Buitenmomentjes (95)

Bij het lezen van “de Stoel”, zou je in eerste instantie denken aan een vroeger televisieprogramma, onder leiding van Rik Felderhof, deze man reed in een auto, met op het dak een stoel, door heel Nederland om mensen te interviewen, niet zomaar mensen, maar mensen die net iets anders leefden dan de gewone Nederlander, zeg maar. Een programma met leuke en soms wat vreemde verhalen van deze mensen… Nog eerder had je het programma “Showroom”, met Jan Fillikers, ook een tv programma met hetzelfde idee als “De Stoel”…

Héél vroeger, maar dan wel ruim een eeuw geleden, kregen sommige mensen die veroordeeld waren tot de doodstraf “de Elektrische stoel”… dat was natuurlijk niet fijn. In een Revue van Twents plat werd wel eens het grapje gemaakt van: “mien schoonmoo wil alns elektries, moar noe heb ik heur op eer’n vejeursdag nen elektrische stool gom’m en noe vertikt ze ‘t om d’r op te goan zitten” …. dus dat zegt al genoeg …. 😉 . Tegenwoordig heb je veel soorten stoelen en in de volksmond wordt er gesproken over een elektrische stoel, waarmee eigenlijk bedoelt wordt, dat de stoel elektrisch bedienbaar is.

Nu heb ik 20 jaren genoten van mijn heerlijke draaistoel, maar nu zakt de zitting door en is er deze week ook nog een scheur in de armleuning ontstaan en nadat ik afgelopen zomer al door de stoel was gezakt en ik nog een nieuwe stalen bout heb kunnen aanbrengen, is de stoel nu toch wel aan vervanging toe. Dus eerst maar eens op het internet gekeken en er is genoeg te koop, maar kijk je bij de specificaties, dan krijg je gelijk al met allerlei zaken te maken, een rugleuning of zitting in de maten S , M , L , XL of XXL … nou dat kende ik wel van mijn truien, maar niet van een stoel, dus dan toch maar eens een winkel opzoeken? Meubelpleinen in Enschede en Oldenzaal, op hun websites schrok ik van de prijzen, die zijn vele malen hoger dan mijn stoel, toen nog in guldens, ooit heeft gekost.. En dan die modellen, groot en lomp, rare figuren… waar is die gewone stoel die ik al die jaren heb gehad? Die is er niet meer.

Vanuit de familie kreeg ik de tip om eens bij Prominent in Hengelo te gaan kijken, bekend om de “Sta op stoelen”, meestal elektrisch te bedienen met allerlei opties en bij een nette bekende zaak. Deze woensdagochtend had het gevroren, het was koud, maar mooi zonnig, dus mooi weer om naar Hengelo te fietsen, je volgt de fietssnelweg de F35 en voor je het weet ben je er al. Ik kom binnen in een grote zaak, waar de twee programma’s: de Stoel en Showroom, beiden in één winkel lijken te zijn ondergebracht.Rondom en middenin deze winkel, alleen maar stoelen en nog eens stoelen, de ene nog mooier dan de andere, stof, leer, wel elektrisch , niet elektrisch, keus genoeg…

Ik had een foto bij mij van een stoel die ik thuis op het internet al had uitgezocht, maar deze stoel was helemaal niet geschikt voor mij, aldus de verkoper van Prominent. . Deze verkoper stelde zich voor als Mike en bood mij gelijk al koffie of thee aan met gebak, nee, het was niet omdat ik zo’n speciale klant was, maar Mike was jarig en had net zijn collega’s getrakteerd en bood mij dus ook gebak aan, ik heb het bij thee met een koekje gelaten. Hij vertelde mij dat Prominent niet zomaar als doel heeft om mensen snel een stoel te verkopen en legde mij dus uit waar hun voor staan, dat het bedrijf is opgericht door twee broers en dat ze stoelen verkopen op maat gemaakt voor de persoon die hem koopt. Dus niet zomaar van kijk, dat is een leuke stoel, afrekenen en weer de deur uit, nee, dat zeker niet. Stoelen die met hulp van ergotherapeuten worden gemaakt tot een goede stoel voor degene die er in zitten moet.

“Zit u thuis ook met de jas aan in de stoel?”, vroeg hij mij, uiteraard niet, zei ik en hij vroeg mij de jas uit te trekken en eens in een stoel te gaan zitten. De eerste stoel zat niet echt lekker, maar de tweede zat beter. Hij vroeg mij om in een speciale pas- en meetstoel plaats te nemen, een stoel waarin wordt gekeken wat de juiste hoogte is voor je benen en of de leuningen hoog genoeg zijn of moeten worden aangepast en nog veel meer, kortom de stoel moet zo worden dat het niet de aders afknijpt in de benen, dat ik er rechtop in zit, met genoeg steun in de rug , kortom een stoel die bij mij past.Het werd niet een winkelbezoekje van een half uurtje, maar van tweeënhalf uur… Inmiddels had ik al wel zin in lunch en bedacht mij dat dat gebakje toch niet zo gek zou zijn geweest, maar goed. 🙂

Bij iedere stoel hoort een prijskaartje en als je zo’n aangemeten stoel krijgt, tja dan moet je daar ook voor betalen, dat is logisch. Zelf heb ik nooit zulke hele dure meubelen, een ander zou misschien denken van toe maar of het geen probleem vinden, maar ik moest er even over nadenken. Een Elektrische fiets is ook duur en daar doe ik maar vijf jaar mee en een elektrisch bedienbare stoel gaat vele jaren langer mee natuurlijk. Bovendien word ik ook ouder en moet ik een goede stoel hebben voor mijn rug, maar ook voor de klachten die misschien nog gaan komen. Er kwam nog een kleine verrassing bij, in verband met Black Friday , deze week, kreeg ik nog korting, inruilkorting dus voor mijn oude stoel en die korting was hoger dan mijn oude stoel ooit heeft gekost (toen guldens) , ik zou dus 20 jaar gratis op mijn stoel hebben gezeten. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en vanaf volgend jaar maart, zit ik als prominente gast in mijn eigen huis, lekker ontspannen voor de buis. Ook de terugweg door de Twentse natuur was nog een mooi ritje, via Boekelo en Usselo kwam ik eind van de middag weer thuis en nu… over een paar maandjes komt de stoel en krijg je mij er niet meer uit ! 🙂

Wim Boers.

De foto’s :
De nieuwe stoel, maar deze zal nog in het donkerblauw worden uitgevoerd.
Verder enkele foto’s van de natuur, op weg naar huis.