Buitenmomentjes (87)

Oktober, de maand september is omgevlogen en de herfst is inmiddels ruim een week oud en dat merk je, nattigheid en lagere temperaturen deze week, echt het herfstgevoel waar je als zon liefhebber niet op zit te wachten. Maar aan alles komt een einde en ook kwam er een einde aan een mooie zomer. Een zomer met mooi weer en op zijn tijd regen. Goed voor de natuur, voor de tuin en voor de boeren, want de maïs zag er prachtig uit en ook werd er vaak en veel gras gemaaid. Heel anders dan vorig jaar toen de weilanden niet groen, maar bruin kleurden en de maïs stond te verdorren op het land. Inmiddels wordt er overal alweer maïs gekneusd, zoals dat heet, de maïs wordt op een hoop gebracht en vastgereden met zware tractoren, landbouwplastic erover en een laag grond en de voorraad voor het vee voor de komende winter is gemaakt.

Ook wij moestuinders doen dat, we zaaien in het voorjaar, houden de tuin netjes en in de zomer en herfst zijn we druk om onze voorraadkasten vol te krijgen en ook de vriezers zijn vol. Best wel eens lastig die vriezers, je kunt kiezen voor een vrieskist of voor een vrieskast, net wat je liever hebt of waar je meer ruimte voor hebt. Zelf vind ik een kist makkelijker, als je een kast hebt en je pakt hem te vol, heb je altijd ruzie met de lades, maar in een kist kun je ook behoorlijk aan het rommelen komen om wat te vinden. Mijn vrieskist was laatst al vol, maar er moest eigenlijk nog wat bij in, dus een deel eruit halen en opnieuw inpakken. Er kwam weer iets ruimte vrij, maar niet veel. Afgelopen dinsdag heb ik de rode kolen gesneden en dat kwam nog op elf porties uit, ook nog vier zakjes paprika en twee zakjes bonen kwamen erbij, waar laat je ze…. vraag je je dan af.. nu had ik laatst appelmoes gemaakt en ingevroren in literbakken van een ijsfabrikant, dus de inhoud bevroren uit de bakken gehaald en teruggelegd in diepvrieszakken , dat gaf net genoeg ruimte om de rest weer kwijt te kunnen. Potten met rabarber, potjes sambal, potjes komkommer in zoetzuur en nog wat potjes pompoen in zoetzuur van vorig jaar… ik kom de winter wel weer door, dat in combinatie met de 20 kilo aardappelen die ik vorige week heb geoogst. Met de aardappelen zal ik de kerstdagen vast nog wel halen.

We zitten in een rare tijd, het Covid 19 beheerst ons leven en we zullen er rekening mee moeten houden dat het virus voorlopig ons land nog niet zal verlaten. Hoe ver het nog gaat komen weten we niet, kunnen we straks nog wel naar de winkel? Of moeten we verplicht een mondkapje op? Het lijkt mij niks, met mijn COPD had ik het al benauwd met zo’n kapje op tijdens het verschonen van de konijnenhokken…. Nee, liever niet, maar als het moet, kom je er niet onderweg. Het is ook nog maar de vraag hoe dat gaat met de prijzen van de groenten, vooral als mensen aan het hamsteren gaan, hoe hoog zullen die oplopen? En wat kunnen we nog meer verwachten? Gelukkig kunnen wij moestuinders dan voldoende eten uit eigen tuin, want er is genoeg, het heeft natuurlijk wel veel werk gekost, maar uiteindelijk heb je dan dubbel plezier van alles wat je in hebt ingemaakt. Nadat we de hele zomer al lekker hebben gegeten van alles uit de tuin is dit een mooi vervolg.

En de mooie dahlia’s die afgelopen zomer prachtig hebben gebloeid, daarvan worden de knollen weer uit de grond gehaald en nadat ze goed afgedroogd zijn in de wind, worden ze binnenshuis bewaard voor het komende jaar. Dat gaat prima, mits je ze droog bewaard, bij mij is dat binnen op kamertemperatuur, maar zonder verwarming aan. Sommigen laten de knollen gewoon in de grond, de hele winter en soms lukt dat, mits de winters niet te streng zijn. In het westen van het land hebben ze daar vaak meer succes mee, dan in het koudere oosten, zoals bij ons. En de uitgebloeide bloemen van de Zinnia’s zijn eraf geplukt en liggen te drogen voor het raam van de logeerkamer, hoewel daar geen ruimte is om te logeren, heet het toch altijd zo… Ook liggen er verzamelde bloemen van de mooie Rudbeckia hirta, misschien lukt het nog om er zaden uit te winnen. Daarnaast staat een emmer met zaaddoosjes van de malva, ze hebben prachtig gebloeid, in de winter zal ik de zaadjes eruit proberen te halen.

Knoflook plant je in oktober en dat blijft de hele winter in de tuin staan tot de zomer, dan wordt het geoogst, nu gebruik ik nooit zo heel veel knoflook, maar voor dit jaar heb ik de plantknoflook inmiddels in huis en binnenkort zal ik ze planten.Ook winteruien, een uienras dat je in oktober plant en welke ca. juni worden geoogst. Gelukkig heb ik deze zomer veel uien kunnen oogsten en deze liggen lekker droog opgeslagen. Tegen de tijd dat ze op zijn, komen de winter uien weer in beeld.

Dus binnenkort kan ik beginnen met het aanbreken van de “Wintervoorraad”, dat moet ook wel, want de pompoen en de boerenkool zullen over een tijdje ook nog graag een plekje in de vriezer willen…. :O .

Wim Boers.

Foto 1: Voorraad in de kast
Foto 2: Een vriezer vol lekkers
Foto 3: de bloemen van de zinnia’s liggen te drogen
Foto 4: dahliaknollen
Foto 5: een late vleestomaat kleurt nog bij.