Buitenmomentjes (97)

Het was 18 maart 2020, toen er iets in mijn hoofd zat waarvan ik dacht: “kan ik dit op Facebook plaatsen“? Toch deed ik het en tot mijn verbazing waren de reacties positief, ik plaatste het volgende: “Jarenlang hebben de mensen bepaald hoe de natuur moest zijn, wat er gekapt moest worden, grond afgraven en de sloten werden steeds dieper, goed voor de natuur, zeiden ze… en de lucht vervuilde meer en meer… alles over de rug van de natuur, de planten en de dieren…

Maar de natuur vond vast dat al die geleerden het mis hadden en nu herstelt de luchtkwaliteit, wat beter is voor de natuur en voor alles wat groeit en bloeit en voor alle dieren. Helaas over de rug van alle mensen die nu ziek zijn, vecht de natuur terug. Tenminste, zo lijkt het in mijn gedachten…, maar dat is wat ik denk… “.

Als ik nu terugdenk aan die tijd, had ik toen nog niet het idee hoe erg het allemaal zou worden, dat er zoveel ellende van zou komen en al onze beperkingen nu, alle zieken en alle overledenen en dat we er nog lang niet zijn. Als je het nieuws bekijkt gaat het over Corona, kijk je op internet, is het eerste wat je leest Corona… niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld en de besmettingen nemen steeds meer toe. Afgelopen dinsdagavond was de persconferentie van de Minister President en wat hij bracht aan nieuws… dat wisten we eigenlijk al… het wordt er nog niet beter op.

De Kerstdagen doorbrengen met maximaal drie mensen per dag, dus niet per keer, want dan zou je drie mensen uit kunnen nodigen voor een voorgerecht van een uur, dan drie mensen voor een hoofdgerecht van een uur en tenslotte praat je nog na met drie mensen tijdens het toetje. Nee, maximaal drie per dag, die hebben dan wel het hele menu… 😉 .

Voor mij persoonlijk maakt het niet zoveel uit, ik heb er geen probleem mee om beide kerstdagen alleen door te brengen, de kerstboomlampjes branden nu ook al elke dag en dat is best gezellig. Binnenkort een paar kerststukjes maken voor op tafel, tja, dat doe ik dan voor mijn eigen sfeer. Maar er zijn ook mensen die graag de gezelligheid en warmte met de familie willen doorbrengen, dat wordt nu een stuk lastiger, want wie mogen er wel komen en wie niet en is het dan wel gezellig? Het wordt dus puzzelen of loten wie er aan de kersttafel mogen zitten.

Aan de andere kant kun je ook denken van: “dat virus is er nu eenmaal “, dus we moeten het verstand maar gebruiken en vieren kerst anders of je bent eigenwijs en viert toch kerst met tien personen achter gesloten gordijnen, geheel op eigen risico, tenminste… dat is dan nog de vraag.. Afijn, ik bemoei mij daar niet mee, maar dat virus zijn we nog lang niet kwijt.
Volgens de informatie wordt een virus pas biologisch actief als zij cellen van levende organismen binnendringen. Voor ons is het duidelijker als er wordt gezegd dat er bij niezen druppeltjes vrijkomen die het virus over kunnen brengen naar anderen. We moeten dus verplicht in openbare ruimtes en ook in de bus een mondkapje dragen, ik was er geen voorstander van, maar het moet nou eenmaal. Oké, ik doe het dan nu ook. Maar we ademen lekker in zo’n mondkapje, stoppen het na gebruik in onze jaszak en gebruiken het morgen weer, toch? Of zijn er mensen die een pak van die dingen meenemen en op ieder moment een ander kapje gebruiken? Ja, die zijn er ook… Sinds we die kapjes gebruiken, zijn de besmettingen alleen maar toegenomen, zou het ook komen doordat er mensen zijn die het kapje na gebruik afdoen en gelijk op straat of in het plantsoen gooien? Niet echt een lekker gezicht en ook niet fijn voor het milieu, … ik vraag mij dan af of de nog aanwezige druppeltjes in zo’n mondkapje in combinatie met het vochtige weer, niet verder verspreid kunnen worden, het virus is natuur en dat gaat zijn eigen weg… hoe veilig is dat?

Ik las op het internet dat Carola Schouten, onze minister, alle nertsenfokkerijen inmiddels heeft laten ruimen, de kop luidt dan ook : “Geen nertsen meer in Nederland”…. net of dat een opluchting moet zijn, natuurlijk begrijp ik het wel dat nertsen de ziekte kunnen overbrengen, maar de nertsen zijn familie van de marterachtigen, dan praat je over alle soorten marters, maar ook over de wezel, de bunzing en de hermelijn en zelfs de das wordt genoemd als familie van de marters en ook de fretten die we als huisdier houden. Dus dan zou je dit gedeelte van de Nederlandse natuur ook moeten uitroeien, dat gaat natuurlijk niet gebeuren, gelukkig niet, want dan strijden we nog harder tegen de natuur, maar al die families van de nertsen, zouden die ook gevaarlijk kunnen zijn met het doorgeven van dit virus? Denk alleen maar eens aan de steenmarters in onze wijk. De natuur strijd nog steeds terug, zolang het virus nog rond dwarrelt zijn we er nog niet af.

En dan komen er binnenkort de vaccinaties, moeten we daar blij mee zijn? Heel veel mensen willen dolgraag gevaccineerd worden, toch twijfel ik er nog aan, in een paar weken, nou ja, maanden… wordt er iets samengesteld dat zou moeten werken, met weinig bijwerkingen, zeggen ze, maar dat weet eigenlijk nog niemand zeker.
Wie weet hoe het over de langere termijn gaat werken en moeten we dan ieder jaar ingeënt worden? Er gaat al enkele jaren een virus rond in Europa, het RHD1 en RHD2 virus, welke ervoor zorgt dat er heel veel konijnen zijn overleden en hiertegen kunnen de konijnen worden ingeënt. In mijn geval moet ik ze laten inenten, omdat ze naar shows gaan. De druppeltjes van een konijn, bijvoorbeeld in het speeksel, kunnen andere konijnen besmetten. Dus ben je verplicht ook alle konijnen die niet naar de shows gaan, toch te laten inenten. Ieder jaar weer.

Of het met Covid-19 net zo gaat? We moeten het maar afwachten, niks is nog zeker, hopelijk mogen we met kerst 2021 weer zes mensen uitnodigen aan tafel, want ook dan verwacht ik nog niet dat we er helemaal af zijn, maar net als begin 20e eeuw, de Spaanse griep, zal ook dit virus uiteindelijk overwonnen worden, maar wanneer en hoe snel? Daar kan nu nog niemand wat over zeggen. We moeten maar positief blijven in een tijd dat “negatief zijn voor..” liever wordt gehoord.

Wim Boers.

Foto 1 : een weggegooid mondkapje, ergens op straat.
Foto 2 : onze lieve fretjes zijn familie van de nertsen.
Foto 3 : De kerstboom zorgt voor gezelligheid.
Foto 4 : ook konijnen worden ieder jaar weer ingeënt.
Foto 5 : De kerstman was vorig jaar nog actief, dit jaar zal hij
waarschijnlijk in Lapland blijven bij Rudolf 😉 .