Buitenmomentje (102)

Wat speelt er door ons hoofd de laatste tijd? Wel of niet vaccineren? Is het betrouwbaar of maakt dat niet uit? Geloven we alles wat ze zeggen? Zelf twijfel ik soms nog wel, niet zozeer over het inenten, maar als om het doel van de regering.

Ik ben niet echt met politiek bezig, laat ik dat voorop stellen en ook in Coronatijd houd ik mij zoveel mogelijk aan de regels, maar door gewoon thuis te zijn of erop uit te trekken de natuur in, alleen op visite te gaan, is het niet zo heel anders dan anders voor mij.

Kort nadat ik ben geboren ben ik ingeënt , zo ging dat vroeger en het bewijs heb ik nog, een inentingsboekje, waarin ik zie dat ik in februari, maart en april 1960 ben ingeënt tegen DKT1, DKT2 en DKT3. Verder zie ik dat dit herhaald is in 1964 en in 1967. Ook dat ik ingeënt ben tegen pokken (1960) en polio , zelfs driemaal (1960).
Het lijkt allemaal heel gewoon dat kinderen werden ingeënt, maar vorig jaar hoorde ik van een gezin met kinderen van 13 en 14 jaar dat hun kinderen nooit zijn ingeënt, dus hoe gewoon is het?
“in onze kinderen wordt geen troep ingespoten”, kreeg ik te horen en ook willen ze niks weten over vaccineren tegen Corona.

Tja, wil ikzelf ingeënt worden tegen corona? In het begin heb ik getwijfeld, er is nog zo weinig bekend over dit vaccin en de gevolgen ervan, ondanks dat de grote meerderheid het vertrouwen wél heeft in de wetenschap en ja, natuurlijk zijn ze veel verder met het ontwikkelen dan vroeger, maar toch….

De griepspuit heb ik jaren gehad en na die prik was ik altijd ziek, soms twee weken, soms drie weken, in 2019/2020 bleef ik wel drie maanden ziek, met koorts en alle ellende van dien.
Dus besloot ik in 2020 geen prik meer te nemen en dit jaar was ik dus niet ziek.

Ik denk dan even terug, in de tachtiger en negentiger jaren had ik vogels, waaronder kanaries. Kanaries moesten ingeënt worden tegen ziektes. Ik was tegen en liet mijn vogels niet inenten. Er kwamen veel reacties binnen na het enten, vogels bleven kleiner, eieren waren onbevrucht, het werd moeilijker om nog mooie nestjes jongen groot te krijgen. Mijn vogels hadden die problemen niet, over meerdere jaren bekeken, werd wel vaak gezegd dat het enten nadelig zou kunnen zijn, maar bewezen is het nooit.

Sinds een aantal jaren hebben de konijnen in het wild te maken met ziektes en virussen, Myxomatose is van oudsher een bekende ziekte waar veel konijnen aan zijn overleden.
Later kwam het RHD virus (Rabbit Haemorrhagic Disease Virus) en nog later kwam er iets bij en werd het RHDV2 , een ziekte waaraan veel konijnen de dood vonden. Deze ziekte werd overgebracht op onze tamme huiskonijnen en zo kan het zijn dat de ene dag je konijnen nog vrolijk in hun hok zitten en de andere dag allemaal dood liggen. Vaak overgebracht door speeksel, via gras of zelfs via groente uit de volkstuin. Oppassen dus en inenten werd verplicht. Ieder jaar in september moet het worden herhaald, alle konijnen van zes weken en ouder. Niet ingeënte konijnen mogen niet naar de show en ook als er thuis niet ingeënte konijnen zijn, mogen de wél ingeënte konijnen ook niet mee.

En nu… nu zijn wij aan de beurt… We kunnen gevaccineerd worden, mijn twijfel was weg, als 60+er kan mij weinig gebeuren, dus prik maar, om alle onzekerheid weg te nemen, maar dan wel graag via de regels, nu een prik en over drie weken de tweede prik, “want”, schrijven Pfizer en de EMA dat is noodzakelijk voor de beste werking. Maar de regering die al heel ver achter loopt met het inenten zegt: “Welnee”, we gaan eerst zoveel mogelijk mensen prikken voor de eerste keer en over zes weken geven we de tweede prik… dat is dus tegen de regels in van de wetenschap en nee, het is ook niet bewezen dat het niet kan, maar het wordt wel aangeraden. En dan komt de irritatie… want waar gaat het nou om? Gaat het erom dat we beschermd worden tegen dat virus? Of gaat het erom dat we voor het oog van de hele wereld laten zien dat we op schema lopen met het enten? Dus ja, nu weet ik nog niet héél zeker of ik mij wel laat inenten, want het voelt een beetje of we het speeltje van de regering worden, met: “Kijk eens”, we zijn mooi op schema” , ja met het aantal prikken…. Maar of we beschermd zijn?
En moet het ieder jaar herhaald worden? Dat is nog niet bekend.

We zijn geen vogels en we zijn ook geen konijnen, maar na het inenten was er altijd een risico, enkele dieren worden na het inenten ziek, sommige gaan zelfs dood, maar de meesten zijn beschermd.
Op internet lees je dat het RIVM laat weten dat er een persoon kort na het inenten is overleden, wereldwijd zijn het er meer, maar de vraag blijft of het door het inenten komt of door een andere reden….

Afijn, dit is mijn gevoel hoor, je hoeft het niet met mij eens te zijn en misschien laat ik mij uiteindelijk toch wel vaccineren als de brief op de mat valt…. Maar er is wel de nodige irritatie bijgekomen en van horen…. niét alleen bij mij.

Wim Boers.