Buitenmomentjes (90)

Dat zegt het spreekwoord , dus nadat het werk klaar is, kan men er tevreden op terugkijken. “Ho, stop!” zal nu een bekende wijkbewoner zeggen, “dat is mijn wekelijkse praatje, spreekwoorden uitleggen!”, ik zal het er dan ook verder niet over hebben. Maar toch is het zo, als je aan iets begint en je hebt het af , dan denk je : “zo, dat heb ik dan toch maar even mooi gedaan”.

Je kunt ergens maanden tegenaan hikken en je hebt nog totaal geen zin, bijvoorbeeld de kamer behangen en / of schilderen, wat jaren geleden een klein karweitje was, nou, dat kan nu wel een hele klus zijn, de kamer leegmaken, kasten van de muur, wat je dan allemaal al niet tegen komt voor je kunt beginnen… :O . Maar als je er de tijd voor vrij maakt en je bent eenmaal bezig dan valt het vaak nog wel mee en voor je het weet is de klus geklaard en kun je er tevreden op terug zien. Misschien wel met een paar dagen spierpijn en een zere nek, maar ja, dat hoort er bij 😉 . Zo heb ik in het voorjaar al gezegd dat er een nieuwe schuttingpaal moest komen, omdat de oude verrot was, net op dat moment liepen de planten al mooi uit en was het eigenlijk jammer om daar mee bezig te gaan. Bovendien fietste ik eerder gemakkelijk met zo’n paal van de hobbyzaak naar huis, maar de laatste keer, alweer een paar jaar geleden, viel dat toch wel tegen. Vrienden boden aan om met de auto mee te gaan, maar dan denk ik van : Hoe krijg je zo’n lange schuttingpaal van 2.70m mee in de auto? Nee, dat wil ik niemand aandoen. Ook als ik met zo’n paal bij de bushalte zou staan, zou de bus doorrijden 😉 ….. Dus… het was herfstvakantie, dus rustig op straat en met de fiets een paal gehaald en het viel best nog mee ook. Een paar dagen later staat de paal in de tuin en de schutting is gerepareerd, heb ik daar nou zolang tegenop gekeken? Het geeft een tevreden gevoel.

Voor het zover was waren er eerst nog andere klusjes nodig, afgelopen dinsdag zou het gaan regenen , was de voorspelling, dus voor dinsdag moest er nog heel wat gebeuren. Naast het opruimen en winter-klaar maken van de moestuin, was nu de thuistuin aan de beurt. Nu kun je dat op twee manieren doen en mijn manier wordt niet altijd gewaardeerd als beste manier, maar ik doe het toch! Welke manier? Nou, je kunt de vaste planten in deze tijd mooi kort knippen en dan zorgen dat de tuin er netjes bij ligt voor de winter, terwijl anderen de vaste planten in het voorjaar afknippen, zodat de insecten zich in de winter in de planten kunnen verstoppen tegen de winterse koude en zo kunnen overleven. Natuurlijk klinkt dat laatste het beste, maar ik kies toch voor het eerste, om twee redenen. In de eerste plaats vind ik het fijn dat de tuin er netjes bij ligt in de winter en in de tweede plaats, omdat ik de plantendelen door een hakselaar haal en het fijn gemaakte materiaal terug breng op de tuin, een soort voedingslaag, die tegelijkertijd ook de planten in de winter tegen de vorst beschermt. Zo’n hakselaar is een mooi apparaat, mijne werkt op stroom, de plantendelen worden mooi fijn gemaakt, vooral als ze nog mooi stevig en droog zijn. Dat is nu dus en in het voorjaar zijn al veel delen verrot of slijmerig, dan lukt het niet meer om alles zo mooi fijn te krijgen, dus daarom kies ik voor deze tijd van het jaar.

En dus heb ik afgelopen weekend de tijd genomen om hier mee aan de slag te gaan, ook hier had ik ‘s morgens totaal geen zin in, vermoeid van de laatste drukke maanden, maar ook in mijn hoofd de gedachte dat er dinsdag veel regen zou komen… ben ik er toch maar aan begonnen en gelukkig liep alles mee, dat is dan wel weer fijn. Maandag de schuttingpaal geplaatst en nu vandaag, dinsdag, is het nog steeds droog, maar niet dat ik dat erg vind, ik kan nu rusten van alle werk dat ik deze zomer heb gedaan en als ik ‘s avonds voor het slapen nog even door het gordijn de tuin in kijk, dan ben ik dik tevreden, nu tijd voor rust! Niet dat ik nu drie maanden ga slapen hoor… maar nú tijd nemen voor andere dingen zonder druk erachter, lekker fietsen, erop uit met de camera en hopen op een mooi winter met af en toe wat sneeuw! Er loopt een man voor het raam langs, hij heeft de paraplu op, het is toch gaan regenen deze dinsdag, gelukkig maar, na al mijn bezigheden blijf ik de rest van de dag lekker binnen, want “na gedane arbeid is het goed rusten”.

Wim Boers.