Buitenmomentjes (91)

De zomertijd begint al in de lente en de wintertijd begint in de herfst, zo lijkt het of we maar twee jaargetijden hebben, ofwel een lange zomer en een lange winter. Toch zijn de Lente en de Herfst twee hele mooie jaargetijden waar we met veel plezier naar uitkijken en van kunnen genieten. Na een winterse periode kijken we altijd weer uit naar de eerste groene blaadjes en de bollen die gaan bloeien in de tuinen en parken, als het dan zo ver is en de zon schijnt ook nog mooi, dan is iedereen weer blij en verschijnen overal weer mooie foto’s van de lente. En als de zomertijd voorbij is en de wintertijd weer is ingegaan, dan is het net een goede vier weken herfst en moeten de bladeren nog vallen. Voor dat het zover is kleuren de bladeren mooi geel, bruin, rood en soms wat paarsachtig, kortom ook dit is een hele mooie tijd van het jaar.

Onverwachts moest ik maandag aan het eind van de middag nog naar Buurse en hoewel het al vijf uur was en de lucht er donker uitzag, kwam ik overal mooie plaatjes tegen, plaatjes van kleurende bomen. Even stoppen om gauw met de telefoon een plaatje te schieten, hoe mooi is dat! Op de terugweg, kort na zes uur, was het al behoorlijk donker geworden, o ja, de klok is weer terug gezet in de echte tijd, dus het is ‘s avonds een uur eerder donker dan we in de zomertijd gewend waren. Hopelijk blijft het een paar dagen droog en kleuren de bomen nog verder, vóór ze alle bladeren laten vallen, niet alle bomen en heesters verliezen hun blad, maar de meesten wel. Je hebt bijvoorbeeld de zomer eik en de winter eik, uiterlijk zie je niet veel verschil, maar in de herfst laat de zomer eik haar bladeren vallen terwijl de winter eik het blad vasthoudt in de winter tot het voorjaar, zodra de jonge bladeren in hun knop gaan groeien, laat deze het oude blad vallen. Ook zien we in de herfst prachtige paddenstoelen in de natuur en ze worden veelvoudig gefotografeerd, prachtig, niet? Zo vele soorten, maar de vliegenzwam blijft bij velen toch het meest geliefd, de mooie witte steel met rode hoed met zijn witte stippen, deze doet ons allen vast denken aan het bekende liedje van kabouter Spillebeen 😉 .

De herfstzon zal alles nog mooier maken dan het nu al is, en bij droog en zonnig weer trekken we er graag op uit om te genieten van de herfst en als straks weer alle bladeren zijn gevallen, dan herinnerd mij dat aan mijn jeugd, dat we bladeren verzamelden en er figuren mee maakten op de parkeerplaatsen, huisjes waar we in woonden, tja, we hadden nog geen telefoon, dus we waren altijd buiten… leuke bezigheid met de kinderen uit de straat. Wennen aan het geluid van de bladblazers die ervoor gaan zorgen dat de straten weer schoon worden, want dan is ineens al dat prachtige blad weer een doorn in het oog van anderen, troep, op de auto’s en in de tuin.

Ik heb al eens al een ergens geschreven dat een boom in het voorjaar als het lente wordt, zijn bladeren uitvouwt en de boom mooi groen kleurt, dat deze boom in de zomer prachtig in het blad zit, maar dat ze in de herfst, wetende dat de winter op komst is, haar blad laat vallen rondom haar stam, zo beschermt ze haar wortels tegen de winterse koude en in het nieuwe jaar ontstaat er zo een kleine voedingsbodem. En als wij dan het blad onder de boom weghalen, dan rilt de boom en kan dat soms nare gevolgen hebben. Stel je voor, het vriest buiten 10 graden, je hebt je lekker dik ingepakt en gaat er op uit, onderweg wordt je staande gehouden en iemand pakt jouw winterjas en je dikke wollen trui af en laat je achter in je hemd, hoe zou jij je dan voelen? Zou je ook niet rillen gaan? Snel opzoek naar warmte om niet ziek te worden? Tja, we willen nu eenmaal een mooie tuin en dan past dat blad er niet in, hoewel dat blad ook de bollen in de tuin beschermt. Maar goed, ik weet ook wel dat het gazon niet te lang onder een dikke laag blad wil liggen, zo is er altijd wel wat.

Afijn, het is wintertijd in deze herfst, trek er lekker op uit, zolang het nog kan bij mooi weer, de regen zal het er niet mooier op maken. Deze week meerdere foto’s van herfst-kleurende straten in onze hele wijk, misschien herken je iets van je eigen omgeving 🙂 .

Wim Boers.