrijf, want dat interesseert ze geen bal, zei laatst iemand in onze wijk in een berichtje… tja, mag hoor, ieder zijn mening!

De lente staat voor de deur, er hoeft niet meer gestemd te worden, wij weten zo langzaam aan al wel wat we gaan zaaien. De ene heeft gekozen voor slabonen en de ander voor snijbonen. En de bloemenliefhebber ziet graag weer Dahlia’s en de mooie Zinnia’s in de tuin , terwijl de ander kiest voor een tuin vol vaste planten.

De ene spit de tuin om en de ander trekt de grond open, verschillende methodes, ik ben nog steeds van het spitten en daar heb ik na bijna 50 jaar nog geen spijt van gehad. Ieder jaar een goede oogst, ik verander niet. Maar als je het graag anders doet en ook een goede oogst hebt, is dat ook prima.

Gif gebruik ik niet, net zoals de meesten dat niet willen, want dan is je eten niet meer lekker en de bijen en vlinders, die lid zijn van de “partij voor de insecten”, zullen daar ook niet blij mee zijn.

In mijn eigen tuin heb ik in februari kalk gestrooid, afgelopen week lavameel en zal nog wat patentkali en kieseriet worden gestrooid. Kieseriet is een magnesium meststof.
Verder gebruik ik dierlijke mest in mijn tuin, vaak van de konijnen en cavia’s en soms zit er wat schapenmest door, eventueel koemestkorrels, maar dit jaar is het lavameel een goed alternatief.

Lavameel bestaat grotendeels uit mineralen, welke vaak niet meer in de grond zitten door uitputting van de grond, de planten kunnen deze mineralen opnemen wanneer ze dat nodig hebben. Het spoelt ook niet uit en blijft dus in de grond aanwezig.
Vorig jaar hoorde ik al dat ook op het Zone-college, wat eerder het AOC was, geleerd wordt om lavameel te gebruiken als natuurlijke meststof.

Inmiddels kunnen de vaste planten in onze tuinen, die nog niet afgeknipt zijn, nu dus wel afgeknipt worden, je zal zien dat het nieuwe groen zich alweer laat zien.

Vanaf half april kunnen we de meeste zomerbloeiers alweer buiten zaaien en kunnen de Dahliaknollen weer de grond in. Hopelijk heeft iedereen in onze wijk en hebben ook de Bijenhoek, Erve Leppink (Groen verbindt) en kinderboerderij Zuid, dit jaar een mooie tuin met een goed resultaat.

Wim Boers.

Foto’s: Bloementuin / Moestuin / pepers kweken onder een groeilamp / vaste planten zoals deze pioenrozen, komen alweer boven / lavameel om de tuin te bemesten.