Buitenmomentjes (103)

Positief blijven!

Het is inmiddels alweer een paar dagen maart en we kijken vol verwachting uit naar het mooie weer. De afgelopen dagen waren er een paar hele mooie dagen met een lekker zonnetje en heb ik al even lekker daarvan genoten. Ik zag het al helemaal positief in, tot vanmorgen…. 3 graden was het, een heel verschil met afgelopen dinsdag. Maar we gaan wel de goede kant op, dat is positief.
En al “roert maart haar staart en doet april wat hij wil… en al heeft aprilletje zoet soms nog een witte hoed…”, er komen betere dagen aan en je merkt het nu al, s avonds om half zeven is het nog steeds licht en ook de komende weken zal het steeds langer licht blijven.
Veel mensen komen zo ook weer uit hun winterdepressie en worden weer vrolijker, omdat ze weer naar buiten kunnen ook ‘s avonds, al is het voorlopig nog maar tot 21.00u.

Ik las dat er overal al flink gewerkt wordt, zowel in allerlei moestuinen als in onze wijk.
Ook in de Bijenhoek wordt weer hard gewerkt door de verschillende vrijwilligers, er wordt gewerkt aan nieuwe zonnepanelen en er is inmiddels een vracht met tuinaarde gebracht.
Hoewel ikzelf niet meer echt betrokken ben bij de Bijenhoek, lees ik wel de berichten, fiets er af en toe even langs en maak een praatje als er één van de vrijwilligers aanwezig is.

Ook zag ik een bericht van een bekende dame die zich afvroeg waarom de stadsparken niet vol staan met fruitbomen. De reacties zijn verschillend, sommige zien het wat negatief terwijl anderen er wel wat positiefs in zien. Natuurlijk hebben we ook te maken met mensen en je hebt vaak twee soorten mensen, positief denkend en negatief denkend, hoewel positief denkende ook wel eens negatief denken en negatief denkende mensen ook wel positief kunnen denken.

Waarom wel of waarom niet? Natuurlijk zou het mooi zijn als alle parken vol stonden met fruitbomen, het zou een mooi gezicht zijn en dat je dan de valappels mee naar huis mag nemen om iets lekkers van te maken. Maar we weten ook dat er altijd mensen zullen zijn die hard aan de boom zullen schudden of met stokken de appels uit de boom gooien… Dus zowel positief als negatief kan hier op gereageerd worden en ook de plaatselijke groenteboeren zullen hier niet blij mee zijn, ze zouden minder omzet draaien… Maar ik begrijp ook wel dat het een mooi gezicht zou zijn. Je zou met één park kunnen beginnen en kijken hoe het gaat… Bekijk het eens positief…

…. iets positief bekijken dat doet onze bekende wijkgenoot ( met hoed, hond, rollator en fotocamera) ook, hij zaaide pitjes van een appel en ze kwamen nog boven ook. Hij wil zelfs een bak in de Bijenhoek gaan gebruiken om zo appelboompjes te kweken. Hij heeft de smaak goed te pakken, van vorig jaar zonnebloemen kweken, naar dit jaar appelbomen, wat zou 2022 voor hem in petto hebben? Hij wordt al een echte tuinman en is straks “domweg gelukkig in zijn eigen tuin”.

We zitten nog steeds in de Corona tijd en we zijn het allemaal al spuugzat, we willen weer gewoon lekker alles kunnen doen, misschien zijn we het binnenkort wel kwijt, zei iemand. Zelf denk ik dat we dat virus nooit meer kwijt raken, maar dat we ermee moeten leren leven, net als griep of verkoudheid.
Dat is niet negatief, maar gewoon een gedachte. Er zijn veel andere soorten virussen die je ook niet zomaar even uitroeit. Met medicatie, een prik of gewoon gezond leven, kunnen we er misschien wel mee omgaan, maar we zien liever dat het leven weer wordt zoals het was. Dat was zo’n mooie tijd.

Afijn, één ding is zeker, als we allemaal positief in het leven staan, overwinnen we al heel veel, wordt het straks weer een mooie zomer, misschien wel met mooie parken vol fruit en bloemen, groeien er in de bak van Harm straks heerlijke appels en kunnen we over een tijdje de nare tijd van nu achter ons laten.

Vanmorgen zag ik de eerste raapstelen al boven de grond komen, raapstelen zijn voor de ouderen wel bekend als groente, maar voor de jongeren valt het meer onder vergeten groente… Hier worden ze niet vergeten, je kunt ze het hele jaar door zaaien, maar vaak gebeurt dat in het voorjaar tot mei en in de herfst van augustus tot en met september.

TIP:

Probeer het ook eens thuis, gewoon in een ruime bloempot met tuingrond of potgrond, zaai je ruim zaadjes uit, afdekken met een klein beetje grond, ca. een halve cm, licht aandrukken, beetje water geven, evt. met een net afdekken tegen de vogels en na twee weken komen de plantjes al tevoorschijn, enkele weken later kun je al een lekker lente-stamppotje maken of het groen verwerken in een smoothie, het is een gezonde groente. ( soorten als raapstelen Namenia of bladmoes, zijn het meest bekend). Succes!

Wim Boers.