Buitenmomentjes (83)

In vroegere jaren was het gewoon om achter het huis een moestuin te hebben, de tuinen waren wat langer dan tegenwoordig en wie herinnert zich niet de tijd van de grootouders of overgrootouders of van oude foto’s, waar de bonen en boerenkool, de wortels en de prei en de aardappelen , gewoon achter het huis werden verbouwd. Jaren later hadden de nieuwbouwhuizen kleinere tuinen en heel langzaam werd het moestuinieren bij huis meer iets voor de mensen buitenaf of bij de boerderij of we huurden een volkstuin. Een enkeling had nog een moestuin bij huis, maar bij de meeste bewoners maakten de aardappelen plaats voor een mooi gazon met een rand bloemen.

In de tachtiger jaren van de vorige eeuw kwamen de spoorbielzen in de tuinen en bijna iedereen had wel bielzen om de tuin en ook nog vaak een vierkante tuin, want dat was toen mode en voor mijn werk heb ik toen zo heel wat tuinen moeten aanleggen, aangevuld met die zware grindtegels. Bielzen vol met carboleum , teer , olie of andere troep wat beslist niet goed was voor de tuingrond, maar daar werd toen niet op gelet, het aanzien van de mooie tuin was belangrijker. Inmiddels zie je nog zelden bielzen en vaak zijn ze al verrot, overblijfsels van die tijd. Nee, vanaf de eeuwwisseling had ineens bijna iedereen sierbestrating, mooie oude waaltjes waren niet aan te slepen, maar ook de ouderwetse kinderkopjes, de gewone tegels en veel terrassen kregen een sierlijk motief.

De laatste jaren is er weer een verandering gaande, de tegels en de sierbestrating maken weer plaats voor iets “nieuws”… moestuintjes, jawel, wat ooit normaal was komt nu weer terug, ook in onze kleinere tuinen is het mogelijk om een moestuintje aan te leggen. Een aantal jaren geleden begon onze bekende supermarkt met gratis “moestuintjes” bij aankoop van de boodschappen, kleine potjes met een turftablet welke in water opgelost werd tot een soort potgrond, waarin de bijgesloten zaadjes gezaaid konden worden, ook was er een vorm bij om deze potjes in te zetten, zodat je voor het raam je eigen moestuin kon kweken.

Leuk voor de kinderen, was de opzet, maar dat liep anders, uit de berichten in moestuingroepen op Facebook, bleek dat de kinderen het vaak snel bekeken hadden en dat de moeders het wel interessant vonden, ook vaders en opa’s en oma’s vonden het leuk. Dit was toch min of meer een beetje de aanzet van het moestuinieren van de 21e eeuw.

In de diverse moestuingroepen zijn het vooral veel vrouwen die nu moestuinieren, als je terug gaat in de tijd, naar de vorige eeuw en dat is nog maar goed 20 tot 30 jaar geleden, zag je op de volkstuinen vaak mannen die daar aan het werk waren en heel af en toe een echtpaar, maar vrouwen alleen zag je daar zelden. Nu is dat dus anders, vrouwen zijn net als mannen druk met het moestuinieren, aangezet door die supermarkt, vertellen ze vaak. En dat zie je nu, een moestuin in de wijk, bij ons is dat de Bijenhoek, maar ook in andere wijken en plaatsen zie je de tuintjes weer tevoorschijn komen. Bij de Bijenhoek zijn ook liefhebbers die kweken in de daarvoor bestemde vierkante-meter-bakken. En naar aanleiding daarvan zijn er ook in onze wijk mensen die een deel van hun achtertuin hebben omgespit en daar plantjes zijn gaan kweken, het verleden wordt weer heden, groenten kweken in je eigen tuin, wat is er nou mooier?

Helaas kan ik dat zelf niet, ik zou het graag willen, maar ik woon in een soort flat noem het maar, en de galerijen worden twee of drie keer per jaar gereinigd, alle viezigheid en het gif waarmee gereinigd wordt komt in mijn tuin terecht, zelf gekweekte groenten verbranden in zeer korte tijd, met de bloemen kan het nog, ik moet dan wel zelf de planten, maar ook de konijnenhokken afdekken… Blijft lastig en er is al heel wat geschreven ooit met onze woningbouwvereniging, want uiteindelijk is de Helmerhoek toch een gifvrije wijk? Dus kweek ik thuis in potten, want dat gaat ook prima en potten kun je in dat geval snel nog even binnen zetten. De pepers in de potten doen het dit jaar voortreffelijk, want naast het moestuinieren thuis in de tuin, kun je ook nog op een creatieve manier compact moestuinieren, ik ben beheerder van zo’n groep op Facebook en je ziet steeds weer meer mogelijkheden om zelfs op een balkon nog te kunnen oogsten.

Er zijn zoveel mogelijkheden om de hobby uit te voeren, want een hobby blijft het, maar wel een leuke hobby en net die ene zelf gekweekte komkommer of courgette of die paar boontjes en tomaten, die maken het juist zo leuk!. Straks in het nieuwe jaar ergens in maart begint het seizoen weer, maak van je saaie achtertuin een mooie groente- of bloementuin, want naast dat het goed is voor jezelf is het ook goed voor de bijen en voor nog veel meer natuur, Haal de natuur terug naar je eigen tuin en geniet van wat je allemaal te zien krijgt, vogels, beestjes en nog veel meer en eet lekker en gezond uit je eigen gecreëerde tuintje bij huis.

Wim Boers.

Foto 1 De bakken in de bijenhoek
Foto 2 Rode bietjes in juli gezaaid voor de late oogst
Foto 3 gele courgette in een speciekuip gekweekt
Foto 4 dit is een voorbeeld van een tuin bij huis,
zowel de tuin als de foto zijn van Jettie Diepeveen Vd Steeg
Foto 5 een admiraal vlinder op de bloem van het afrikaantje.