Buitenmomentjes (101)

Na mijn 100ste buitenmomentje had ik beloofd af en toe nog iets te schrijven, bijvoorbeeld één keer per maand, bij deze dan .

Het oude jaar zit er op, wat was het toch een vreemd jaar. Vanaf maart kregen we te maken met het Corona virus en nu, bijna een jaar verder zitten we er nog steeds mee. De ene heeft ernstige klachten met alle gevolgen van dien en de ander heeft milde klachten, waar dat precies in zit? Sommige mensen zeggen dat als je gezond eet en gezond leeft, dat je dan minder last hebt, maar of dat werkelijk zo is? Zelf heb ik COPD, een mooie benaming voor wat eerder ooit astma heette, in mijn geval dan. Jaren geknoeid met pufjes om toch lucht te kunnen krijgen. Vooral in de wintermaanden en bij mistig en koud weer, hoorde je piepende geluiden bij mijn ademhaling en dat piepen heeft niks te maken met het ouder worden… ook al gaan krakende en piepende wagens het langst mee 😉 .

Nadat ik afgelopen november een tia kreeg, heeft het zeker drie weken geduurd voor dat ik weer opknapte, maar ik was erg benauwd en ‘s nachts werd ik wakker omdat ik geen lucht meer kreeg, pufjes gebruikte ik de laatste jaren al niet meer en ziek was ik ook niet, ook geen koorts, dus ik dacht geen corona te hebben en vroeg de huisarts de volgende dag om zo’n inhalator met Ventolin. Hij raadde mij aan het toch in de gaten te houden en nadat ik vond dat het niet echt werkte, heb ik toch maar een test aangevraagd. Dezelfde dag werd ik nog getest en na twee dagen kreeg ik het antwoord: “Negatief”. Gelukkig maar, geen Corona.

Het was dus positief om te horen dat iets negatief was. Mijn moeder van 86 jaar vroeg d’r af waarom dat nou negatief heet, je moet toch altijd positief zijn? Ik kon het haar uitleggen dat het negatief zijn betekent dat ik het virus niet had, gelukkig begreep zij het. Het klinkt ook wel raar, je moet altijd positief zijn en nu klinkt negatief zijn als muziek in de oren. Ik kan me voorstellen dat sommige mensen het niet helemaal begrijpen.

Inmiddels is het midden januari 2021 en staan we positief in het leven en kijken we vooruit, hoe zal het gaan met vaccineren… wel of niet vaccineren? En wanneer zijn wij dan aan de beurt? Er kan nog van alles gebeuren voor het zover is. Dus we moeten maar hopen dat dit jaar ons positief nieuws brengt en dat we allemaal negatief blijven wat het Covid-19 betreft. Naast dit virus kunnen we natuurlijk ook nog andere gezondheidsklachten krijgen, daar hoor je de laatste tijd weinig over, want het virus heerst nog steeds over alles, lijkt het.

Her en der hoor ik ook mensen met andere klachten, ik loop zelf bij fysiotherapie voor behandeling van mijn bovenarm, die door een val afgelopen zomer gekneusd is geweest en deze daarna overbelast werd, tenminste daar gingen we vanuit, want na twee jaar valt ook het woord nek-hernia weer. Maar ook daar, bij de fysio, tref ik andere mensen, met heup-, knie- en rugproblemen. Gelukkig dat die klachten er ook nog zijn zou je haast denken, want naast corona hoor je daar weinig over. Je zou het bijna positief nieuws noemen.

Dit alles gaat ook naast corona gewoon door, maar laten we hopen dat we gezond blijven en geen negatieve gezondheidsproblemen oplopen, zo is het met alles in het leven, positief vooruit kijken. Ook de komende zomer, laten we hopen dat 2021 een positief jaar wordt voor ons allemaal.

Wim Boers.