Buitenmomentjes (98)

Dit jaar zijn de dagen voor de kerst wel héél donker, de horeca is al langer gesloten, menig hotel, en nu ook nog de winkels, op last van de regering zitten we in een zogenaamde “Lockdown”. Alles gesloten in opdracht van of uit voorzorg door het bekende virus en de besmettingen die steeds hoger oplopen, kortom dit jaar moeten we de gezelligheid thuis zoeken, een menu dat je anders in een restaurant zou eten mag je nu zelf thuis bereiden. Dat geeft ook weer voordelen want de kookkunst van menigeen wordt zo op de proef gesteld. 👩‍🍳 🧑‍🍳

Wat eten we deze kerst? Wordt het wild? Konijn, haas, kalkoen of kip? Nou, die zijn tegenwoordig niet allemaal wild meer, dus wil je echt wild, dan moet je bij een goede poelier zijn, mits deze de deuren nog mag openen… Nu denk je vast van : “die Wim die heeft zelf konijnen als huisdier, het zal toch niet?” Nou, nee en ja, in mijn jongere jaren aten we altijd konijn met de kerst, ik had grote Vlaamse reuzen en die gaven een lekker stukje vlees. Mijn moeder stond dan hele dagen in de keuken om voor het gezin, soms al kinderen met aanhang en opa en oma, het eten te bereiden en dus ook konijn te braden, konijnen die ik zelf had geslacht. Konijnen zijn dieren die voor vlees worden gefokt, net als koeien en varkens. Bij de Konijnenvereniging hebben we een Bondsblad, waar evenals het bespreken van de dierenrassen, ook recepten in staan voor een heerlijk stukje vlees van eigen konijn, kalkoen of kip. In mijn vroegere jaren was een konijn voor mij een leuk dier , maar met de kerst hadden er een aantal pech.

Tegenwoordig is dat anders, de konijnen zijn meer dan een leuk dier, het zijn maatjes, je pakt er mee, aait ze, je praat er tegen en ja, ze horen bij het gezin. Het is niet meer mijn bedoeling om ze op te eten. Ze zitten dus veilig bij mij in een ruim hok, na 48 jaren konijnen te hebben gehouden inmiddels. Ik ben de enige uit een gezin van zes kinderen die konijnen houd, maar ook de enige met een moestuin. Mijn vader had er ook niet zoveel mee, maar zijn broer wel weer, die had net als ik konijnen, niet alleen als hobby, maar hij was ook konijnenkeurmeester en deed zelf ook mee aan diverse shows. Hij heeft ooit zelf nog een nieuw ras gefokt, dat later in het vraagprogramma van de Bond is opgenomen. Mijn opa van vaders kant had een klein boerderijtje en als we daar in de zestiger jaren in de zomervakantie naartoe gingen, dan mochten we ook daar de konijnen voeren. We dachten altijd dat opa ook een echte konijnenfokker was, totdat mijn oom een paar jaar geleden vertelde dat de konijnen bij opa, konijnen waren die niet geschikt waren voor de tentoonstelling en die daar dus vet gemest werden voor de kerst…, tja, in de kerst kwamen wij daar nooit, dus voor ons was dat iets nieuws, toen we dat hoorden.

Maar dat is allemaal al lang geleden, opa overleed in 1983, op een mooie leeftijd van 88 jaar en mijn oom overleed vorig jaar op de leeftijd van 95 jaar, dus ik die dezelfde hobby heb, als hun hebben gehad, geeft mij altijd het gevoel dat ik dan ook wel minstens 90 wordt… tja, het voordeel van dieren houden en moes-tuinieren. Of dat ook werkelijk zo zal zijn, zal ik uiteraard niet kunnen navertellen. Maar goed, deze kerst zal er geen konijn op tafel staan, misschien wel helemaal geen vlees, hoewel een lekker stukje ribvlees of een sucadelapje van het vee van onze bekende boer uit de wijk, ook heerlijk kan zijn. Er is nog tijd genoeg om erover na te denken. Aangezien ik de kerst alleen vier, zal ik het niet te moeilijk maken, stamppot boerenkool hoort ook zeker tot de mogelijkheid. Maar ook een lekkere salade of iets dergelijks. Er is keus genoeg in de vriezer en er staan ook nog genoeg potten met zelf ingemaakte lekkernijen, zoals rabarber. Een lekker toetje uiteraard wel, dat is met de feestdagen wel lekker, ook wel op andere dagen, maar dan is het weer niet goed voor de lijn, dus beperk ik mij maar tot twee dagen ijs als toetje, wel dat lekkere ijs, karamel met pecanut…. , je moet het geproefd hebben om het te kunnen vertellen… dat heb ik dus … 🙂 🙂 .

En verder wordt de eerst kerstdag vaak een luie dag, ook voor de mensen die in een normaal jaar met kerst de kerk bezoeken, zal dat hooguit via de tv te zien of te horen zijn, soms wel uit eigen kerk, maar voor mij wordt het gewoon een lekkere dag thuis. Er zijn natuurlijk mensen die dat vreselijk vinden en die de gezelligheid heel erg zullen missen, maar ja, je mag al niet met teveel mensen deze dagen doorbrengen, dus het zal anders zijn. Het heeft ook weer voordelen, je hoeft geen uren in de keuken te staan om voor tien gasten te koken, nee, je kunt voor de maximaal drie gasten en je eigen gezin, toe, met een paar minder grote pannen. En dan de rest van de dag met het gezin thuis een spelletje doen of met de telefoon spelen of tv kijken en misschien even naar buiten voor een wandeling. Mogelijk zijn op de tweede kerstdag de supermarkten al weer open, dus kunnen we dan alweer inslaan wat we nodig hebben… nu kan het nog, lijnen doen we inmiddels nooit met de kerst, maar altijd ruim een week erna, nadat we ons eerst goed vol hebben gegeten.

Het is ook altijd zo raar dat aankomen heel makkelijk gaat en dat afvallen vaak een lange strijd wordt. We zullen daar de komende maanden nog genoeg geklaag over horen. Maar laten we van deze kerst, in dit bijzondere jaar, toch een leuke kerst maken, ieder op zijn eigen manier met een lekkere zelfgemaakte maaltijd. Laten we zorgen voor wat licht in deze donkere dagen, zodat we toch allemaal nog een leuke kerst mogen beleven. Voor degene die een lekkere taart wil maken, heb ik hier het recept van mijn zus, voor een lekkere en toch eenvoudige bokkenpootjestaart:

Het recept van de Bokkenpootjestaart.

Nodig:
Twee pakjes kloppudding bananensmaak
Halve liter melk
Twee bakjes slagroom
Groot pak bokkenpootjes
Een goedkope cake
Springvorm

Klop de twee pakjes pudding met de halve liter melk met de mixer tot een mooi glad geheel. Ongeveer één minuut. Zet het daarna in de koelkast. Klop één bakje slagroom zonder suiker stevig en gebruik daarvoor de eerste stand van de mixer, mix deze slagroom door de pudding. Zet het weer in de koelkast terug. Snijdt de bokkenpootjes in de lengte door het midden. Houdt er ongeveer 4 of 5 achter voor het verkruimelen. Snijdt de cake in dunne plakjes en leg deze op de bodem van de springvorm. Daar overheen doe je een laagje pudding. Verdeel hierover de helft van de bokkenpootjes. Vervolgens weer een dun laagje pudding. Daarover de andere helft van de bokkenpootjes en tenslotte breng je de rest van de pudding erover. Dan verkruimel je ( in een zakje kapot slaan met deegroller) de achtergebleven bokkenpootjes en strooi je deze erover. Laat het geheel in de koelkast opstijven. Na het aansnijden garneren met de andere bak, inmiddels opgeklopte slagroom. (met suiker)😄
Succes!

Wim Boers.

Foto 1: In de zeventiger jaren waren het de grote Vlaamse
reuzen die soms pech hadden.
Foto 2: Het konijn, net als de hond, werd meer en meer een
huisdier
Foto 3: Tegenwoordig is het konijn een maatje
Foto 4: Als kerstman heb ik deze week mijn baard laten staan …
Foto 5: een lekkere punt bokkenpootjes-taart.